teisipäev, 1. august 2017

Miks eesti rahvale valetatakse Pence'i visiidi kohta?

Mike Pence Tallinnas kohtumas president Kersti Kaljulaidiga, väljavõte Delfi veebist.

Kas pole huvitav, et veel mõned nädalad tagasi ei teinud USA president Donald Trump president Kersti Kaljulaidist väljagi, aga nüüd käis USA asepresident Mike Pence isiklikult Tallinnas, et Trumpilt Eestile sõnumeid tuua? Millest selline kiire meelemuutus? Kas tõesti selleks, et vastata Vene presidendi Vladimir Putini külaskäigule Soomes ning Eesti riigile ja rahvale õnne ja julgeolekut kuulutada, nagu räägitakse?

Loomulikult on see vale. Esiteks oli Putini tulek Savonlinna ooperipäevadele Soome 100. aastapäeva puhul teada juba pool aastat tagasi, ent Pence'i Tallinnas käik oli viimaste päevade küsimus.

Tegelik põhjus on selles, et USA-l on vaja Eesti kui EL-i praeguse eesistujamaa teotust Euroopa Liidus, kus Saksamaa ja mitmed teised liikmesriigid on vihased viimaste Vene-vastaste sanktsioonide peale ning on ähvardanud USA-d vastusanktsioonidega. Balti riigid, eriti aga nende riikide juhid on juba Iraagi avantüüri ajast tuntud selle poolest, et on nõus kaasa mängima isegi siis, kui see on neile kahjulik.

Ühelt poolt võib aru saada, et Eesti juhtkond soovib Trumpiga ära leppida pärast luureskandaali, aga teiselt poolt on piinlik vaadata, kuidas Eesti käitub väljapoole nagu odav prostituut, kes on nõus esimese vile peale igaühega voodisse hüppama. Kas olukord on tõesti sedavõrd lootusetu?

Eriti jabur on muidugi see, et kui Putin osales Soomes pressikonverentsil ja vastas ajakirjanike küsimustele, siis Pence käitus Eestis nagu Hiina või Põhja-Korea liidrid ja küsimustele ei vastanud.

2 kommentaari:

mahlapress ütles ...

Ehk oli selle külaskäigu mõte hoopis selles, et 03.07.2017 kuulutas Kaitseinvesteeringute keskus välja 75 miljoni euro suuruse relvahanke https://riigihanked.riik.ee/register/hange/180426 ja nüüd käisid USA relvatööstuse lobistid kohal. Ega siis suurtöösturid ise tule, saadetakse ikka käpikud.

Inno ütles ...

Ma ei usu, et Pence selle 75 miljoni pärast välja aeti. See on kommiraha, tema tulek juba maksis selles suurusjärgus. Seal on ikka midagi suuremat taga.