teisipäev, 10. jaanuar 2023

SÕDA KUI PUMMELUNG

Ma südamest loodan, et Eesti ühiskond ei lähe niimoodi lolliks nagu Soome ühiskond, kus on hakatud ostma "sõnumiga rakette," mida siis venelaste pihta lennutada. Isegi Sofi Oksanen oli oma raketikese teele pannud. Ise kirjanik! 
'
Sõbrad, sõda ei ole kunagi lahendus. Sõjast ei võida mitte keegi. Seda on korduvalt kogetud, aga ikka ja jälle tehakse sama viga. Sõda on kui hull jooming, meri-põlvini-pummelung. Pummeldajad arvavad alati, et juua võib igavesti. Et viin ei lõppe kunagi otsa. Ja et vats peab vastu, ükskõik, kui palju sa endale sisse kallad.
Sõda on nagu võidujoomine. Igaüks arvab, et võib teise laua alla juua. Ja üritab seda ka teha. 

Pummeldajad arvavad, et võivad juua igavesti. Aga jooming lõppeb alati ning ajalugu on näidanud, et ta ei lõppe kunagi rõõmupeoga. Võiduga. Hull meri-põlvini pummelung lõppeb alati, vääramatult metsiku appi-ma-suren kassiahastusega. Hullu pohmelliga.
Nii on lõppenud kõik varasemad sõda-pummelungid ning nii lõppeb ka see sõda-pummelung. Ühel hetkel ütleb pummeldajatel vats üles, sisikond voolab välja, ja siis on väga valus. Siis roomatakse, keel rinnal rippumas ning silmad pahupidi, rahu tegema. 

Ja jälle tõdetakse - kuidas nii sai ometi juhtuda? Kuidas me JÄLLE olime nii lollid? Miks keegi ei öelnud, et see JÄLLE nii lõppeb?
Aga oli neid, kes ütlesid. Lihtsalt need vaiksed hääled röögiti maha. Nagu õllelauas röögitakse maha need, kes teevad ettepaneku pummeldamisega piiri pidada. Sest see ettepanek ei ole populaarne. Kihk kakelda soojendab sooni samamoodi nagu viin ja kel juba hammas verel, see niisama lihtsalt lõpetada ei taha.

Praegu võtab pummelung üha enam tuure üles. Kaua ta veel kestab? Ma selle ühe vaikse häälena ei julge pakkuda, saan veel õllekannuga piki pead. Aga kui juba kirjanikud hakkavad rakette ostma, siis... läheb enne väga hulluks, kui läheb paremaks.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kusjuures ei saagi aru, miks soomlased täiesti toimivad head suhted Venemaaga lambist ära lõpetasid ühepoolselt kui anglosaksid Ukrainas Venemaa vastu proxy sõda alustasid. Ilmselt oli kohustusi. Samas, talvesõda sai samuti teoks ülbamise tagajärjel kui Nõukogude Venemaa ettepanek teha maadevahetus Peterburile kahurilasu laiuse turvatsooni moodustamiseks lihtsalt Mannerheimi poolt pikalt saadeti. Tulemus - kriitilisel hetkel palusid soomlased vaherahu ja võtsid seekord juba Nõukogude Liidu tingimused vastu. WW2 ajal üritasid revanshi ja said jälle vasta näppe.
Leian, et oma iseseisvusega ei tasuks nii kergekäeliselt ümber käia.