laupäev, 16. veebruar 2019

Eesti võiks anda geidele ja lesbidele abiellumise õiguse



Tänases Postimehes oli väga sümpaatne lugu varem mehega abielus olnud ameeriklannast Barbara von Normann-Coleman'ist, kes kolis 65-aastaselt Eestisse, sest armus eesti naisesse. „See ei ole kerge olnud, sest kirik, millega ma olin seotud ja mis on alati mu elus tähtsat rolli mänginud, ei arvanud, et kahel naisel - või kahel mehel - on õigus suhtes olla. Pidin lahkuma kirikust ja loobuma paljudest sõpradest. Kõigest hoolimata on armastus Liisaga seda väärt olnud. Absoluutselt!” ütleb Barbara.

See on väga ilus lugu armastusest, mis jäi püsima vaatamata raskustele ja kuigi Eesti riik naiste Ameerikas sõlmitud abielu ei tunnista.

Selliseid lugusid lugedes jääd mõtlema Jeesusele, kelle kõige suurem ja tähtsam sõnum oli samuti armastus. Tõepoolest - mis vahet sel on, kas inimene armastab meest või naist. Armastus soojendab, ravib, toetab ja tiivustab ning muudab sellega maailma paremaks. Armastus on alati hea ja keegi ei peaks selle pärast kannatama, et ta kedagi armastab.

Eestis on juba pikka aega veeretanud kooseluseadust ja selle rakendusakte edasi-tagasi nagu kuuma kartulit. Parlamenti pürgivatest parteidest ei julge mitte keegi lubada, et annab ka geidele ja lesbidele õiguse abielluda. Mõni heal juhul mainib, et kooseluseadus võiks jääda.

Aga sellest on vähe! Geid ja lesbid peaksid saama õiguse abielluda, sest nende armastus ei ole kuidagi väheväärtuslikum kui heterote armastus. Pelgalt kooseluseaduse juurde pidama jäämisega anname mõista, et SEE armastus on vähemväärtuslikum, justkui teise sordi armastus. Mis pole ikka päris armastus.

Aga nii ei ole. See on suur väärtus, kui inimene teist inimest armastab ja temaga püsivas suhtes olla tahab. See tähendab seda, et ta tahab olla temaga heas ja halvas, rikkuses ja vaesuses, terve ja haigena. Ühesõnaga - toetada teist igas olukorras. Kuidas see ei ole väärtus?

Minu meelest me peaksime toetama iga inimest, kes tahab sel moel teisele inimesele pühenduda ning selleks tulekski ka Eestis geidele ja lesbidele oma abielu registreerimise õigus anda. Minu meelest võiks ka Eesti kirik suuremeelsust üles näidata ning Jeesuse armastuse sõnumile tuginedes geisid ja lesbisid laulatada. Paljudes riikides seda juba tehakse - mõnedes kirikutes abielu laulatatakse, teistes saavad samasoolised paarid oma armastusele kiriku õnnistuse.

Ma südamest loodan, et mõni erakondad julgeb välja öelda ka selle, et kooseluseadusest ei piisa, geidele ja lesbidele tuleb anda abiellumise õigus.

Pildil väljavõte Postimehe loost.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

"Aga nii ei ole. See on suur väärtus, kui inimene teist inimest armastab ja temaga püsivas suhtes olla tahab. See tähendab seda, et ta tahab olla temaga heas ja halvas, rikkuses ja vaesuses, terve ja haigena. Ühesõnaga - toetada teist igas olukorras. Kuidas see ei ole väärtus?"

Loll jutt. Lugege Nabakovi "Lolitat". Seal ka tegelane nussis last nagu siga + arvas temast kõike seda, mida eelpool kokku kirjutasid. Armastus?!!!