reede, 22. juuni 2018

Appi, mis on juhtunud ajelehtede tiraažidega!


Ma kuulsin hiljuti, et Eesti ajakirjanduse lipulaeva, Eesti Ekspressi makstud tiraaž, see on palju reaalselt seda lehte ostetakse on ligi 9000. Ametlik tiraažinumber on 25 tuhat, osa on ka tellijad, aga suur osa lehtedest jääb ostmata.

Taustaks: lehed ajavad oma tiraažinumbri üles, et saaks paremini reklaami müüa. Paber on odav, samuti trükkimine, ja seetõttu pole suurem probleem, kui lehti rohkem trükitakse. Eriti kui sul on omal trükikoda nagu Ekspressi omanikul Hans Luigel.

Ma mäletan, et 1990ndate algul, kui Ekspress ilmuma hakkas oli tiraaž 200 000 ringis. sama suured olid ka teiste lehtede tiraažid. Ja need müüdi kõik läbi! Aga nüüd 10 või isegi 20 korda vähem. Päris jube, kui mõelda.

Kui ma Ekspressi aeg-ajalt vaatan, siis ausalt öeldes, ega midagi sealt lugeda pole. Kõik on nö eilsed uudised, millest on juba kirjutatud igal pool ja teemad Facebookis läbi nämmutatud. Väga raske on leida üle Eesti midagi sellist, millest kirjutada nii, et see oleks huvitav. Selleks tuleks leida mitu Madis Jürgenit ja panna nad iga nädal mitu lugu kirjutama. Aga see vist on Eesti oludes võimatu. Jürgen kirjutab aastas paar-kolm head lugu ja see on ka kõik, mida Ekspressist lugeda tasub. Tulehakatuseks, milleks lehti Eestis järjest rohkem ostetakse ja tellitakse Ekspress samuti ei kõlba, kuna on liiga heal paberil.

Meelelahutust võiks paberil müüa, aga mulle sattus kätte viimane Kroonika, mis üllatas veelgi rohkem. Kui alla käinud on see ajakiri viimase 10 aastaga! Pole ime, et tiraažid langevad. 15. juuni numbri lood on tehtud kahest noorest ja seksikast naisest, aga pildid on sellised nagu oleks tegemist mõne vanurite väljaandega. Mis toimub?! Miks ei võiks panna ilusaid pilte, vähemalt esikaanel. Elina Bornil on seljas mingi öösärk, aga võiks olla vähemalt ilus öösärk. Kunagi oli Kroonikas stilist Stella K. Wadowski ja tema käe alt poleks küll sellised õudused läbi läinud. See oli aeg, kus Kroonika esiküljel oli paljaste tissidega Saagim ja Murutar ning ajakirjanikud tegid intervjuusid mullivannis. Aga nüüd... Nagu hale vari. Täiesti kadunud on Kroonikast Eesti rikkurid, kallid autod ja ilusad kodud. Miks küll?!

Käes on jaaniaeg ja räägitakse, et Eesti iive on kõvasti negatiivne ja lapsi ei sünni. Aga kus neid siis sündida saab, kui juhtivates ajakirjades ilmuvad mingid masendavad õudused. Kui pole seksikust, siis pole ka lapsi. 1980ndate lõpul hakkasid lehtedes ilmuma esikaantel seksikad pildid ja kohe hakkas lapsi sündima! Ekspressi erootilised esikaaned olid kleebitud poolte Eesti tualettruumide seintele...

Nüüd on aga terve Eesti nagu üks kuramuse vanadekodu. Ausõna, vanduma ajab!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eks tuleb siis panna Ingrid Kroonikat toimetama jälle ja vaat kus tiraažid tõusevad .

Ta sai ju hakkama küll varem