pühapäev, 7. oktoober 2018

Millegi tegemiseks pole üldse vaja firmat


Eestis tekkis seoses iseseisvuse ja isemajandamisega mõtteviis, et millegi tegemiseks peab olema firma. Räägiti firmajuhtidest ja sellest, mida nad firmades korda saatsid. Tulemus on see, et Eestis on palju firmasid, kus midagi ei toimu ning firmajuhte, kes tegelikult midagi ei tee.

Siis firma puhul omakorda räägitakse mingist kapitalist. Et peab olema kapital. Ok, see võis olla 200 aastat tagasi kapitalismi algusaastail nii, mis ettevõtlus tähendas tehast ja tehase ehituseks pidi olema kapital. Sellest on siiani leivinud mõtteviis, et kui pole kapitali, siis ei saa midagi. Klassikaline ettevõtja Oleg Gross alustas kunagi elektripliitide parandamisega - sellest sai ta üldse kapitali, et hiljem poed avada ja tootmine üles ehitada. Eesti taasiseseisvuse algusaastatel polnud ju kellelgi midagi. Tuntud ettevõtja Olari Taal on tunnistanud, et tõi Hansapanka asutades seemneks oma vana Žiguli.

Mis näitab, et asjadest on kujunenud täiesti vale arusaam. Millegi tegemiseks, vähemalt algusjärgus pole vaja mingit firmat. Ega kapitali. Eriti tänapäeval, ja interneti ajastul saab palju asju teha ilma mingi firma ja kapitalita.

Perekond on näiteks klassikaline ja kõige vanem ettevõte. Kas lapse tegemiseks peab olema firma? Isegi abielus ei pea olema, see on ametlikult registreeritud, kui tahad last saada.

Sama on asi muude asjadega - vahvaid asju saab teha, midagi täiesti uut luua ja sünnitada ilma firmata. Ja ongi lihtsam, sest firma loomisega kaasnevad paljud tüütud kohustused, näiteks raamatupidamise kohustus, mida niisama asju tehes ei ole. Raamatupidamise võib juurde võtta siis, kui asi on juba käima läinud ja toob korralikult sisse. Muidu lämmatab bürokraatia alustava ettevõtte.

E-Eesti ja e-residentsuse puhul keskendutakse samuti liialt otsesele kasule - et loodaks Eestis mingi firma. Tegelikult oleks hea, kui vahvad inimesed asuks Eestisse elama ja siin midagi vahvat korda saadaksid. Midagi uut looksid. Et Eesti oleks maailmas parim kohta elamiseks ja millegi uue loomiseks. See on peamine, mitte Eestis mingite virtuaalsete ettevõtete asutamine. Riik, see tähendab eelkõige inimesi, mitte asutusi ja firmasid. Mida rohkem loovaid ja põnevaid inimesi, seda edukam on riik.

Või mis?!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

täitsa segi omadega või?
kui sa midagi teed ja firmat ei ole, siis teeb maksuamet su registreerimata ettevõtluse paragrahvi alusel paljaks nagu püksinööbi! selliseid juhtumeid on eestiski mitmeid olnud.

Inno ütles ...

No ega see maksuamet igasse magamistuppa ka ei jõua. :) Ja kui mingi jama tekib, siis saab alati kokku leppida.