kolmapäev, 13. veebruar 2019

Puuetega laste toetus tõuseb! Kes olid poolt, kes jätsid hääletamata?



Riigikogus lõppes just puuetega laste toetuste tõusu seaduse eelnõu lõpphääletus ja tulemus on postiivne - seadus võeti 72 häälega vastu! :) See tähendab seda, et raske ja keskmise puudega laste toetus tõuseb järgmise aasta algusest kahe-  ja sügava puudega laste toetus kolmekordseks. Praegu on mõlemad 80 eurot.

Olgu siin ära toodud nende Riigikogu liikmete nimed, kel oli ausust ja südametunnistust hääletada selle puuetega laste vanematele üliolulise seaduseelnõu poolt:

Arto Aas (Reform), Raivo Aeg (Isamaa), Yoko Alender (Reform), Krista Aru (Vabaerakond), Maire Aunaste (Isamaa), Dmitri Dmitrijev (Kesk), Ivi Eenmaa (Reform), Enn Eesmaa (Kesk), Peeter Ernits (EKRE), Helmut Hallemaa (Kesk), Hannes Hanso (SDE), Monika Haukanõmm, Martin Helme (EKRE), Mart Helme (EKRE), Andres Herkel (Vabaerakond), Jüri Jaanson (Reformierakond), Toomas Jürgenstein (SDE), Uno Kaskpeit (EKRE), Liina Kersna (Reform), Johannes Kert (Reform), Toomas Kivimägi (Reform), Valeri Korb (Kesk), Mihhail Korb (Kesk), Siret Kotka-Repinski (Kesk), Igor Kravtšenko (Kesk), Tarmo Kruusimäe (Isamaa), Helmen Kütt (SDE), Ants Laaneots (Reform), Kalle Laanet (Reform), Viktoria Ladõnskaja (Isamaa), Maris Lauri (Reform), Oudekki Loone (Kesk), Ain Lutsepp (Vabaerakond), Jaak Madison (EKRE), Jaanus Marrandi (SDE), Enn Meri (Vabaerakond), Andres Metsoja (Isamaa), Kristen Michal (Reform), Marianne Mikko (SDE), Madis Milling (Reform), Aadu Must (Kesk), Meelis Mälberg (Reform), Eiki Nestor (SDE), Mart Nutt (Isamaa), Eevi Paasmäe (Kesk), Urve Palo, Toomas Paur (Kesk), Keit Pentus (Reform), Hanno Pevkur (Reform), Heljo Pikhof (SDE), Barbi Pilvre (SDE), Marko Pomerants (Isamaa), Raivo Põldaru (EKRE), Mati Raidma (Reform), Taavi Rõivas (Reform), Jüri Saar (Vabaerakond), Erki Savisaar (Kesk), Sven Sester (Isamaa), Priit Sibul (Isamaa), Mihhail Stalnuhhin (Kesk), Anne Sulling (Reform), Aivar Surva (Reform), Aivar Sõerd (Reform), Tanel Talve (SDE), Artur Talvik, Tiit Terik (Kesk), Urve Tiidus (Reform), Vilja Toomast (Reform), Terje Trei (Reform), Toomas Vitsut (Kesk), Hardi Volmer (SDE), Toomas Väinaste (Kesk).

Oma ükskõiksust väljendasid puuetega laste ja nende vanemate vastu järgmised Riigikogu saadikud, kes olid kohal, aga jätsid nahaalselt hääletamata: Jaanus Karilaid (Keskerakond), Kalvi Kõva (SDE), Heimar Lenk (Keskerakond), Jürgen Ligi (Reformierakond), Lauri Luik (Reformierakond), Jevgeni Ossinovski (SDE), Kalle Palling (Reformierakond), Heidy Purga (Reformierakond), Henn Põlluaas (EKRE), Valdo Randpere (Reformierakond), Märt Sults (Keskerakond), Karin Tammemägi (Keskerakond), Viktor Vassiljev (Keskerakond) ja Vladimir Velman (Keskerakond).

Kohale ei viitsinud tulla järgmised Riigikogu saadikud: Jüri Adams (Vabaerakond), Peep Aru (Reform), Olga Ivanova, Tiina Kangro (Vabaerakond), Aivar Kokk (Isamaa), Urmas Kruuse (Reform), Inara Luigas  (SDE), Marko Mihkelson, Anneli Ott (Kesk), Kersti Sarapuu (Kesk), Helir-Valdor Seeder (Isamaa), Arno Sild (EKRE), Margus Tsahkna, Marika Tuus-Laul (Keskerakond), Rainer Vakra (SDE).

Mida öelda kokkuvõtteks?  Hämmastas nii paljude Reformi ja Keski liikmete hääletamata jätmine, kuigi oldi kohal, aga ilmselt siis neis erakondades ei hoolita väga puuetega lastest. Samuti hämmastas, et hääletamata jättis kohal olnud Jevgeni Ossinovski, kuna sotsid on enda väitel kõige suuremad puuetega lastest hoolijad. Ju siis ei ole, ka Kagu-Eesti üks esisotse Kalvi Kõva jättis ülbelt hääletamata. Veel hämmastas, et puuetega inimeste eestvõitleja Tiina Kangro puudus, kuigi see eelnõu on justnimelt Vabaerakonna algatus. Positiivselt üllatasid EKRE ja Isamaa, kelle liikmetest jättis hääletamata või puudus vaid mõni üksik.

Mind kui Kagu-Eesti valijat rõõmustas isiklikult see, et Kagu-Eesti EKRE esinumber Uno Kaskpeit oli kohal ja hääletas eelnõu poolt, nagu ka tema erakonnakaaslased Mart ja Martin Helme, Jaak Madison ja Raivo Põldaru. Samuti olid kohal oma häält andmas Kagu-Eesti Isamaa esinumber Priit Sibul ja Reformierakonna Kagu-Eesti esinumber Hanno Pevkur. Poolt olid ka Liina Kersna (Reformierakond), Oudekki Loone (Keskerakond), Meelis Mälberg (Reformierakond) ja Toomas Paur (Keskerakond).

Eks siit saab igaüks oma järeldused teha, aga fakt on see, et oma riigist hoolib see, kes hoolib ka selle riigi kõige nõrgematest. Mina soovitan valida EKRE, Isamaa või Reformi poolt ning kindlasti mitte hääletada sotside poolt, sest kui juba ERAKONNA ESIMEES jätab nii olulises küsimuses ülbelt hääletamata, kuigi on ise kohal, siis see näitab paremini kui miski muu, kuidas sotsid tegelikult abivajajatesse suhtuvad. Kalvi Kõvale aga häbi ja ma imestan, kuidas ta nüüd omakandi puuetega inimestele otsa vaatab.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valime EKRE! EKRE lubab ka puuetega inimeste hooldajatele 500 eur palka.
Sotsid ei üllata, kahepalgelised nagu alati. Neil pidi ju iga inimene lugema, aga küllap siis puuetega inmesed ei ole nende jaoks olulised, nad ise ju niikuini valimas e käi/ei saa käia...

Anonüümne ütles ...

EKRE-s hääletasid veel poolt ka J.Madson ja R.Põldaru:) Et sul Irja jäid need märkimata.

Emmeliina ütles ...

Käin siis aeg ajalt lugemas. Tahan öelda aitäh, et sain teada, kes need (kuidas nüüd eesti keeles väljendada) mölakad/ ükskõiksed/ tõprad olid. Kommentaari kirjutanud raske puudega lapselapse ja raske puudega ristilapse vanaema ning tädi. Tiina Kangro ükskõiksus ehmatas.

Irja ütles ...

Vabandust, kui jäi märkimata :)