reede, 24. november 2017

Uudelepp - kas järjekordne radooni ohver?

Agu Uudelepp põeb rasket haigust, väljavõte Postimehe veebist.

Tallinnast tuleb ridamisi teateid inimeste massilise haigestumise kohta. Noori täies elujõud inimesi niidab vähk. Agu Uudelepp sai kopsuvähi, lisaks tema töökaaslased, kes ei suitseta.

Jällegi, nagu olen varem välja öelnud, on Tallinnas, eriti Põhja-Tallinnas ja üldse Põhja-Eestis mingi kamm. Ma ise tundsid end Tallinnas elades kogu aeg haiglaselt. Põhjuseks võib olla radoon, maapõuest eralduv radioaktiivne gaas. Mul hakkasid Põhja-Eestis juuksed välja kukkuma, Uudelepp oli täiesti kiilas. Radiatsioon võtab karvad ära ja põhjustab vähki inimestel.

Viimasel ajal on Tallinnas paljud uued hooned renoveeritud, mis tähendab põhiliselt vanemate majade tihendamist, mistõttu on ventilatsioon puudulik. Radoon kuhjub hoonetesse.

Tallinnas on radoonitase väga kõrge.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paljud peavad radooni umbluuks, näha pole- järelikult probleemi pole, kuigi on lausa tänavate viisi haigeid. Huvitav, kas vingugaasi- ja suitsuanduritele lisaks saaks panna radoonianduri.

Anonüümne ütles ...

https://www.envir.ee/sites/default/files/radoonikaart.pdf
Kui koolis on käidud TTÜs, siis selle kaardi järgi kogu koolikompleks jääb just nõmme kalju alla, kust maapinna lõhest nagu paja kaane alt tuleb radooni.
Kogu punasega tähistatud alal on kõrge panga ala.

Inno ütles ...

Soomes on radoon suitsetamise kõrval põhiline kopsuvähi põhjustaja: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002616056.html ja https://keskustelu.suomi24.fi/t/11730268/radon-tappaa!