teisipäev, 7. märts 2023

KAS MEIL ON VEEL SELGROOGU?

Ma ei tea, kuidas teiega, aga minul on tuju täna juba palju parem. Eile oli muidugi šokk. Isegi Inno oli šokeeritud ja Inno pole just tihti šokeeritud. Just pettuse ulatuse pärast. Tunnistan, et ma oleks ära ostnud selle, kui Reff oleks saanud 30 kohta. Ok, isegi 32, nagu kõige optimistlikumad küsitlused näitasid. Aga 37? Peaks olema puhta ull, kui seda usud. Lisaks viivitamine e-häälte edastamisega. Inno arvas, et seal võis olla Venemaa küberrünnak, mispeale päriselt antud hääled haihtusid, ja reffid panid siis uued oma nägemuse järgi asemele. Sest küberrünnakut tunnistada ei saaks ju ilmaski. See oleks katastroof ning seaks kahtluse alla e-hääletamise üldse. See tuleks ebaturvalisuse tõttu ära lõpetada nagu Michigani ülikooli teadlased eestlastel teha soovitasid. Aga reffid poleks sellega ilmaski nõus, kuna nende valija on laisk ning jaoskonda minna ei viitsi. Nende ainus chance on e. 

Seega peame siis kuidagi edasi elama selle näkkukarjuvalt manipuleeritud valimistulemusega. Ahjaa, eriti karjuvalt manipuleeritud on Kagu-Eesti tulemus. Me peaks siis uskuma, et Võrumaa inimene ütles: "Jahh! Paugutage mu kõrva ääres edasi! Palun veel pauke!" Liina Kersna üle 4000 hääle pole selgelt ausa hääletamise tulemus. Ja ma ütlen seda Nursipalu polügooni pooldajana. Jah, ma olen polügooni poolt, aga ma pole loll ning ma leian, et lõppastmes peab sõnaõigus olema kohalikul elanikkonnal. Võrumaal oli vaja manipuleerida nii suurelt selleks, et kohalikest elanikest üle sõita. Ja öelda: "Aga vaadake, kui palju me Võrumaal hääli saime, järelikult on meil õigus polügooniga edasi minna!" 

Ehh, no mis teha. Kuidagi oleme me rahvana ise endale mütsi pähe tõmmata lasknud. Sest kui kusagil mujal sellist e-hääletust pole kui meil ning selle põhjuseks on toodud asjaolu, et nende tulemusi ei ole võimalik kontrollida, siis kuidas ometi oleme meie olnud nii juhmid, et me pole sellele vastu seisnud? Ok, Reff tegi riigipöörde, ei lasknud teha auditit, jah, aga tunnistagem, et me lasime selle peale õlad längu ning tõmbasime kõrvad ludusse. Ja vot, nüüd on tulemus käes. Nüüd on meile võimalik presenteerida mistahes tulemust. 

Süües kasvab isu. Sedapuhku tekitas Reff endale 37 kohta, järgmisel korral juba 57. Ja siis 77. Ükspäev võime ise Venemaaga liitumist paluda, sest ausalt, vahet ju pole. Üks manipuleerimine, üks diktatuur kõik.

Või on meis siiski veel võitlusvaimu, selgroogu?

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eks distantsilt on kergem filosofeerida

Anonüümne ütles ...

1946. aastal kirjutas tollal veel üsna nooruke Karl Ristikivi oma romaanis "Ei juhtunud midagi" ühe endaloodud tegelaskuju poolt öelduna eestlaste kohta et: "Mitte keegi ei ole nii osav tuulelippu tuule järgi keerama kui meie." Tolle romaani tegevustik toimub 1939. aasta sügisel ja 1940. aasta talvel, peamiselt Tallinnas. Ja see jäi ka tema viimaseks teoseks, milles olid eestlastest tegelaskujud ning mille tegevustik toimus Eestis.

Üldiselt paistab väga sedamoodi, et tga rahvas tõepoolest väärib enda valitsejaid.

ann ütles ...

Mees käib valimistest saadik morni näoga ringi ja toriseb iga asja peale. See poliitika on ikka üks kole asi :P Kui seda nii südamesse võtta, siis... Minu valitud erakond ei saanud ju ka üldse palju hääli (eks see oli aimatav) ja eks seda on juhtunud varemgi, et minu eelistus palju hääli ei saa. Aga ma ei tea, ma seda nii rängalt küll kunagi üle elanud ei ole...

Muidu - muidu on täna täielik idüll! Mul on kodus töötamise päev. Tõusen ühel hetkel tööasjade tagant, topin ennast riidesse ja lähen enda värskendamiseks mööda külateid tuiama. Päevad on nüüd juba pikad ja valged. Lumi sätendab, päike särab. Katuseräästad tilguvad õrnalt. Raagus puuoksad on päikeses kuldpruunid. Peale eilset lumemöllu on lumi paks ja on väga vaikne - nii vaikne, et vaikust saaks lausa noaga lõigata. Kuskil kraaksatab vares. Vaikselt kivil istudes on kuulda u. kilomeetri kaugusel oma hoovi peal rääkiva inimese häält.Teed mööda läheneb koolibussike - ahaa, pojuke tuleb koolist. Nooremad lapsed on veel lasteias. Lähme tuppa. Köögiraadios õhkab Michael Jackson: "Why, why... its human nature, why, why..". Akna taga särab jätkuvalt päike. Keegi on postitanud FB tänavavaate sellest Tallinna piirkonnast, kus ma lapsena elasin. Sealgi on lumi, päike, pleekinudroheline kahekorruseline puumaja... Tahaks mööda neid tänavaid ka ringi tuiata (lapsena tulin seal ise koolist, neid märtsi-ilmasid mäletan hästi), aga "natuke" kaugeks jääb.

(Eelmisel aastal, mäletan lõikasin vabriigi aastapäeva (ja sõja alguse)-järgsel vaiksel päikeselisel nädalavahetusel pirnipuu vesivõsusid. Ise mõeldes, et mine tea, kus ma varsti olen või kuhupoole jooksen. Aga ma lõikan vähemalt selle puu ära. Sest tegevusetult istudes ja muretsedes võib ju ka hulluks stressata. Sel aastal on olnud kuidagi talvisem, pole veel aias midagi teind.)

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas EV seadustes on kohta valimispettisena käsitleda kampaania käigus valetamist? Seda refid justnimelt tegid, lubasid oma reklaamisüdes igasugu asjad kokku (pensionide tõusud jm), nüüd aga ütlevad,et raha pole ja tuleb kärpida, makse tõsta jne.

Anonüümne ütles ...

Ikka on veel normaalseid inimesi!!! Selgroogu kahjuks pole. Eesti tuntud suunamudijate paar nimetas ekre valijaid lollideks.

Irja ütles ...

Ann - aitäh selle kirjelduse eest, pilt tuli silme ette :)