laupäev, 21. september 2019

Kõik pole kadunud: väike tütar teeb vahet tüdrukute ja poiste asjadel

Viimasel ajal on kombeks öelda, et pole vahet tüdrukute ja poiste asjadel, et tüdrukuid tuleb harjutada autodega ja poisse nukkudega.

Ma tunnistan, et pole lapsele andnud selles osas mingeid suuniseid ja lasknud tal vabalt oma valikud teha. Ja mis on imelik, laps ise otsustab või teab täiesti selgesti, mis on tüdrukute ja mis poiste asjad, ilma et keegi oleks talle seda eraldi seletanud või õpetanud.

Ehk siis, väikse, nö rikkumata lapse puhul on selge vahe sees, kas ta on poiss või tüdruk. See oli minu jaoks täiesti üllatav. Ma veel küsisin lapselt, kust ta teab, et näiteks nukud on tüdrukute asjad ja autod poiste asjad, mispeale laps tegi pähe kavala näo ja ütles, et ta teab. Samamoodi teadis laps täpselt, kes on poisid ja kes tüdrukud ning kinnitas, et oskab neil vahet teha.

Millegipärast aga viimasel ajal see ei sobi. Mingil hetkel sõidab, seda siis lasteaia ja kooli kaudu sisse ühiskondlik asjupesu, mis hakkab tüdrukutest poisse väänama ja vastupidi. Kuni selleni välja, et väidetakse, et ka mehed võivad sünnitada. Polegi aru saanud, kellele või miks selline segaduse külvamine kasulik on.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Super oluline.
Kulti-multi popkultuur sihib meid igal sammul.
Vaadake kasvõi Ringvaadet, mis on sorose propa ja kesksoo propakanaliks, kus Reikop ja Co
näitavad suudlevaid mehi kõik ikka lõbusas lobas sinna juurde. Tore ju.
Aga tegelikult jälk ajupesu see Ringvaade.
Või vaadake, mis kaupa müüvad moebrändid. Iga globaalne bränd üritab mehi riide panna nii,
et püksid oleksid nagu sukkpüksid. Slim lõige on selle näide.
Või vaadake kuida promotase unisex tooteid. Jälk. Sellistest poodidest tuleb mööda kõndida.
Seda on näha jalanõude puhul eriti.
Ma kardan, et nende unisex agenda võib jõuda sinna maani, kui kaupluses ei müüda eraldi
riideid meestele ja naistele. Otsi siis sealt midagi.
Või keelatakse tootel ära märkida, kas see on mõeldud meestele või naistele.
See on oht. EuroLiidus on nad oma jälkusega kõigiks võimelised.
Me peame Eestis kaitsma naisi ja mehi ja kõiksugu unisex värki peaks lausa seadusega keelama.

ann ütles ...

Minu kogemus jällegi vastupidine. Minul on kasvamas eri soost lapsed vaheldumisi (esimene laps - poiss, teine laps 2,5a noorem tüdruk, kolmas jälle poiss), seetõttu on neile kingitud nii nö poiste kui ka nö tüdrukute mänguasju. Need kõik on saadaval, mina pole neile midagi ette öelnud, millega kumbki mängima peab, kuni selle sügiseni ei käinud nad ka lasteaias.

Poisile meeldisid väiksena väga noad - pidin neid hoolega hoidma, et kätte ei saaks. Akulaadijad meeldisid ka - pani igasugu asju nö. laadima (oleks nagu tehnikahuvi). Tüdrukul oli nugade-huvi, laadijate huvi pole ka eriti olnud ega tekkinud. Ok, siiamaani on nagu soopõhine.

Aga nüüd! Venna autod (nii suured, mille sai peal istuda kui ka väikesed) said tüdrukul ruttu lemmikmängusajadeks. On siiamaani lemmikud. Tütrele kingiti nukke ja juuksurikomplekte - neist huvitus hoopis vanem vend, kes hakkas nukke hoolega kammima. Pidevalt tegi soenguid neile ja demonstreeris uhkusega, et vaata, kui ilusa soengu ta tegi! Veel meeldis poisile väga nukuvanker - ütles,et peab panema tita õue magama või kärutas niisama ringi. Posisil on voodis karu ja ka üks väike titanukk. Soengute ja nukuvankriga tegeleb aeg-ajalt siiani. Tüdruk nukkudest ega ka nukuvankrist üldse ei huvitunud - ei huvitu siiamaani. Isegi venna eeskuju ei nakata. Ühtegi nukku tal voodis pole, ainult mitu looma. Poisile on meeldinud peenraid rohida. Juba mitu suve. Sel suvel tahtis ka käsitsi oma pükse pesta - ja pesigi. Mitu korda! Ta lihtsalt vaeseke ei tea, et need on nn. naistetööd. Samas talle meeldib ka haamriga naelu sisse lüüa. Muidugi joonistada, kleepida, värvida, raamatuid vaadata. Tüdrukule meeldib ka joonistada-voolida, raamatuid vaadata, aga ühegi majapidamistöö vastu seni pole huvi tundnud.

Nii et eri soost laste koos kasvamine on meie kodus seganud vett kõvasti ja ootan huviga, mis sellest tüdrukute/poiste mängude ja tööde segapudrust edasi saab! Võibolla on nii, et lasteaias hakkab poiss eelistama mängukaaslastena poisse ja tüdruk tüdrukuid. Ja teised poisid näiteks ütlevad, et häh, nukud pole poistevärk. Saab näha.

ann ütles ...

Riiete puhul olemas öelnud poisile ise, et kleit on tüdrukutele. Tüdrukul on roosaid riideid (sokke, mütse, pluuse) ja kleite/retuuse ka - poisil pole.

Jalanõud, joped, pluusid jms. on meie peres küll mõned unisex-kasutuses. Näiteks sinised botased poisi jalast väikseks jäädes tüdruku jalga. Kui on head ja korralikud botased ning tüdrukul endal pole ka midagi nende vastu - võib ju kanda. Uuskasutus on in!

Anonüümne ütles ...

Minu 4a vanusele tüdrukule meeldivad väga sõidukid.
Suurem tüdruk, kes nüüd koolilaps ei mänginudki eriti nukkudega, ta oli ponide fänn.

Anonüümne ütles ...

Sugudest jm loodusseadustest ülesõitmine on liberaalide suurim missioon maailmas. Eesmärk on võimalikult suur mass inimesi segadusse (ja paratamatu tagajärjena ka hulluks) ajada. Segaduses massi on kerge manipuleerida ja neile on lihtne pähe määrida enda jaoks kasulikke loosungeid ja klišeesid, mille abil saab piiramatult rikastuda.
Selles pole midagi uut siin maailmas - võimurid on masside segadusse ajamise võtet aastatuhandeid kasutanud.
Viimasel ajal on manipulatsioon ja reklaam võtnud loomulikult hiigelmõõtmed. Ega teha polegi muud, kui seda lihtsalt ignoreerida ja öelda endamisi "mida iganes". Kui propaganda muutub haridusasutustes juba liiga agressiivseks, tuleb laped lihtsalt koduõppele võtta.

BBC teadlased tegid ahvidega katsed:
https://www.youtube.com/watch?v=Bm9xXyw2f7g
Isased valisid mänguasjadeks autod ja emased hakkasid nukkudega mängima. Ja sama loogika kehtib ka inimloomade puhul. Loodus teabki kõike instinktide baasil.
Liberaalide eesmärk on need instinktid murda, segaduses inimesi on kõige parem manipuleerida.

ann ütles ...

Kui propaganda muutub haridusasutustes juba liiga agressiivseks, tuleb lapsed lihtsalt koduõppele võtta.
----

Mina arvan vastupidi - kodus võib poiste /tüdrukute asjade ja tegevuste segasumma, aga haridusasutusetes hakkavad tekkima soopõhised kambad: poisid kambastuvad sõpradega, tüdrukud sõbrannadega. Ma ei ütle, et sellega tingimata peaks võitlema vms. Võibolla sõltub see ka lihtlabaselt laste vanusest...

Poisiks sündinud seda võibolla ei mõistagi - neil on alati olnud võimalus tunda ennast mugavalt jne. Aga mina kui tüdrukus sündinu mõistan küll selle mitte rangelt soorolli surutana kasvamise mõnu küll!

Mulle meeldis olla tüdrukuna määrdunud ja tegutseda (sh. "nö poiste asjadega")- mitte ainult nukku mähkida või daamitseda.

Anonüümne ütles ...

to ann:

See, millest sina räägid, on võimuvõitlus, sõda parema koha eest päikese all. See on ka kõigile (inim)loomadele omane ja vägagi loomulik tegevus.
Vale on see, et võimuvõitlusele pannakse külge petlikud sildid: feminism, liberaalsus, demokraatia jne. Ja nende siltide all hakatakse hulluks ja segadusse ajama normaalseid inimesi: a la aga võib-olla ma polegi mees/naine? võib-olla ma ei tohikski liha süüa? võib-olla ma ei tohikski eestlane olla? võib-olla ma ei tohigi ennast kaitsta, kui mind rünnatakse, vaid pean ootama robotlikult regulatsioone kuskilt kõrgemalt? võib-olla ma ei tohigi vett juua?

Oled sa vaadanud filmi "Idiocracy" aastast 2006? Täiesti prohvetlik film. Sinna me kõik jõuamegi tulevikus. Lihtsalt kellegi piiritu võimujanu pärast, kellel on täiesti ükskõik, mis saab nendest, kes tema valesid uskuma jäid, mille tema vaid võimu saavutamise nimel välja paiskas.

Nii on ka sinuga. Tahad sama vinget elu kui juhtivad alfaisased, siis nii ütlegi. Ära häma soorollidest. Ma olen liiga palju nüüdseks juba näinud segaduses inimesi, kes on neid moodsaid liberalistlikke teooriaid uskuma jäänud ja tõesti hulluks läinud.

Parim viis ennast tänapäeval igasuguste "õpetajate ja kõiketeadjate" eest kaitsta, on kehitada lihtsalt ükskõikselt õlgu ja öelda: "Ei huvita. Mida iganes." Ja elada just sellist elu, nagu sina elada tahad.

Ja ma arvan, et kellegi blogi ei ole just parim koht foorumi stiilis dialoogide pidamiseks. Ütlesid oma pointi välja, mina ütlesin enda oma ja ongi kõik.

ann ütles ...

Nii on ka sinuga. Tahad sama vinget elu kui juhtivad alfaisased, siis nii ütlegi
-----

Minu jutu mõte oli hoopis, et kas me ikka peaksime jagama väikelapsi nende mänguasjaeelistuste põhjal rikkumata ehk "nendeks õigeteks" ja rikutud ehk "nendeks valedeks" lasteks?

PS. kui te muretsete, et äkki väiksena nn. poiste asjadeaga mänginud tüdruk ei saa hilisemas elus sünnitamise/imetamisega hakkama, siis, rahu, ainult rahu: võin seda enda kogemuse põhjal öelda, et saab küll.