reede, 4. august 2017

Mida see Ansip hüppab? Tema ajal hakkasid investeeringud alla käima!

Väljavõte Kroonika veebist.

Endine peaminister Andrus Ansip pröökab Kroonikas, et Eesti on alla käinud ja süüdistab selles praegust valitsust eesotsas peaminister Jüri Ratasega.

Tegelikult muidugi sai investeeringute allakäik alguse juba Ansipi ajal (väljavõte tradingeconomics.com veebist)

Graafikust on näha, et trend oli tõusev kuni 2008. aasta alguseni, mil oli alanud Ansipi valitsemisaeg ja alates sealt hakkas alla käima. Seejuures hakkasid Eesti investeeringud kukkuma juba enne üleilmset finantskriisi.

Investeeringud jõudsid tippu 2005. aasta kevadel, kui lõpetas Juhan Partsi valitsus ning jõudsid madalseisu 2015. aasta kevadel, kui oli lõpetanud Andrus Ansipi valitsus.

Miks investeeringud kukkusid? Üks põhjus on kindlasti Ansipi korraldatud pronksiöö Tallinnas 2007. aasta kevadel, millega Ansip võitis juurde valijaid, eelkõige IRLi arvelt, aga mis oli nö Pyrrhose võit, kuna Eesti areng hakkas alla käima. Ansipi lubadusest viia Eesti 15 aastaga Euroopas 5 rikkama hulka pole midagi alles jäänud, see kõlab praegu kui must iroonia. Rahva ostujõudu arvestades on Eesti kukkunud isegi Leedust tahapoole.

Eestis taoti Ansipi ajal pidevalt trummi, et Venemaaga ei saa asju ajada, aga samal ajal ajab Soome Venemaaga asju ja saab väga hästi hakkama. Soome pole seejuures NATO liige ja tema kohal pole NATO päästvat vihmavarju. Venemaaga takistas suhteid arendamast lihtsalt Ansipi jonn, mistõttu kannatab kogu eesti rahvas. Nii nagu kunagi kannatas eesti rahvas Pätsi jonni tõttu.

Jumala õnn, et Ansip Eestist minema saadeti, muidu oleks allakäik veel pikalt jätkunud. Eesti jaoks on suur võit, et Ansip istub Brüsselis. Nüüd on vähemalt lootus, et midagi muutub.

Kommentaare ei ole: