laupäev, 5. jaanuar 2019

IRJA valimisradar. Keskmine taksojuht ja koduperenaine on oma valiku juba teinud




Ma võin teile juba ette öelda, kellest saab selle aasta kõige suurem luuser. Selle aasta kõige suurem luuser on ajakirjanik või laiemalt võttes ajakirjandus. Võimalik, et ta oli seda juba eelmisel või kogunisti üle-eelmisel aastal, aga nüüd, valimiste eel, ajal ning järel saab see eriti selgeks.

Ameerikas oli 2016. aastal huvitav fenomen. Kogu ajakirjandus rivistas end presidendikandidaat Donald J Trumpi vastu üles. Täiskoosseisus. Sellist bashi nagu Donald J Trump polnud ajakirjanike poolt kohanud veel mitte ükski president ega presidendikandidaat. Trumpi mõnitati kõikvõimalikel viisidel ning iga ta pisimgi puuksatus arutati kõikvõimalikes panel'ites üksikasjaliselt lahti. Viimase, kõigi eelduste kohaselt surmava obaduse andis talle eliitajakiri Vanity Fair, avaldades enne valimisi Trumpist leheküljesuurused pilapildid. Ühel neist Trump oma väikest peenist suuremaks pumpamas. Vanity Fair'i peatoimetaja Graydon Carter pilas Trumpi ka tema lühikeste sõrmede pärast ja tema tohutust virnast Trumpi kritiseerivatest juhtkirjadest võis jääda mulje, et kui nüüd Trump presidendiks peaks saama, siis on küll maailma lõpp käes.

Ajakirjanike optimismil oli põhjust, sest varem oli ajakirjandusel presidendi valimistel suur roll mängida. Rahvas kuulas, mida Anderson Cooper ja tema kokkukutsutud panel'id presidendikandidaatide kohta arvasid ja mida Graydon Carter presidendikanidaatide kohta kirjutas. Enne Obama presidendiks saamist pani Carter Obama Vanity Fir'i esikaanele ja Obama saigi presidendiks. Sest ajakirjandus tegi ta rokkstaariks, seksikaks, cool'iks. Hillaryt oli erinevalt Obamast väga raske rokkstaariks teha, aga ajakirjandus üritas. Temaga ilmusid intervjuud kõikides suuremates naisteajakirjades ja Vogue'i peatoimetaja Anna Wintour isegi soovitas teda presidendiks valida, mida ta varem ühegi kandidaadi puhul polnud teinud. Trump sai sel ajal kriitikat ja sõimu kõikidest torudest - toodi välja lindistus, kus ta mingil meeste olengul ütles, et naisele mulje avaldamiseks tuleb teda lihtsalt t.....t katsuda ehk „grab her by the pussy”, ja muud kompromiteerivat.

Kõigi eelduste kohaselt oleks pidanud võitma Hillary Clinton. Absoluutselt kindlasti. Aga ei võitnud. Mis juhtus? Juhtus see, et inimesi ei huvitanud ühtäkki enam, mida ajakirjandus asjadest arvas ja keda ta neile presidendiks soovitas. Ei huvitanud enam absoluutselt. Ja seepärast sai presidendiks Trump, kes lihtsalt karjus Hillary üle ning meeldis ühele keskmisele taksojuhile ning koduperenaisele rohkem. Nii lihtne see oligi. Ajakirjandus sai sellest muidugi šoki. Graydon Carter pani isegi Vanity Fair'i peatoimetaja koha maha.

Nüüd ma panen tähele, et Eesti ajakirjandusel on samasugused illusioonid. Arvatakse, et kui me kõik koos EKREt bashime, siis keskmine taksojuht ja koduperenaine mõtlevadki, et ahhaaa, no kui nüüd Postimees ja Päevaleht ja lausa härra Hans H Luik ise nii ütlevad, no siis ma valin küll Reformierakonna või sotsid. Ja seetõttu treitakse nüüd üksteisevõidu pikki artikleid selle kohta, kuidas EKRE või EKREt toetavad kanalid natsid/Kremli agendid/sadamustmiljonmuudjubedust on. Higimull otsa ees, sest varasemad artiklid ei ole millegipärast keskmisele taksojuhile ja koduperenaisele kohale jõudnud. Ahhaaa, tarvis veel rohkem pingutada, mõtleb segaduses ajakirjanik ning kirjutab edasi. Kirjutab kahe lehekülje pikkuse loo Varro Vooglaiust veel otsa ja mõtleb, et see kedagi huvitab.

Paraku on nõnda, et need sündmused, mis toimuvad Ameerikas, jõuavad ühel hetkel ka Eestisse, kuigi nad jõuavad nihkega. Aga nad jõuavad. Ja praegu on see aeg, kus meie kodumaised andersoncooperid ja graydoncarterid annavad kõikvõimalikes kanalites soovitusi EKREt mitte valida ja on täie veendumuse juures, et see nende arvamus mõjutab masse. Pärast valimisi tabab neid aga külm šokk, sest need massid, keda nad mõjutada loodavad, on oma valiku juba nüüd ära teinud. Keskmine taksojuht ja koduperenaine ning kõik teised, keda varasemad valitsused on ühel või teisel põhjusel kottinud, valivad EKRE. Neid ei huvita, mida arvab Riigikogu valimistest Postimees või Päevaleht või miliste elegantsete mõttesähvatustega astub üles Hans H Luik. Ei huvita ka see, mida mina siin blogis kriban. Või mida üldse kuskil kirjutatakse. Talle piisab sellest, mis talle on äärmiselt aktiivsete Helmede sõnadest kusagilt kõrvu jäänud (näiteks „kui on must, näita ust”, „me ei anna oma isade maad ära”) ja selle alusel ta valibki. Ajakirjanike soovitused on talle, kui klassikuid tsiteerida, nagu pardi jalajäljed mädasoo mudas.

See, kes on millestki ilma jäänud või keda on mingil põhjusel kotitud (ja neid on Eestis palju), valib ikkagi EKRE. Kui muud põhjust ei leia, siis valib lihtsalt jonni pärast. Sest EKRE räägib temaga lihtsas keeles (nagu Trump, erinevalt elitaarsest Hillaryst) ning EKRE ei ole teda veel kottida jõudnud. Lihtsa Eesti inimese kottimise norm on lihtsalt täis saanud. Nagu lihtsa ameeriklase omagi sai.

Ja nii mõnedki ajakirjanikud panevad pärast valimisi oma ameti maha. Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe tegi näiteks sellise triki, et pani juba ammu ameti maha ja kandideerib nüüd EKREs. Ettenägelik mees.

Seni panevad kodumaised andersoncooperid ja graydoncarterid muidugi vapralt edasi. Sest nad ei usu seda, mida ma siin kirjutan. Pole viga, Ameerika ajakirjanikud ka ei uskunud. Graydon Carter kirjutas veel kuu enne valimisi, et Trumpist ei saa kindlasti Ameerika presidenti. Tal on ilmselt siiamaani suu lahti.

Ülal EKRE kandidaadid Lääne-Virus. Ettenägelik ajakirjanik Aarne Mäe on paremalt esimene.

7 kommentaari:

Ignas ütles ...

Meil polegi enam ajakirjandust, meil on ainult ideoloogiline aktivism. Kui viimastel valimistel piirduti ainult meediaväljaandjate poolt ühtse platvormi loomises siis nüüd on võetud erilise tähelepanu alla kõikide portaalide kommentaariumid. Iga vähemgi taibukam näeb, et modereerijad on pandud tööle, ning kommentaarikeskond on rikutud. Midagi pole juhuslik. Vaatame siis kes seda aktivismi rasket tööd veavad. Eesrinnas ERR oma kultimulti Reikopi ja Vainoga, lisaks Tralla, Kuusk, Kannel. Lisame solkkanalid Kanal 2 ja TV 3 ja iganädalased arvamusliidrid raadiotes, ning Postimehest, Õhtulehest ja Päevalehest ei maksa rääkidagi - puhas ideoloogoline kallutatus juba Savisaare ajast. Kuidas on võimalik, et nii paljud eestlased on läinud lääneeuroopa väärtuste eeskõnelejateks. Kas on nad lõpetanud oma peaga mõtlemise, miks nad on loobunud maalähedasest skeptitsismist.
Või näeme siin, kuidas ajakirjandus pingutab selle nimel, kes saab rahastust, mida jagatakse maailmavaadete edendajatele lääne pankurite ja sorose fondidest. Mul on häbi nende Brüsseli globalistide tallalakkujate pärast. Kuidas igapäevase töökoha nimel aetakse liberalistlikku ja LGBT agendat. See on vastik vaadata. Trumpi võib mõista, et sellised uudiste kanalid on tegelikult fake newsi kanalid , ning sellepärast käivitab ta ka oma TV kanali. Meil Eestis aga jätkub igatunnistes uudistes inimeste dresseerimine et muuta EKRE ja liberaalsuse vastased nii ebameeldivaks, et inimesed ei julgeks globalismi vastaseid toetada.

Anonüümne ütles ...

Tore, et olete õige poole valinud. EKRE on Eesti veel ainus lootus, au ja südametunnistus.

Anonüümne ütles ...

aga sveta ei kandideeri enam kuhugi https://www.ohtuleht.ee/894322/kurb-uudis-komeedina-poliittaevasse-tousnud-svetlana-ivnitskaja-on-surnud ma mäletan ta oli pull kuju.

Kärt ütles ...

Aitäh, Irja, õiget juttu räägid!

Anne ütles ...

Minu poolt ka tänud, Sulle Irja vingelt täpse ja ausa teemakäsitluse eest!

Anonüümne ütles ...

paluks nüüd kasvõi lühiülevaadet, et mida need vene kolhoosnikud viimase 4 aasta jooksul peale neegrileppe allkirjastamise üldse ära on teinud ja kuhu kadus nende esimene lubaduste voldik?

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/martin-helme-elame-ikka-rikutud-ajastul-kui-seisukoht-et-eesti-president-peaks-olema-eestlane-pohjustab-skandaali?id=74244581
http://www.ekre.ee/wp-content/uploads/2015/01/EKRE_voldik.pdf

lubadus 2015:
Kodanike Jeeeesti!
On aeg... * muuta Riigikogu valimiste kord selliseks, et kaob 5% künnis ja igas valimisringkonnas osutuvad vastavalt mandaatide hulgale valituks enim hääli saanud kandidaadid, ...

lubadus 2019:
Vaba ja õiglase Jeeeeesti eest!
Reformime valimissüsteemi nii, et lõppeb häälte ülekandumine, muudame valimisringkondade piire nii, et mandaatide arv oleks ühtlasem.

tegevus 2015-2019:
üliilus ja vasakule viltune allkiri otse üro neegrileppe all + taskud kuluhüvitisi täis:
http://www.riigikogu.ee/tegevus/dokumendiregister/dokument/570c5aaf-a38b-4e18-a5b7-f0f661fd5c86
http://www.postimees.ee/6442153/taispikk-nimekiri-kes-riigikogulastest-kui-palju-huvitisi-ara-kulutas


ja sellistele vene kelmidele kutsutakse üles oma hääl loovutama?????

Irja ütles ...

Aitäh :)