esmaspäev, 2. mai 2022

59-60 REISIPÄEV :)


 

Täna ma loen. Ärkasin hommikul kella seitsme ajal, mis on minu puhul tavatu, ja hakkasin raamatut lugema. Aeglase mõnuga, mida pole teinud juba ammu. Eestis lugesin ainult uudiseid. Vaatasin uudiseid ja lugesin uudiseid. Isegi kella kolme ajal öösel kontrollisin, kas pole juhtunud midagi olulist.

Isegi veel tee peal tegin vahetevahel nii, aga järjest vähem. Nüüd olen olnud pea kaks kuud Eestist ära ning ma loen esimest korda raamatut. Esimest korda pärast sõja algust. Rahulikult. Kiirustamata. Iga lauset nautides. Lausa viis peatükki korraga.

Mida ma loen? See on väga huvitav raamat. Ma võtsin Eestist kaasa viis raamatut, tutvustan neid järgemööda. Esmalt Judith Kerri "When Hitler Stole Pink Rabbit" ehk "Kui Hitler varastas roosa jänku". See on tõsielulistel sündmustel põhinev, läbi lapse pilgu jutustatud lugu sellest, kuidas üks juudi perekond põgenes 1933. aastal, napilt enne Hitleri võimuletulekut Saksamaalt. Perepea, kirjanik Alfred Kerr läks ees Prahasse, kuna oli kuulnud, et juutidelt hakatakse passe ära võtma, ja pärast Zürichisse ning kutsus pere üsna ruttu endale järele. Ema ja kaks last, tüdruk ja poiss, lahkusid valimiste päeval, kartes terve teekonna kuni Saksa piirini, et ei pääsegi isa juurde, et mõni pahatahtlik ametnik võib neilt passid ära võtta...

Jah. Ega tegelikult seda "kõige õigemat" hetke lahkumiseks ei olegi. Kui sa oled ohus, ma mõtlen. Judith Kerr kirjutab, kuidas tema isa peeti "hulluks", sest arvati, et ta reageerib üle ning mingit ohtu pole. Aga kui natsid juba võimule said, muutus lahkumine üha raskemaks ning ühel hetkel juba võimatuks. Paljudel on raske lahkuda oma varast. Kerrid võtsid kaasa vaid raamatud ning kumbki laps ühe mänguasja.

Õnneks ei ole Eesti veel ohus, aga see lugu paneb mõtlema. Mida "oht" tähendab ning kas kui see "oht" juba käes on, jõuad sa enam ära minna? Või pead lahkuma siis, kui sind veel "hulluks" peetakse, et üldse ära pääseda? Sest kui juba pommid plahvatavad, on lahkuda juba väga raske või pea võimatu.

Igatahes soovitan seda raamatut soojalt :) Ja küsimus ka! Mis raamatut ise viimati lugesite või vaatate vaid uudiseid? :) 

2 kommentaari:

ann ütles ...

Mõni meist käib tööl :)Töö on süvenemist nõudev,uudiseid lugeda aega ei ole. Mõnes mõttes on see hea.

Kodus vaatan uudised muidugi üle. Laste saamine pani mul raamatute lugemisele paugu - peale esimese lapse saamist polegi vist ühtegi raamatut lugenud. Aeg kodus laste kõrval on liiga hakitud kuidagi. Aga eks ma loen netist seda, teist ja kolmandat, peale päevauudiste ka rahulikumatel teemadel, näiteks aiandusest ja taimedest vms.

Irja ütles ...

Mina lugesin ikka edasi, aga no see ka minu elukutsega seotud. Kui kirjutad, siis pead teiste asju ka lugema.