esmaspäev, 29. aprill 2019

Transi teemal. Miks ei võiks paksud nõuda, et neid saledaks peetaks?


Inglise telesaatejuht Piers Morgan tõstatas Daily Mail'is huvitava küsimuse. Ta nimelt kuulutas pärast seda, kui trollid olid teda paksuks sõimanud, et identifitseerib end edaspidi „transsaledana.” 

Tõepoolest - kui inimesel on õigus end vastassoolisena (mehena sündinul naisena ja naisena sündinul mehena) identifitseerida, siis miks ei võiks tüsedal inimesel olla õigus end kõhnana identifitseerida ning nõuda, et ka teised teda edaspidi saledaks peaks ja kutsuks? 

Ühest soost teise liikuvad (inglise keeles on see fraas transitioning) soovivad sageli, et neid juba ette, enne lõplikku transformatsiooni vastassoo esindajaks peetaks. Samamoodi võiks siis ju ka tüsedatel inimestel olla õigus, et neid juba nende praeguses olukorras, alles kaalu langetamist alustades, saledateks peetaks ning saledatena koheldaks. Mis sest, et silmaga vaadates on näha, et tegu tüseda inimesega. Kui inimene tunneb, et ta on sale, siis ta on sale, ning mitte kellelgi ei tohiks olla õigust öelda, et ta on paks. 

Või üldse - igal inimesel võiks olla õigus otsustada, kelle ja millisena ta end edaspidi identifitseerida soovib. Nii võiks ka näiteks inetutel inimestel, kes tunnevad, et nad on tegelikult hoopis ilusad, olla õigus nõuda, et neid igal pool ilusateks peetaks ja ilusatena koheldaks ja nõnda edasi. Maailm oleks nõnda palju mõnusam ja ilusam koht, ilma naljata :) Lihtsalt mõtled välja, kes sa olla tahad, ja kogu ülejäänud maailm peab seda austama. 

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tere õhtust!

Kas olete kuulnud, et Putin on alustanud Venemaa passide jagamist Donetski ja Luhanski mässulistele ukrainlastele, kes seda soovivad? Laienevad kogu Ukrainale ja võib-olla kogu endise Nõukogude Liidu alal sündinutele. Olen teie huvitava blogi pikaaegne - kuigi mitte igapäevane lugeja. Oma aasta või paar otsisite või vähemalt kaalusite võimalusi Soome kodakondsuse saamiseks. Just sotsiaaltoetuste pärast, mis teadagi Soomes on hoopis teises suurusjärgus kui Eestis.

Putin andvat Venemaa passiga sotsiaaltoetuste paketi - pension, lastetoetused jne. Muidugi ei ole see Soome suurune, aga Venemaal olevat ka hinnatase palju madalam, eriti Moskvast ja Peterburist väljas, provintsis. Plussiks on see, et teisest kodakondsusest ei pea loobuma. Kuidas teile need sotsiaaltoetused tunduvad.

Aga oma kalli isa Keila lahingust peate küll siis suu kinni panema. Venemaa on teised pühad.

Lugupidamisega,