esmaspäev, 5. august 2019

Kas portugallased on sõbralikud, kuna on mererahvas?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab lugu sellest, kuidas Soome laevnikud on väga sõbralikud ning aitavad teisi igal sammul. Hätta sattunud soome pere oli abist üllatunud ja sooviks, et laiemalt ühiskonnas valitseks selline sõbralikkus.

Irja on korduvalt kirjutanud sellest, kuidas portugallased on väga sõbralikud. Hispaanlased on ka sõbralikud, aga portugallaste vastu ei saa. Portugalis olles võib üks eestlane olla sama üllatunud kui see hätta sattunud soome pere. Kus sind abistatakse igal sammul, ära ootamata isegi seda, kui sa ise abi palud. See on täiesti fenomenaalne.

Soome pere arvab, et laevnikud on keskmisest sõbralikumad ja abivalmimad, kuna merel võib häda igaüht tabada ja seal on abi väga oluline. Portugallased on aga teada-tuntud mererahvas, maadeavastaja. Igas peres on meresõitjad olnud. Võibolla see ongi põhjus, miks selline mereline sõbralikkus on seal kandunud üle tervele ühiskonnale. Kogu Portugal on, piltlikult öeldes merel ja inimesed käituvad vastavalt.

Kindlasti oleks Soomele, aga eriti Eestile abiks, kui suhtumine oleks ühiskonnas samasugune. Nii nagu merel, võib ka muidu elus hätta sattuda igaüks. Eestlased on samuti põline mererahvas. Nõukogude aeg juuris inimestest merelise mõtlemise välja ja muutis inimesed külmaks ning küüniliseks, aga ehk annab seda muuta. Et appi tõtataks juba siis, kui inimene pole veel jõudnud abi küsidagi. See muudab kõigi jaoks elu nauditavamaks, samasuguseks nagu ühe toreda meresõidu. Kas pole nii?!

Kommentaare ei ole: