laupäev, 6. oktoober 2018

Start-uppide varjupool: pered lagunevad

Eesti startup-esipaar lahutab, väljavõte Kroonika veebist.

Eestis räägitakse palju startup-maailma ilusamast, pidulikust poolest, aga üldse ei räägita varjupoolest. Kuidas ööpäev läbi vältava töörabamise ja rahateenimise kõrval lagunevad abielud ja laste jaoks aega ei jää.

Allan Martinsoni ja Karoli Hindriksit peeti veel mõni aeg tagasi e-Eesti musterpaariks, suureks edulooks, aga täna selgub, et startuppide kõrvalt teineteise ega pere jaoks aega ei jäänudki.

Kas see pole laiem probleem Eestis: liiga palju keskendutakse tööle ja materiaalsele ja liiga vähe suhetele ning perekonnale. Eesti pered on väga haprad, kuna kaasad teineteist ei näegi, kuna kogu aeg tehakse tööd. Eestlased on ühed suuremad töörügajad nii Euroopas kui maailmas, aga sel rügamisel on hind ja see hind on lagunenud perekonnad ning ilma vanemateta kasvanud lapsed. Pole ime, et Eestis on laste hulgas palju vaimseid probleeme ja enesetappusid, aga sellest ei räägita eriti. Eesti lapsed on ülekaalulised ja istuvad kodus, kuna vanematel pole nende jaoks aega. Kõige selle osas pigistatakse silm kinni, kuna ei taheta murendada Eesti edulugu.

Paradoks on see, et Eesti praegune edulugu, ehk need inimesed, kes Eestis teevad ja otsustavad on pärit nõuka ajast, mil haridus oli kõigile tasuta, nagu on kiitnud president Kersti Kaljulaid, kes vaestest oludest tänu haridusele tippu tõusis. Inimesed olid nõuka ajal küll vaesed, aga neil oli palju aega teineteise jaoks. Praegu on aga Eestis kõik vastupidine: hea haridus on kättesaadav väga vähestele, inimestel teineteise jaoks aega pole, käib üks suur töörabamine, ja selle poliitika vilju hakkab Eesti sööma paarikümne aasta pärast. Kas siis saab enam rääkida mingist eduloost, seda näitab aeg.

1 kommentaar:

vaba ütles ...

Igaühe vaba valik, mida ta teeb.