laupäev, 11. august 2018

Kas raketi kaaperdamine oli venelaste vastus Riho Ühtegile?

Hispaania lennuki rakett läks kaduma, väljavõte Military Times veebist.

Eesti erivägede juht Riho Ühtegi esines mõni aeg tagasi avaldusega, et kõik venelased tapetakse sõjalise konflikti korral Tallinnas maha. Venelased kehitasid selle väite peale pealtnäha õlgu, aga tavaliselt ei jää sellised avaldused Venemaa poolt vastuseta. Näiteks Aleksei Dresseni kinnivõtmisele järgnes kohe Eston Kohveri rööv, ja seda samuti Eesti maa pealt.

Nüüd vastus Ühtegile tõenäoliselt tuligi: venelased kaaperdasid lihtsalt ühe raketi. See tähendab, et nad võtsid kontrolli piiri ääres lennanud lennuki üle, lasid välja raketi ja suunasid selle kuhugi, kust seda leitud pole. Võimalik, et venelased on selle juba kohalike agentide kaudu enda juurde Venemaale toimetanud. Või kuhugi ära peitnud.

Kasutati ära Hispaania lennukit ja seda, et piloot oli tõenäoliselt uimane ja ei pannud tähele, mis toimus. Või reageeris siis, kui oli juba hilja. Sest, nagu öeldud, sellise raketi välja tulistamine pole niisama lihtne. Aga venelaste elektroonilise sõjapidamise vahenditest on räägitud imelugusid. Näiteks Krimmi okupeerimise ajal suudeti Mustas meres olnud USA sõjalaevad kahjutuks muuta, pärast mida läksid neil laevadel teeninud USA sõjaväelased erru. Nüüd on mindud samm edasi ja saavutatud kontroll vaenlase sõjatehnika üle.

Nagu teada, on rakett kõrgtehnoloogiline keeruline aparaat, mis niisama lihtsalt kuhugi ei kao. Kui arvestada seda, et rakett kadus ka Eesti muidu nii tundlike ja täpsete radarite pildilt, siis tähendab, et mõjutati ka Eestis asuvaid radareid.

Mis tähendab, et juhtunud on see, mida on kardetud: kui Venemaa suudab kontrollida NATO relvastust, panna vaenlase sõjatehnika enda kasuks tööle, siis on Balti riigid sisuliselt kaitsetud. Venemaa aga kasutab sama trikki, mida kasutas Taavet Koljati vastu. Või see, mida kasutasid soomlased Talvesõjas venelaste vastu, võttes üle Vene tanke. Nn judo strateegia, kus vaenlase jõudu ja tugevust kasutatakse vaenlase enda vastu. Tasub meenutada, et Vene president Vladimir Putin on vana judoka.

Võib ka arvata seda, et mitte Eesti ei otsustanud, et Hispaania lennukid enam Eesti õhuturbes ei osale, sest Eesti ei otsusta NATO asjades iseseisvalt midagi, vaid tõenäolisem on see, et lendurid keeldusid ise Eesti kohal lendamast.

Asjaolu, miks raketi väljatulistamine avalikustati tuleb tõenäoliselt samuti sellest, et see kadus ära. NATO jaoks on aga tähtis rakett iga hinna eest üles leida, seetõttu asi avalikustati, et kasutada otsingutes elanike abi. Kahjuks ei märganud ka inimesed midagi, mis annabki alust arvata, et keegi kaaperdas selle raketi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?f=71&t=42015 siin foorumis on alati head infot selliste asjade kohta.

Anonüümne ütles ...

Mõned märkused.

Dressen võeti kinni 22,veebruaril 2012.

Kohver võeti kinni 5.septembril 2014,see on 2,5 aastat hiljem. Mingit seost nende kahe sündmuse vahel otsida on asjatu.

Kohver arreteeriti tõenäoselt siiski Vene poolel kuna ta oli Eesti agentide Kontroll Pihkvamaal ja käis korduvalt oma informaatoritega seal kohtumas,isegi nii kaugel piirist kui Pihkva linnas. FSB teadis seda väga hästi,selgitati välja informaatorid ja lõpuks võeti ka Kohver kinni kui see järjekordselt oma agendile raha läks üle andma ja uut infot saama.Kohver oli rahvuselt venelane,tema emakeel oli vene keel,see tegi tal väga lihtsaks Pihkvamaa agentidega suhtlemise .

Vene sõjaväe elektroonilise sõja võimekus on üldteada,kuid niipalju kui eksperdid väidavad,siis tegu on elektroonilise side ja juhtimissüsteemide segamisega . Raketti saab vallandada ainult piloodi nupulevajutus ja piloodi sõrme raadio teel üle võtta pole keegi võimeline.Lisaks,kui Venemaa oleks selle raketi lasknud,oleks ta selle sihtinud kuhugi Pihkva lähedale mõne loomalauda pihta, et saaks teha palju rahvusvahelist kära ja nõuda NATO vägede lahkumist Eestist .

Kui Venemaa suudaks vastase rakette omatahtsi distantsjuhtimisel välja tulistada, siis oleks lihtne kogu vastase sõjaline vägi võimetuks muuta või panna NATO raketid massiliselt NATO maade linnasid ja sõjaväeobjekte hävitama. Ei maksa omistada Vene sõjaväele Issanda Jumala võimeid, sest tal pole neid.