reede, 6. aprill 2018

Eestil on aeg Venemaaga ära leppida

Eesti on nüüd mänginud Venemaaga üle 20 aasta vaenlase mängu ja elu näitab, et see ei too kasu mitte kellelegi. Samas Soome on mänginud sõbra mängu ja Soome olukord on kordades parem. Seejuures pole soomlased kaotanud oma iseseisvust ja nende olukord on kordades parem kui eestlastel. Ja mis peamine, Soome on jätkuvalt Eestist arengus mitukümmend aastat ees. Ehk siis Eesti pole oma vaenlase-mänguga kuhugi jõudnud. Tulemus on see, et rahvas on vaene, ja sõjaoht on suurem kui kunagi varem, mistõttu ei investeeri Eestisse ükski mõtlev inimene.

Nüüd oleks aeg Venemaaga ära leppida. See ei tähenda venelastele perse pugemist, kaugel sellest, vaid sellist mõistlikku sõprust nagu Soome on Venega arendanud juba 70 aastat ja see on olnud edukas. Ok, Soomet on selle pärast narritud, et oli nagu 16. liiduvabariik, aga ülim eesmärk: Soome iseseisvus ja rahva õnn on saavutatud. Ja väikeriigi puhul pühendab eesmärk abinõu. Nii see on kahjuks. Väärtustepõhine poliitika võib olla küll ilus ja hea, aga seda leiva peale ei pane. Lapsi see juurde kahjuks sündima ei pane. Ja lõpuks on oht, et Eesti on üksi oma väärtustega, nagu Kuuba on oma väärtustega üksi suure naabri külje all, uppudes hädasse ja viletsusse. Vahemärkusena olgu öeldud, et isegi kuubalased on õnnelikumad kui eestlased.

Selge on ka see, et Eesti ei saa oma linnaosa-mõõtu suurusega mängida mingit maailma-politseinikku, kuigi tahtmine on võib olla suur. Eeskuju võib võtta USA-st, kus ei tehta ühtegi otsust, mis rahva ja riigi heaolu halvendaks. USA on ajanud aastasadu täiesti pragmaatilist „America First” poliitikat, ja sellest pragmaatikast lähtuvalt lepiti Staliniga kokku Balti riikide okupeerimises ja annekteerimises. Veidi aega hiljem, kui NLiit USA tagant tuumarelva retsepti varastas, hakati rääkima Balti riikide iseseisvuse vajalikkusest.

Eesti eesmärk peaks olema Eesti iseseisvus ja teha eestlased õnnelikuks. Ilma venelastega ära leppimata on seda saavutada kahjuks võimatu.

Vaielge palun vastu!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ka meie uus president Kaljulaid otsib Venemaaga tüli, esitades valesüüdistusi Vene-Gruusia sõja kohta.President ei tea, või ei tea tema nõunikud, et sõja alustas Gruusia, mitte Venemaa.

https://www.diplomaatia.ee/artikkel/vene-gruusia-2008-aasta-sojast-viis-aastat-hiljem/
Diplomaatia 120 august 2013
"On täpselt on teada, kunas anti Gruusia vägedele käsk sõjaliseks operatsiooniks, ja see toimus 7. augustil kella 14.00 paiku Gruusia parlamendi kaitsenõukogus. Siis said Gruusia väed käsu siseneda Lõuna-Osseetiasse ja taastada seal Gruusia riigikord.Vene väed sisenesid Roki tunnelisse siis, kui Gruusia suurtükid juba pommitasid Tshinvalit"
Veel mõni päev tagasi olid need Diplomaatia numbrid kättesaadavad. Täna enam millegipärast ei ole.Ju siis on nendes midagi, mis häirib sõjapropagandat.

Anonüümne ütles ...

Ega enne ei saa, kui eestlane oma väiklusest üle saab ja Yana presidendiks valib.

a.

Lõhkine küna ütles ...

Kusagil oligi välja arvestatud, et kui Eestil oleksid idanaabriga head majandussuhted, oleks meie kasutada nende turg ja elatustase oleks siin 3x kõrgem! Paraku sülitasid Laarlased vene kaevu enne kui selgus, et Lääne turg pole Eesti toodetest üldse huvitatud.

Anonüümne ütles ...

100% Innoga nõus. Kardan aga, et enne tuleb sõda.