pühapäev, 4. detsember 2022

ADVENDIAJAL HISPAANIAS


Tulin just poest ja see käik tegi tuju nii heaks, et jagan seda teiegagi. Meie linnakeses on nimelt kolm toidupoodi - Coviran, Unide ja Dia. Argipäevadel on kõik kolm lahti üheksast kaheni, siis tuleb siesta, ning pärast seda viiest üheksani. Meie käime tavaliselt Dias, kuna see on meie kodule kõige lähemal. Ja seal on ka kõige paremad maiustused, eriti jõulumaiustused :D 

Täna, pühapäeval, on aga lahti ainult Coviran ja Unide ning sedagi ainult hommikupoole, kella kaheni. Kuna üks lastest (ilmselt Ella, kuna tal on praegu voodi peal hüppamise periood) on Inno jala ära hüpanud (jälle see hüppeliiges!) ja ta liipab praegu kodus suht vaevaliselt ringi, siis läksin poodi mina. 

Hispaanias saab juba pelgalt toidupoes käimisest nii positiivse laengu, et tahad sinna ikka ja jälle uuesti minna. Järekorrad on küll nüüd, enne jõulu, pikad ning liiguvad edasi hirmaeglaselt, sest iga kliendiga on ju tarvis juttu puhuda, aga sest pole midagi. Ma küll hispaania keelt veel eriti ei oska, aga neid inimesi omavahel elavalt kõnelemas ning žestikuleerimas näha oli nii huvitav, et unustasin pika järjekorra täiesti ära. Kõik olid heas tujus, viskasid nalja ja naersid nakatavalt. Mitte kuskilt otsast ei paistnud, et neil oleks midagi häda või viga. Või et Hispaania riigis oleks üldse midagi viga. Vastupidi - tundus, et kõik on kõige paremas korras :D 

Ja tõesti, mille üle on viriseda? Ilm on soe ja läheb järjest soojemaks ning päike paistab nii kuumalt, et pidin selga pandud sooja jaki ära võtma. Toit on ulmeliselt odav, paljud asjad maksavad 1-2 eurot. Mitte keegi ei tea, mis imeasi on elektri säästmine. Mu sõpradel vajus suu imestusest ammuli, kui rääkisin neile, et meie peaminister hoiatas inimesi elektrikatkestuste eest ning käskis neil elektritarbimist piirata. Nende jaoks on see nagu mingi anekdoot või õudusjutt. Siin kulutavad inimesed elektrit just täpselt nii palju kui tahavad ega tunne mingit vajadust selle kulutamist piirata - Hispaanial ja Portugalil on nimelt oma elektrisüsteem ja elekter on palju odavam kui mujal Euroopas.

Nii ei tulegi imestada, miks inimesed siin nii rõõmsad on. Pole millegi üle muretseda. Sõda on ka piisavalt kaugel. Ukrainale ei mõtle siin keegi ja ukrainlasi siin ka eriti pole. Vähemasti meie kandis. Sõbrad olid oma kodulinnas Badajozis ühte ukrainlast näinud, aga rohkem mitte. 

Muidu on kõik hästi. Ainult lapsed on järgemööda haiged olnud. Selline kolmepäevaviirus, mis kulgeb kõrge palavikuga. Kõigepealt oli haige Ella, kes on nüüd juba nii terve, et jaksas isegi Inno jala katki hüpata, ja nüüd Roosi, kes on veel haige, aga tunneb end juba paremini. 

Ahjaa, päkapikud luusivad meil siin juba agaralt ringi ning toovad lastele igal hommikul maiustusi ning ühe väikese kingikese. Ilusat teist adventi siit Hispaaniast! :) 

Pildil siis vaade tänavale, kus asub Dia pood. Jõulukaunistused ilusti üleval :) 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei näe põhjust kiitlemises, et Ukrainale siin keegi ei mõtle. Eks suurrahvad ongi suht enesekesksed ja nad pole kunagi pidanud venkutega kokku puutuma.

ann ütles ...

Nojah, aga häda selles ongi, et nö. Euroopa suurrahvad pole maailma mastaabis mitte mingisugused suurrahvad.

Jah, nad olid kunagi suured ehk nad olid oma impeeriumite emamaad. Nüüd aga on nende impeeriumid läinud ehk nad on tegelikult väikesed ja haavatavad. Hispaanlased on võibolla mõtlemisega on ikka minevikus kinni ega taju seda lihtsalt, et kaasaja maailmas nad on tegelikult väikesed ja haavatavad.

Eestlased tajuvad oma väiksust ja haavatavust muidugi teravamalt.Et lihtsalt tuleb kellegi liitlane olla, muidu on... Muidu võid üsna kiiresti leida ennast "sundabielust" sellega, kellega ei tahtnud.