teisipäev, 5. detsember 2017

Kuidas üks võõras mees ükskord omavoliliselt meie korterisse sisenes (Katrin Lusti ainetel)

„Ma astusin sisse avatud uksest, ma ei tunginud kuhugi sisse,” ütles kuu-uurija Katrin Lust pärast tänast politseiskäiku. Lusti kahtlustatakse, nagu te teate, sissetungis kassiäri ajava perekond Zuiko korterisse.

Ma jäin seda rida lugedes kohe mõtlema. Et kui kellegi korteri uks on lahti, kas see tähendab siis seda, et sinna võib rahulikult sisse astuda ja perekonna elust-olust saate teha?

Meil oli ükskord selline juhus, et unustasime ööseks korteri ukse lahti ja öösel kuuleme, et keegi teeb selle ettevaatlikult lahti. Seisatab lävel, kohmitseb, pomiseb midagi omaette. Inno kargas muidugi kohe püsti, et kes see öösel meie korterisse tungida üritab. Seletas midagi selle inimesega seal ja lükkas ta nina ees ukse kinni. Kui tagasi voodisse tuli, siis ütles, et see oli üks napsutanud mees, kes arvas, et see on hoopis tema korter :D Ettevaatlikult sisenes ta ilmselt seepärast, et kartis oma naise pahameelt :D

Pärast seda hakkasin ust ööseks korralikult lukku panema ja mõni aeg kontrollisin veel pärast järele ka, kas ikka on lukus või mitte. See oli päris hirmutav kogemus. Hea, et me selle ukse avamise peale üles ärkasime. Oleks ju võinud ka nii minna, et mees oleks meie juurde voodisse roninud ja Innoga kaklema hakanud, arvates, et tema naine on võõra mehega :D 

Nüüd mis Lusti puutub, siis mina igatahes arvan sedasi, et see kellegi kodus filmima hakkamine on üks kahtlane värk. Vahet pole, kas omanik kutsub sind sisse või mitte. Kas uks on kinni või lahti. Sisenemine iseenesest on okei, aga kui lahkuda kästakse, siis tuleb seda teha kohe, sekundi pealt. Sama lugu filmimisega - seda tohib teha ainult pererahva loal ning kui pererahvas selle lõpetada käsib, siis tulebki kohe lõpetada. 

Siis veel see pettuse aspekt. Lust jättis Zuikodele mulje, et tahab kassi osta, aga pärast tuli välja, et hoopis ajakirjanik, kes tahab inimestest nende enda kodus ebameeldiva loo teha. Okei, mees-Zuiko on kuriteo toime pannud, aga see ei tähenda, et ekskurjategijad oleks lindpriid, kellega võib mida iganes peale hakata. Ei ole vist enam keskaeg? Muidu on Lusti saadete teemad head, aga teostus on sitt. Eriti see teiste inimeste kodudesse ronimine ja seal enda peremehena tundmine. Rahvas muidugi juubeldab kaasa, aga keskajal juubeldas rahvas ka tapalavade ääres. Mida verisem hukkamine, seda rohkem rahvale meeldis. Tänapäeval kehtivad õnneks siiski inimõigused kõigile ning rahvale tsirkusenaudingu pakkumisel on piirid. Üks selline piir ongi inimese kodu puutumatus. 

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No ega teil see Lust ise ka taevasse jää.
Tema tuleb loodetavasti kainena ja ei eksi uksega.

Anonüümne ütles ...

Jah, juriidilis-korrektselt on sul õigus, Irja. Aga teie elate sulnis ja rahulikus Võrus, mina aga asiaatlik-nõukalikus Tallinna Koplis. Kõverad näod ja jõhkrus-hooletus igal sammul. Just hüljatud loomad on selles linnaosas minu jaoks suur südamevalu. Õnneks ehitas linnavalitsus just Kopli südamesse loomasõbraliku varjupaiga. Suhtlen nendega igapäevaselt. Kahjuks.

a.

Anonüümne ütles ...

Seal oli Eve Kivi Dean Reediga.
Palusid öömaja ...

Anonüümne ütles ...

Mul sisenes kunagi Tallinna LV töötaja Norma Luks meie firmasse, küsis ühte ja teist tegevuse kohta... ja siis teatas järsku, et tema on hoopis Ettevõtlusametist ja kus on nimesilt ning tegi trahvi. Äärmiselt ebameeldiv naine. Kas see polnud pettus? Ja ma arvan et selliseid oli teisigi. Kas Lustil polnud kohtumine kokkulepitud? Filmimine eraldi teema.

Anonüümne ütles ...

Roosi jõuluootuse teemat ei saa kommenteerida, seetõttu kirjutan siia, et väga lahe lugemine oli ja tõesti naljakas kirjeldus väikese Irja kohtumisest jõuluvanaga. :D

Irja ütles ...

Ma tänan :)

Anonüümne ütles ...

Seesama Luks tegeles trahvi väljapressimisega pelgalt seetõttu, et MTR-is polnud võimalik registreeringut lõpetada(tänasel päeval ei nõuta enam antud tegevusalal registreeringut). Ei teinud hoiatust(mida oleks esimesena pidanud tegema) vaid esimese asjana kirjutas kohe trahvi. Ääretult ebameeldiv ametnik.

Anonüümne ütles ...

Mul ka halb kogemus Luxiga. Täpselt samamoodi tuli firmasse sisse, tegi asja, huvitus tegevusest, siis lõi hõlmad laiali, kukkus nõudma ja tegi tühja koha pealt trahvi. Väga vastik mutt. Lõpetasin varsti tegevuse, selline asi ajas südame pahaks ja võttis igasuguse tahtmise firmat teha. Nüüd juba aastaid välismaal ja elan elu mida mingi armetu ametnikunähvits võib vaid unes näha.