laupäev, 12. august 2017

Mina jään. Aga teised?

Vaatasin täna temperatuure Lõuna-Euroopas ja Portugalis, kus tuleb 36 kraadi sooja. Ehk on tapvalt palav. Kui mainisin üht linna, siis ütles Irja, et seal võib tulla 45 kraadi, üks Irja Portugali sõber oli hoiatanud. Ütlesin seepeale Irjale, et tema ja lapsed surevad sellise palavusega seal lihtsalt ära. Ja siis ütlesin endamisi: Mina jään. Ning siis mõtlesin, et appi, see oli ju tänavuse koolinoorte laulu- ja tantsupeo deviis: Mina jään.

Mina. Ego. See on nietzschelik übermensch, kes saab ise kõigega hakkama ja ei vaja enam teisi enda kõrvale. Mina, kel pole teisi vaja. Kes rühib üksi vapralt edasi. Teised võivad kaduda, surra. Selle vastand on meie ja üheskoos, kus hoolitsetakse oma teekonnal kõigi, ka kõige väetimate eest.

Eestis valitseb mina-kultus, kus teisi enda kõrval ei nähta ega tunnistata. Soomes ja mujal Euroopas ja meie-kultuur, kus inimesed lähevad edasi üheskoos. Kus hoolitsetakse kõigi, mitte ainult üksikute minade eest.

Soome tänavuse juubeliaasta deviis on „Üheskoos”. Eesti tunnuslause on „Mina”.

Koolinoorte laulupidudega tehti algust 1962. aastal sügaval nõukogude ajal ning selle kaudu on levitatud ja levitatakse siiani edasi riiklikku propagandat. Kunagine oktoobrilaste, pioneeri- ja komsomolikultus on asendunud mina-kultusega, mille käigus arendatakse ego-sid, kes enda kõrval teisi ei tunnista. Kel kedagi teist pole vaja.

Eesti tulevik kuulub üksikutele minadele.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

"Mina, kurat, tahan omaette nokitseda, mida ta, kurat, tuleb minuga suhtlema!"

Nii ütles mu kolleeg, kui meil tekkis terav debatt teemal venelased.

a.