reede, 19. juuli 2019

Astuurias on lihtsalt suurepärane suhtumine puuetega lastesse!



Käisime täna hommikul Oviedo McDonalds'is söömas ja mida ma tahaks kindlasti ära märkida - siin, Astuurias, on lihtsalt suurepärane suhtumine puuetega lastesse! Juuli käputas mänguväljakul ringi, kui sinna jooksis üks teine väike tüdruk, keda Juuli kohe kallistama kippus. Ma igaks juhuks tirisin Juuli ära, et äkki teeb väiksele tüdrukule liiga, aga kohe saabus tirtsu isa, kes ütles, et las nad mängivad koos. Ja hakkas ise Juuliga mängima, teda kallistama ja musitama :D Pool tundi mängis meie Juuliga ja õpetas ka oma last Juuliga mängima.

Pärast ütles mulle, et Juuli on väga ilus laps. Mul tuli lausa liigutuspisar silma. 

Ehk siis siin toimus rohujuuretasandil see, mis võiks toimuda ka Eesti ühiskonnas, kui erivajadustega lapsed saaksid õppida koos tavalastega. Õpetajad - ja vanemad - õpetaksid tavalastele, kuidas eriliste lastega koos mängida ja üldse eksisteerida. Erivajadustega lapsed ei oleks siis enam paariad nagu nad praegu Eesti ühiskonnas on. Kellest mitte keegi aru ei saa ja keda seepärast kas põlatakse või kardetakse. Või peetakse lihtsalt viisakat distantsi, sest ei osata nendega midagi peale hakata. 

See minu reaktsioon, Juuli eemale tõmmata, tulenes ju ka sellest. Kuna Eestis vaadatakse pigem halvakspanevalt, kui oma puudega lapse tavalaste juurde viid. Nii paljud puuetega laste vanemad on pidanud kuulma sõnu: „Viige oma laps siit ära.” Aga kuhu? Puuetega laste lasteaeda või mänguväljakule? Aga kas üiskond ei peaks olema ühtne ja selline, kus igaühel on hea olla? Kus igaüks on oodatud ja aktsepteeritud? 

Kui tekitada igaühele keskmisest nati erinevale inimeste grupile oma saareke, siis ei ole ühiskond ühtne, vaid lõhestunud. Kas me tahame lõhestunud ühiskonda? Või võtaks väikse riski siiski ja usaldaks natuke elu? Usuks, et kõik on head sellisena nagu nad on loodud ning astuks endast erinevale sammu lähemale? :) 

Sellised muljed siis täna, aga õhtul Lõunaeestlases pikemalt meie seiklustest. NB! Olge ettevaatlikud, tulekul on KUUMALAINE! :) 

Siin aga superstaar Roosi:

Kommentaare ei ole: