neljapäev, 1. august 2019

Eesti reaalsus ja häda: lastele toidu ostmiseks peab võtma sms-laenu



Kui ma kolm aastat tagasi pärast pooleaastast Portugalis viibimist Eestisse tagasi tulin, siis tabas šokk. Mitte kultuuri-, vaid hinnašokk.

Olin juba ära unustanud hinnad Eestis. Mis maksab toit, mis maksavad riided. Loomulikult võib öelda, et igaüks saab omale ise toitu kasvatada ja/või metsa minna, või siis riideid õmmelda, aga kui sul on väiksed lapsed, üks neist sügava puudega, siis pole asi niisama lihtne. Ja kui sul pole teadmisi ja oskusi, kuidas põldu harida või riideid õmmelda. Igapäevast toitu ikka ise niisama lambist ei kasvata ja metsast ei too. Pealegi tuleb arvestada Eesti kliimaga, kus enamuse aastast ei kasva mitte midagi, ehk värsket toitu tuleb nagunii osta.

Juba Portugalis märkasin, et puuduvad täiesti kasutatud riiete poed. Mõned kusagil on, kui hästi otsida, aga needki on rohkem riiete kokku kogumiseks kui müügiks. Humana kogub Portugalis riideid selleks, et saata neid abi vajavatesse riikidesse maailmas, põhiliselt Aafrikas. Ilmselt ei tule need annetajad selle peale, et suur osa neist „aafriklastele” ära antud riietest müüakse kirvehinnaga maha Eestis, näiteks Võrus. Aga nii see on kahjuks. Välismaa abi läheb Eestis spekulantide kätte, kes selle müüvad maha KALLIMALT, kui maksavad need asja välismaal uuena. Kujutate ette, eksole! Ilmekas fakt on seegi, et Võrus on kasutatud riiete poode rohkem kui uute riiete poode. Peatänaval Jüri tänaval on peaaegu kõik poed kasutatud riiete poed.

Portugalis maksavad laste riided 1-2 eurot tükk, uued riided. Eestis ei saa isegi kasutatud asju selle raha eest, uutest rääkimata. Lastele kulub aga riideid väga palju. Portugalis jaksasin lastele riideid osta, Eestis enam mitte.

Sama lugu on toiduga, mida lastele kulub palju. Suvel saab veel hakkama, kui kurgi kilo on 40 senti, aga talvel, kui kurgi kilo on 4 eurot, siis enam ei saa. OK, võib pöörduda toidupanga poole, aga Võrus saab toidupangast põhimõtteliselt ainult saia, muud seal pole, kuna pole tingimusi toidu säilitamiseks. Aeg-ajalt midagi tuleb, aga seda näpuotsaga. Enne jõule teeb Postimees Võru abivajajatele korralikumad pakid, see on ka kõik.

Nagu öeldud, ainult sai. Lastele pelgast saiast ei piisa. Sestap pidi võtma SMS-laenu, elus esimest korda, et lastele süüa osta. Muud varianti ei olnud. Lapsi nälga jätta ei saa. Täisväärtuslik toit on kallis. Aga mis elu see on, eksole, kui kõrgelt haritud inimene peab lastele toidu ostmiseks võtma SMS-laenu.

Portugalis on toit nii odav, et toidu ostmiseks laenu võtmine ei tule kõne allagi. Soomes on toit sama kallis kui Eestis, aga seal on loodud toidupankade süsteem, seda juba sõja ajast alates, kus saab põhimõtteliselt kõike ja seda iga päev. Võrus saab toidupangast toitu ainult kaks korda kuus, ja siiski põhiliselt ainult saia.

Eesti puhul teeb kurvaks see, et toit ja riided on kallid ning üha kallimaks lähevad. Portugalis on toit ja riided, see on laste omad odavad just seetõttu, et käibemaks on madal, 5 protsendi ligi. Lisaks on väga odavad laste mähkmed ja muu kraam, poole odavam kui Eestis. Jällegi, kuna maksud on madalamad. Portugalis on laste kaupadel soodustused, Eestis tuleb laste asjade eest maksta nö täie rauaga. Seetõttu on Eestis laste kasvatamine sulaselge põrgu, ilmselt üks hullemaid terves maailmas. Pole ime, et sündide arv on Eestis kukkunud madalamale kui nälja-, katku- või sõja-ajal. Ime üldse, et Eestis veel lapsi sünnib või et Eestis lapsed elavad. Samas ei imesta, et lastega pered Eestist lahkuvad, sest Eestis on lastega väga raske toime tulla.

Omaette ooper on erivajadusega laps. Võrus näiteks puuduvad liftiga korterid. Inimesed tassivad oma puudega lapsi seljas treppidest üles ja alla. Linnavalitsus ütleb, et raha pole. Samas on linnavalitsusel raha, et ehitada parkimisplatse. Inimesi jääb aga Võrus üha vähemaks ja kes neid parkimisplatse lõpuks kasutab. Terved külad on Võrumaal jäänud tühjaks, kergliiklusteed ja kiiged on võssa kasvanud. Põhjus on selles, et hinnad kõrged, õiget tööd pole ja palgad armetud. Võru linnas pannakse koole ja koolimaju järjest kinni. Majad lagunevad, inimestel pole, kus elada, aga linn pani keskväljaku ehitusse pool miljonit eurot.

7 kommentaari:

Mailit ütles ...

Mõnda aega on meil olnud Pepco, kust saab ka paari euro eest riideeseme. ;)

Inno ütles ...

Võibolla nüüd on hinnad alla tulnud, aga varem maksid seal asjad 10 euro ringis.

Anonüümne ütles ...

Eestis on väga hea lapsi kasvatada. Lausa luksuslik vanemahüvitise süsteem, igakuine lapsetoetus, eraldi suur toetus 3+ lastega peredele.
Meeleldi ostan oma lastele riideid ja ka jalatseid taaskasutusest (pere sissetulek 3000€ ringis). Saan riideid ka tasuta.
Ma ei kujuta ette, mis sandiraha saab selle uue 1-2€ riideeseme õmbleja. Masendav!
Tean eesti väikelinna pere: mees vangis, naine lihttööl, 3 koolilast. Lastel uued telefonid, tasakaaluliikur, riideid ostetakse Tartu kaubanduskeskustest, ka suitsu tehakse, näljas ei olda. Ei ole see eluke siin Eestis midagi vilets!

Anonüümne ütles ...

Parandus: saab ka tasuta riideid.

Inno ütles ...

Tore, kui pere sissetulek 3000 ringis ja hästi hakkama saab ning tasuta asju ka veel! Ma olen kuulnud, et ka miljonäridele antakse tasuta asju, et nad neid kannaks, mis on samuti väga tore ju. Mis asjadesse puutub, siis Eestis müüakse 20 euroga neid samu asju, mis mujal maksavad 1-2 eurot, ehk kõik on sama sandiraha eest tehtud - ma ei oska nüüd öelda, kas see on masendav või hoopis positiivne ja ülitore. Igal juhul on Eestis kõik ülitore ja ainult paremaks läheb - sündide arv on kukkunud madalamale kui nälja-, katku- ja sõja-ajal. Ülitore!

Anonüümne ütles ...

Ma ei tunne kedagi, kelle sissetulek oleks 3000€. Enamus inimesi saavad 800-900 eurot bruto ehk siis pere sissetulek alla 2000€. Riided ostame inglismaalt 5-naela poest (eurodes umbes 5.50), elektroonika tuleb saksa amazonist, väiksed vidinad Aliexpressist. Telefonidega hoidsime perega kokku 300€, sest Saksamaal olid need telefonid 100€ odavamad. Loomade toit tuleb inglismaalt. Õunaveini teeme ise, kui rohkem suhkrut sisse panna, tuleb nagu šampus. Alkoholi poest ei osta üldse. Eestist ostamegi ainult söögi. Tellisin tervele perele Poolast elektrirattad, 420€ per ratas (postikulu selle hinna sees). Eestis on samasugune ratas 1190 eurot. Mulle muidu eestis meeldib, sest meeldivad erinevad aastaajad ja väga külma aega ongi ju ainult paar nädalat tavaliselt. Aga ka meie pere mõtleb äramineku peale.

Mailit ütles ...

Just eile ostsin kaks paari kenasid pükse lapsele - kokku läks 4.98. :) Ja hinnad on seal head alates avamisest.