laupäev, 17. märts 2018

Üks valdkond veel, kus Eesti on „esimese viie” hulgas - meeste enesetapud

Riikide jaotus meeste enesetappude arvu järgi, väljavõte Vikipeedia veebist.

Eesti pole küll jõudnud Euroopas viie rikkama hulka, kaugel sellest, aga on üks valdkond, kus Eesti on esimese viie hulgas - see on meeste enesetapud. Euroopa Liidus on Eesti meeste enesetappude arvu poolest lausa 4. kohal. Eespool on Leedu, Poola ja Läti. Teistest Euroopa riikidest on kõrge meeste enesetappude arv veel Valgevenes, Venemaal ja Ukrainas.

Pole vist vaja otsida põhjendusi - need on ühiskonnad, kus mehi kõige rohkem kotitakse. Naiste enesetappude hulk on neis riikides üliväike.

Eks see on ka üks alkoholismi põhjuseid - meeste ülisuur kottimine.

Miks aga mehi kotitakse? Ilmselt muudmoodi ei osata lihtsalt. Kottida on lihtsam kui armastada.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Enesetappude arvult on Eesti, Soome ja Ungari olnud ajast aega (vähemalt viimased 50 aastat) konkurentsitult kogu maailma tipus. Seda juba ka siis kui Ungari oli iseseisev, kuid Venemaale allutatud, Eesti okupeeritud ja Soome vaba. Seega olid ühiselu tingimused täiesti erinevad. Ainus ühine näitaja oli sama struktuuri järi korraldatud keel. Keel teatavasti kujundab mõtteviisi. Nii et pole vaja siin jälle kiruda Keskeerakonda, sotse või kes teile kahele parasjagu hambu jääb. Meie keel sunnib meid teataval viisil mõtlema ja see mõtteviis sisaldab ohtu enesetappudeks rohkem, kui teised keeled.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on seal tabelis Eesti üldarvestuses 33. ja meeste osas 22. kohal?
Siin 30-s: http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/suicide/by-country/

Maarjamaa kõrgemat kohta võib seletada ka alko- ja narkolembusega.

Inno ütles ...

Küsimus ongi selles, miks on meeste ja naiste vahe nii suur ja miks on just mehed Eestis enesetappude osas maailma tipus? Naiste osas Eesti alles 95. kohal. Alko- ja narkolembus pole aga põhjus, vaid tagajärg. Mehed joovad, sest elu on sitt. Aga miks on Eesti mehe elu nii sitt?