teisipäev, 21. märts 2023

SÕPRADEGA SÕJAST

Rääkisime eile oma hispaanlastest sõpradega ka natuke sõjast. Huvitav oli kuulata, mida arvavad inimesed, kes ei ela pidevas propaganda mõjuväljas, kellele ei õpetatata iga päev, kuidas tuleb mõelda.

"But that's dangerous!" ütles mu hispaanlasest sõber, kui kuulis, mis toimub Eestis praegu. Taevas lendavad Ameerika pommitajad, meestele saadetakse sõjaaja teatisi, mööda Eestit veetakse purustatud vene tanki ja nõnda edasi. 

Ehket tema arvates on Eestis väga ohtlik olla. Ääremärkuse korras - nõnda näivad arvavat ka mu paljud eestlastest tuttavad, kes on tulnud nagu minagi Lõuna-Euroopasse "teadmata ajaks" reisile. Tean üht paari, kes seikleb praegu siinsamas Hispaanias, üks sõber on maandunud Itaalias ning üks Portugalis. Mitte keegi neist ei ütle, et tuli sõja jalust ära, aga mitte keegi ei tea ka öelda, millal tagasi läheb. Väga paljud teised, kes veel Eestis, uurivad minu käest Hispaania ja Portugali kinnisvarahindu. Valmistudes samuti mõttes startimiseks. Kui päris ohtlikuks läheb.

Üks mu tuttav lastega pere Lõuna-Eestis ütleb, et läheb Eestist ära kohe, kui seal "ohtlikuks" läheb. Noh, mu Hispaania sõbra arvates on Eestis juba ohtlik. Kuidas täpselt nad läheks, nad ei tea, aga kindlasti läheks. 

Ütlesime Hispaania sõbrale, et Eesti loodab ka nende peale. Et kui häda käes, siis tullakse Euroopast appi. "But we have no army and Portugal also soes not have an army," ütles tema. Ehket Hispaanial ja Portugalil pole sõjavägegi, unustage ära. Tõsi ta on - kohustuslik ajateenistus lõpetati Hispaanias aastal 2001 ning Portugalis aastal 2004. Siin on mõned üksikud sõjaväelased ning noodki rohkem moe pärast. Ehket siit abi ei tule, jõudsime ühisele järeldusele. Häda tulles on Ida-Euroopa üksi, face it. Poola ning Baltikumi ühisjõud pluss Soome. 

See on siis reaalsus, kui propaganda ära unustada. Kui unustada ära see, mida "tuleb" mõelda motivatsiooni hoidmiseks. Ja moraali hoidmiseks. Aga mis on moraalist tolku, kui sa oled sääsk ning su vastas on elevant? Või kaks elevanti, nagu nüüd Venemaa ja Hiina. Suurt miskit.

Ehk nõnda. Elame ohtlikul ajal. Ma ei oska midagi soovitada, sest äraminek ei ole niisama lihtne. Igaüks peab otsustama ise, oma pea järgi. Küll tuleb kasuks unustada propaganda ning mõelda hetkeks mitte nõnda nagu valitsus meil mõelda soovitab, vaid kasvõi näiteks nagu hispaanlane. Kui sa oleksid hispaanlane, kuidas sa siis olukorda näeksid? Sule silmad ja vaata Eestit distantsilt.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt väikeseks ääremärkuseks- eile Eesti kohal tiirutanud pommitaja startis justnimelt Hispaaniast. Lisaks käivad Hispaania hävituslennukid rotatsiooni korras Eestis Nato õhuturvet tegemas. 2018 aastal koguni üks Hispaania hävitaja kaotas Eesti kohal raketi: https://www.postimees.ee/6704123/hispaania-havitajalt-alla-lastud-raketti-pole-tanaseni-leitud

ann ütles ...

Selles osas olen nõus, et Eesti jaoks on ohtlik naaber ikka seal ida pool - lääne- lõuna- ja põhjapoolsed naabrid Eestit ründama ju ei hakka? Ja nendega on ka arusaamine elust siiski nii sarnane, et nende võimu all elamine poleks eestlasele nüüd eriti raske... Vana hea rootsi aeg...Või kunagi üheksakümnendatel ringles nali, et Eesti võiks Soomele sõja kuulutada ja siis kohe alla anda, ehk vallutaks siis Soome Eesti ja elatustase saaks kohe kõrgem :))))) Noh, nali naljaks.

Kuid Vene värki siia siiski ei tahaks. Jah, suutsime ka nende all elada. Suutsime. Aga see pole siiki esimene valik - kui vähegi on mingi mu võimalus. Kui muud võimalust ei ole, kohe üldse mitte ei ole - eks siis tuleks muidugi kuidagi hakkama saada Vene värgi all, aga... No ikkagi väga ei tahaks seda siia, eks.


Mis puutub sellesse "meie riigil ei ole sõjaväge"...No lääneriikidel on kambapeale NATO, mis on erinevate riikide liit (see ei ole üks riik ühe sõjaväega) ja need lennukid tulevad kamabapeale sealt, kust parajasti võtta on. Ja minu mäletamist mööda käivad ka Hispaania hävitajad Eestis õhuturvet tegemas... Nii et ei pea päris paika, et neil "kohe mitte midagi ei ole". Võibolla tüüpiline hispaania inimene pole lihtsalt ei tea, pole kunagi mõelnud, et nende lennukid kuskil mingi nende jaoks suht tundmatu ja kauge Eesti kohal midagi tegemas käivad. Võimalik.

Hispaanlastest on Vene värk muidugi kaugemal (lähemal on moslemid, Afrika).

ann ütles ...

Aga mis on moraalist tolku, kui sa oled sääsk ning su vastas on elevant? Või kaks elevanti, nagu nüüd Venemaa ja Hiina. Suurt miskit.
----

On veel kolmas elevant ehk NATO.

Kui NATO hävib, siis tõesti - ülejäänud elevandid jagaks maailma. Eesti oleks võibolla Venemaa ja Hispaania/Portugal võibolla kuskil moslemimaade või Hiina all. Kumb oleks siis hullem ja kumb parem - vat, ma tõesti ei oska öelda. Poleks seal lõunapoolses Euroopas elamisel ka vist mingit eelist enam. Ehk on mul mõtet üldse sinna Lõuna-Euroopasse kolida? Kui läänemaailmaga kõik täiesti halvasti läheks, mille eest see mind päästaks. Ikkagi peaks mitte-lääne elevantide (kes maailma jagavad), elukorralduse all elamisega kohanema...

Irja ütles ...

Jah, võib küll olla, et see tavaline hispaania inimene ei tea. Aga ehk ongi hea, on nii mõnus elada, kui sa üldse sõjale mõtlema ei pea.