neljapäev, 3. oktoober 2019

Täiesti kohutav, kuidas inimesed Eestis elavad

Eesti kohta öeldakse, et välismaalt paistab see maa ilusam kui Eestis kohal olles ja tõsi ta on. Välismaal tekib lausa Eesti igatsus, tahad tulla. Aga kui oled Eestis, siis tekib kohe masendus.

Miks see nii on? Masendus ei teki sellest, et endal viga oleks, vaid sellest, kui näed, mismoodi inimesed ümberringi elavad. Olukord on selline, et sa näed teiste õnnetust, iga päev, aga saad aru, et midagi teha ei saa. Kodutunne aitab inimesi, aga see on vaid piisake meres. Tuhanded ja tuhanded elavad niimoodi nagu Kodutunde pered ja neil pole lootustki, et midagi muutuks või paremaks läheks. Kümned tuhanded eesti lapsed kasvavad üles vaesuses ja oludes, milliseid polnud isegi nõuka ajal.

Kohtusin ühe Setomaa naisega, pensionäriga, kes on üles kasvatanud 8 last, eluaeg tööd teinud. Nüüd vireleb korteris, kus pole isegi vett. Kujutate ette, eksole, korter, Eestis, 21. sajandil, ja pole vett. Pole vett ega kanalisatsiooni. Rääkimata keskküttest. Ja seal peab elama 70ndates eluaastates inimene, kes on eluaeg tööd teinud. See on sulaselge inimese mõnitamine. Kohalik omavalitsus, riik, kõik vaatavad pealt ja kehitavad õlgu. Justkui oleks see normaalsus. Nutt tuleb peale, kui selliseid lugusid kuulata.

Kui minna mujale, kasvõi Soome, siis oleks selline asi mõeldamatu. Täiesti mõeldamatu. Aga Eestis on see täiesti tavaline, normaalsus. Euroopa Liidu miljardite eest veeti Eestis veetrassid ära, aga need seisavad jõude, sest pole kedagi, kes inimestele vee sisse tooks. Tulge ja vaadake ise, Euroopa Liidu ametnikud, kui te ei usu. Eesti on nagu mõni Aafrika riik, kus suur osa abirahast läheb vasakule kohalikele suguharu pealikele (president TH Ilvese Ärma näide) või siis kulutatakse ära, ilma et sellest kasu oleks (veeprojektid). Asja iroonia ongi selles, et Ärma, Euroopa Liidu suurprojekt seisab tühjalt, täiesti jõude, samas kui tuhandetel inimestel pole kodu, kus elada. Samamoodi seisavad veetrassid ja roostetavad, tuhandetel inimestel aga kodudes vett pole.

Tulemus on see, et selle Setomaa naise kõik 8 last on ära läinud Soome. Kuna Eestis pole neile tööd. Poleks ka elamist. Samas Soome riik pakub neile kohe tööd ja annab korteri, kus on kõik olemas. Eestis on elumajade ehitamine justkui mingi tabu, mida riik või omavalitsused teha ei saa. Samas veetakse riigi metsa odavalt välja ja müüakse maha, inimesed töötavad välismaal, selle asemel, et kohalikust metsast kohalike inimeste jõul inimestele elamiskõlbulikke kodusid ehitada. Igal pool see nii toimub, see on nii Soomes, see on nii Rootsis, see on nii Norras, aga Eestis seda millegipärast teha ei saa. Soomes, Rootsis, Norras on igal pool kohalikud riigipangad, mis pakuvad noortele peredele sisuliselt 0-protsendiga laenu 100-aastase tähtajaga, sa saad kohe omale kodu soetada, kui sul on töö, lapsed ja pere, aga Eestis viiakse kõik raha välja ja oma inimesed laenu ei saa.

Pole saladus, et Rootsi riigipank Swedbank laenab Rootsis poolmuidu (ligi 0-intress, tähtaeg kuni 100 aastat) oma noortele välja raha - see on osa riigi sotsiaalprogrammist, et ühelt poolt inimeste elamistingimusi parandada, teiselt poolt majandust turgutada. Soome riik vedas end samuti riigilaenude ja elamuehitusega kriisist välja. Soome ja Rootsi peresid toetavad Eesti pensionärid, hoiustades raha Põhjamaade riigipankades 0-intressiga. Samas küsib seesama Rootsi riigipank Eesti noortelt laenamisel üüratut, nn turu intressi ja tingimusi. Kriisi ajal tõstis see pank reaalselt Eesti lastega peresid kodudest välja, kusjuures jäid inimesed veel võlgu, mistõttu pidid pered ära Soome või Rootsi minema, et võlgu maksta. Niimoodi käitus viimati Eestis inimestega nõukogude võim. See oli täielik kuritegu Eesti riigi ja rahva suhtes. Kõik vaatasid aga nõutult pealt. Kõik vaadatavad nõutult pealt, kuidas Eesti tühjeneb ja hävib, aga midagi ette ei võeta. Millest see küll tuleb, vot sellest aru ei saa.

14 kommentaari:

Kristel ütles ...

Teie arust vist inimesele endal ja tema lähedastel ei lasu mingisugust vastutust oma elujärje suhtes? Kogu aeg kumab läbi, kuidas riik peab tegema. A miks ise ei tehta enda jaoks? Need kaunid 8 üleskasvatatud last, kes resideeruvad imemaal Soomes, aga seda ei suuda, et aitaks oma ema? Miks te neid lugusid ei jaga, mis Soomes tegelikult toimub? Iga veidigi oma eluga vaeva näinud inimene peab enda seljas vedama kõik neid sotsiaalrahadest elavaid laiskvorste.Ainuke koht, kus minu arvamus teiega ühtib, on invaliidid, ülejäänus ajate sellist pada, et veider mõelda, et te täiskasvanud inimesed. Ma ei jõua ära oodata, millal te ükskord Soome lähete. Tahaks sealtpoolt lugusid kuulata.

Inno ütles ...

Mis seal Soomes siis niiväga toimub? Soome on Eestile suur õnnistus. Ilma Soometa oleks Eesti ammu pankrotis ja Eesti töötud, invaliidid ja teised abivajajad juba mässama hakanud, nagu juhtus Ukrainas ja Moldovas. Kordan veelkord üle: Soome on eestlaste jaoks suur õnnistus ja punkt.

Mis Soome puutub, siis kui me sinna läheks, siis ilmselt ka jääks. Me nagunii vaatame igapäevaselt Soome televisiooni, loeme Soome lehti ja ajakirju, elame sealses kultuuriruumis. Seni pole läinud, kuna ei sobi sealne kliima. Aga loomulikult jääb see alati nö viimaseks võimaluseks, kui hätta jääme. Soomes vähemalt hädas olijaid aidatakse, erinevalt Eestist, kus hädas olijatele antakse jalaga, nii nagu Kristeli postitusest ridade vahelt hästi välja tuleb. Seda inimesed Soome puhul kiidavad - et suhtumine on inimlik. Eestis suhtutakse inimesse nagu koera, seda juba riigi tasandil. Väikeriigis väga ohtlik samas.

Anonüümne ütles ...

Kas te oma arvamust TTV sulgemisest ei kirjuta?

Anonüümne ütles ...

Kuidas peab riik veel toetama? Inimene saab ju pensioni. Kuidas tal pole oma kinnisvara? Oli sundüürnik? 8 last Soomes, kõrgema elatustasemega riigis, võiksid ja peaksidki ema aitama.

Te teete neid osasid sissekandeid vist küll provokatiivsetel eesmärkidel :)

Anonüümne ütles ...

Tahate Soome minna? Kliima ju sama: miks Eestis olete? Minge :)

Inno ütles ...

Ta ostis korteri, aga tuli välja, et seal pole vett. Majas on korteri omanik ka vald, aga pole vett majja toodud. Asi polegi selles, et kedagi toetama peab, vaid lihtsalt elustandardis, mis on kusagilt 100 aasta tagusest ajast. 21. sajandi Eestis.

Inno ütles ...

Soomes on ikka hoopis teine kliima, seal on juba lumi maas, Eestis veel mitte. Lõuna-Eestis on samas veel päris soe, päeval 15 kraadi. Kannatab olla ja pole vastikut niisket põhjatuult, mis Tallinnas tekitab inimestel kroonilist nohu ja radikuliiti.

Kilekott ütles ...

Kunagises Mõtleme veel saates arutles A.Raid A.Roosiga teemal - miks Eesti suurimad riigi- ja eraettevõtted kasutavad kodunaiste pankade asemel Rootsi omi? Miks kasutatakse kõrgete tasudega välisärikate teeneid, kui kodumaised pakuvad samade garantiidega teenuseid kordades odavamalt.
Taolise "sunnismaisuse" taga saab olla reformide varjus teostatud suurkorruptsioon. Uurida tasuks ka omaaegsete Eesti pankade pankrottide tekitamist.

Rein Vest ütles ...

Väga kahjulik on Eestile reinvesteeringute maksuvabastuse seadus, mis ei tee vahet kodumaiste ja välismaa ettevõtete vahel.
Poliitikud, kes selle välja mõtlesid pidid olema lühinägelikult kasuahned või naiivsed, arvates, et võõrpangad jätavad oma kasumid riiki, kust need teeniti!?

Kristel ütles ...

Minuarust on ikka vastupidi. Eestlased on Soome jaoks õnnistus. Teevad odavalt tööd, mida soomlased ise ei nõustu tegema. Ainult eestlased on nõus seal rõõmuga teiste sitta koristama, isegi pagulased ei tee seda. See selleks. Sa küsid, et mis soomel viga? Viga ongi see, mida teie nii kiidate. See kõikide toetamine ei ole absoluutselt jätkusuutlik. Ammu on Soome hädas ja kui varsti nendel ullikestel seal kraanid kinni keeratakse siis on pool rahvastikust asotsiaalid, sest pole harjutud ise vaeva nägema ja tööd tegema. Edu neile sellega.

Inno ütles ...

Loomulikult on ka eestlased Soome jaoks õnnistus, see on vastastikune nn win-win lahendus. Jah, eestlased on Soomes sunnitud tegema musta tööd, mida soomlased ise teha ei taha, aga selle sita koristamise eest makstakse neile palka kõvasti üle Eesti keskmise, millest nad Eestis võivad ainult unistada. Soome sotsiaalpoliitikat kritiseeritud ja seda, et see kohe-kohe kokku kukub on Eestis räägitud juba viimased paarkümmend aastat, see oli aeg, Eesti pidi aga Euroopas jõudma oma süsteemiga kohe-kohe 5 jõukama hulka. Läinud on aga vastupidi, Soome on jõudmas 5 rikkama hulka, Eesti jääb sellest aga üha kaugemale maha. Eesti pääses äsja alles 5 vaesema hulgast. Soomes elavad maailma õnnelikumad inimesed, Eesti jääb kaugele maha. Eestlased on Euroopas üks õnnetum rahvas, aga õnnetunnet peetakse tänapäeval riikide edu tunnuseks.

Anonüümne ütles ...

Aga miks õnnelikul rahval sündimus muudkui langeb? Sul on igale küsimusele vastus varnast võtta, eks siis jääme ootama, mille keniaalsega (just k-ga) seekord välja tuled.

Inno ütles ...

Põhjus on lihtne: päris igaühega enam last ei taheta teha, nagu varem oli tavaks. Lapsed tehakse sellega, kellega saab oma õnne jagada. Ja kui seda võimalust pole, siis eelistatakse olla ilma lasteta. Ehk siis: lapsed sünnivad õnnelikesse kooseludesse, mis on ju tore!

Anonüümne ütles ...

Nõukogude võim küll inimesi tänavale ei tõstnud. Mis sa, Inno, sogad.
Nõukogude Liidust tulime võlgadeta.