pühapäev, 4. veebruar 2018

Eesti on nagu 1984

Kaader filmist 1984.

Soovitan vaadata filmi 1984, mis põhineb George Orwelli samanimelisel romaanil ja kajastab vägagi tõetruult praegust Eesti ühiskonda. Mis pole tegelikult muutunud võrreldes nõuka ajaga ses mõttes, et kõrgemal seisev eliit juhib jätkuvalt rahvast nagu massi. Ja mass näeb oma rolli allumises.

Pered elavad äärmises kitsikuses, mille kohta öeldakse, et elu pole kunagi parem olnud. Lapsetoetusi tõstetakse 5 euro võrra - rahvas juubeldab - täpselt nagu 1984. Samas maksutõusudega võetakse ära sadu eurosid.

Rahvas on ühtne, pealiinist erinevate arvamuste avaldamine on taunitav - täpselt nagu 1984. Kriitikat teha ei tohi, oled kohe vaenlase käsilane - täpselt nagu 1984.

Kõige suuremad sündmused on sõjaväe paraadid, käib suur klaperjaht reeturitele jne. Inimestel pole muud tröösti peale alkoholi, nüüd tahetakse läbi kõrgete maksude seegi ära võtta.

Kestmajäämise idee nimel on kaotatud igasugune inimlikkus. Kes on nõrk, see hävitatakse ära. Hävitamise hirmus on inimesed üksteise kõride kallal, sest keegi ei taha olla see nõrgem.

Vabadus tähendab vabadust öelda, et kaks pluss kaks sõrme on neli. Aga kui valitsus ütleb viis, siis on viis.

Nõuka ajal oli tavaks öelda, et inimesed elavad omas kodus nagu vangis ja ega see pole suurt muutunud. Kurb küll.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

iga rahvas väärib enda valitsejaid. rahvas, kelle iidoliks on ikka veel päts, ongi vaikiva ajastu ära teeninud!

Ori ütles ...

Võltsilt edukas riik, kus töötegijaid kurnatakse. Ja valikuvõimalust pole:
http://naistekas.delfi.ee/rahakarjaar/karjaar/tallinlannast-muuja-argipaev-too-kui-orjalaeval-kus-havib-nii-enesevaarikus-kui-tervis?id=81004707

Natuke teemaga seotud ütles ...

Kas 10-aastaga on elu parananud?
https://www.ohtuleht.ee/856912/nigeeria-laulja-esmakordselt-nagin-vaeseid-valgenahalisi-eestis