reede, 14. märts 2008

Tsöliaakiahaige menüü, osa I

Tudeerisin natuke Soome Keliakialiitto kodulehekülge, kuivõrd Eesti Tsöliaakiaseltsi lehel pole konkreetseid toidusoovitusi, ning seal on sellised soovitused:

1. Alkohol - juua võib põhimõtteliselt kõike ühe olulise erandiga - ÕLU. Õlu on gluteenipomm (küllap seepärast ongi paljudel meestel nn õllekõhud, nagu oleks õhupalli alla neelanud. Kõht on lihtsalt üles paistetanud). Minule isiklikult ei sobi ka kuulus setu jook hansa. Kord jõin setu kirmaskil hansat ja pärast seda olid mul jalgadel punased sügelevad villid. Ehk siis mul on ka tsöliaakia nahavorm, mis väljendub ses, et küünarnukkidele, jalgadele ja pepule tekivad villid, mis sügelevad hullusti. Sama juhtus, kui sõin Kauksi Ülle pool kiislat, mis tehtud kaerast. Pärast kratsisin end mitu päeva. Ka ei soovita Keliakiliitto tsöliaakiahaigele koduõlut. Inno joob välismaal vahetevahel riisiviina ehk saket.

Ise joon veini ja olen väga rahul.

2. Magus. Soomlased soovitavad Fazeri sinist shokolaadi, rohelisi marmelaadikuule ning Marianne komme (Fazeril shoksile on kirjutatud, kas sisaldab nisu või ei). Mina sööngi peaasjalikult Fazeri sinist. Muidu sööksin Kalevit, aga sellega on sedasi, et kui sõin Kalevi Nurri, siis juhtus sama: nahale tekkisid punased villid ja kõht hakkas valutama. Kahtlustan, et Kalevi shoksid ei ole gluteenivabad.

Jäätisega on sedasi, et ei tohi süüa seda jäätist, mis on vahvliga või mis sisaldab küpsisepuru. Sama ka muu magusaga, näiteks paljud Kalevi kommid on vahvliga, minu varasem lemmik Mesikäpp näiteks.

Lagrits samuti keelatud, v.a gluteenivaba lagrits.

3. Äädikas - väga paljud armastavad äädikat, mina ka. Enne ikka sõin seda hästi palju süldiga. Samas, see meil müüdav äädikas on ju odraäädikas, oder aga on tsöliaakiahaigele vastunäidustatud. Sestap tuleb olla hästi ettevaatlik toitudega, mis on marineeritud. Näiteks restos. Tellid liha, eks ole, ja selgub, et see on marineeritud. Võib väga vabalt olla odraäädikaga marineeritud ja laks on käes. Ostsime ükskord Maximast Leedus tehtud (marineeritud) mereandide salatit ja pärast söömist olin jälle hirmsas lööbes.

4. Puuviljad ja juurviljad - kõik on lubatud! Samuti kõiksugu pähklid, mandlid, päevalille- ja seesamiseemned jms

5. Liha - tuleb olla ettevaatlik ja vaadata, kas liha on äädikaga marineeritud. Näiteks Crepis on marineeritud kanasalat ja mulle see ei sobi. Olümpsi restos sain marineeritud lambast jubeda lööbe. Samuti ei tohi süüa jahuga paneeritud liha, sh lihapalle, kalapulki, kanamcnuggets'eid ja verivorsti, kuna seal sees on tangud. Möödund jõulude ajal ma muidugi, khm, ei suutnud kiusatusele vastu panna ja sõin ära kaks, no ok, kolm verivorsti, mistap jõuluõhtu möödus end kratsides.

6. Kala - üks minu lemmiktoitusid on sushi ja ma söön seda tänu Innole, kes seda võrratult hästi teha oskab, sageli. Kala võib tsöliaakiahaige vabalt süüa, samuti kõiki muid mereande, aga tuleb vaadata, et nad ei oleks marineeritud. NB! Sushit tuleb süüa sojakastmega. Teryaki kaste on gluteeniga. P.S. Kuigi soja sisaldab nisu, ütleb Soome keliakialiitto kodulehekülg, et tavalist sojakastet võivad kasutada ka tsöliaakiahaiged, kuna selle valmistusprotsessis nisu eemaldatakse ning nii on ka soja lõppastmes gluteenivaba.

7. Pasta, pitsa, lasagna - minu lemmikud varem, aga nüüd ei tohi ma neid enam süüa. Sest nad on jahust!! Aga me oleme leiutanud viisi, kuidas bolognese kastet edasi nautida - nimelt müüakse poodides riisinuudleid ja ka nendega maitseb bolognese imehea!

8. Cornflakes'id tuleb ära jätta, vähemasti mina pole avastanud sellist, mis ei sisaldaks nisu. Soome Keliakialiitto samas viitab gluteenitutele cornflakes'idele, nii et Soomes neid ilmselt on.

9. Marineeritud kurk ei sobi, küll aga soolakurk. Turutädid müüvad mõlemaid.

10. Igasugune ketshup ei sobi, vähemasti mulle. Felix on parim, samuti on ok Heinz.

11. Salatid. Väga ohtlikud ses mõttes, et kunagi ei tea, mis sees. Halb on seal marineeritud kurk, küll aga võib osta kartulisalatit värske kurgiga.

12. McDonalds - Eestis veel gluteenivabasid hamburgereid ei ole, küll aga on Soomes, nii et kel soovi, võib need Soomes ära proovida - mulle maitses täitsa hea. Samuti on Soome restodes kõik menüüd märgistatud tähega G - gluteenivaba. Eestis pakub gluteenivabu toite restoran Aed Tallinnas.

Niipalju seks korraks. Uurin teemat edasi. Ahjaa, kordan üle, et nisu, oder, rukis ja kaer (osad saavad kaera süüa) ei ole lubatud. Vabalt võib aga süüa kartulit, riisi, tatart, hirssi, maisi jm.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ts. on muidugi jama. Veelgi jamam on aga selle taga peituv sõnum - inimene ei ole enam kõigesööja!
Meie kõhunääre on treenitud tootma kõike, millega saab kärmelt lõhustatud nii männijuurikas kui kuldimunad. Vissipiim ette ja taha.
Eriti aadellik valk - nisuvalk loomulikult.
Aga ei, ei tule enam toime. Siin on mingi teave, aga me ei oska seda veel tõlgendada.
(Allakirjutanu seedib kõike peale linttraktori, aga saab aru probleemi tõsidusest.)

Anonüümne ütles ...

Soajakste sisaldab paksult gluteeni, üks osa sellest kastest tulebki nisust ju. Gluteenivabu maisihelbeid on saada Tallinnas Prismast ja Tartus Eedeni toidupoest terviseriiulist.
Gluteenivabu makarone on saada Selveritest, Tallinnas Prismast, midagi saab Stockmanni toiduosakonnast. Muide maisimakaronid on peaageu sama maitsega, mis nisust tehtud. Selverist saab muudki gluteenivaba asja. Kui kõik poed läbi joosta, siis kokku saab üsna palju asju. Jahusid on ju ka mitut sorti. Neist võib ise kõike küpstetada. Steliorist saab retseptiraamatu, kuidas gluteenivabu toite teha. Saab ka tavalistes retseptides asendada nisujahu spetsjahudega, mida poes müüakse.

Kuutroll ütles ...

Olime hetke vait ja püüdsime aru saada, milline tunne meil kohus on. Oli jah kuidagi veider. Kujutasime ette, kuidas leivatükid seal keset magu lebavad otsekui kutsumata külalised. Hakkas kuidagi ebameeldiv. Lõppude lõpuks, mida me leivast teadsime? Et ta suus ei karjunud ja igemeid kupla ei kõrvetanud, see ei tähendanud veel, et ta ka kohus korralikult käitub. Äkki jääme me siiski haigeks? Võib-olla on levasöömisega seotud mingi nipp, mida me ei teadnud? Järsku sõime teda kudiagi valesti? Ausõna, meil ei olnud sel hetkel hea olla.

"Mul vist läheb süa pahaks!" ütles Hiie korraga ja jooksis muu taha, kust hakkas kostma öökimist
(Mees kes teadis ussisõnu, teadagi)
"Gluteenitalumatus," mõtlesin ma seda lugedes. Ausalt.

Anonüümne ütles ...

te kasutate sõna "tsöliaakia" liiga vabalt.

ma saan aru, et teil on gluteenitalumatus, aga tsöliaakiat küll mitte.kuigi asi pole nii laialt levinud, kui te väidate.

kui teil oleks tsöliaakia, siis te kaaluksite alla 50 kg ja ei saaks kuskil restoranides ringi käia.

Anonüümne ütles ...

Sojakaste sisaldab tõesti nisu. Ainus sobiv sojakaste on jaapanlaste tamari. Kui Sul tavaline sojakaste pole reaktsiooni tekitanud, siis pole Sinu villides siiski süüdi mitte tsöliaakia vaid midagi muud.

Anonüümne ütles ...

Kõige tervislikum on hambad varna panna või siis rumalate steriilsete harjumustega mitte segada organismi.

Anonüümne ütles ...

Just, kui traavite läbi Selveri, Stockmanni ja Prisma, siis võite leida igasugu gluteenivaba tavaari. Puuduseks on see, et mõni asi võib vahel olla otsas - näiteks Selveris tekib vaakumpakendis leiva puudus vahel.
Ja teine puudus on see, et eritoit on kallim kui tavatoit, pideval ostmisel lööb rahakoti pihta valusalt.

Hiidvana: tsöliaakia ei ole (kahjuks!!!) jama, peensoole kahjustumine teraviljavalgu toimel on sama reaalne haigus nagu näiteks maohaavad või sapikivid. Olgu siis nende iseendal just selle haiguse kahtlustajatega kuidas on...

Irja ütles ...

Soome keliakialiitto kodulehekülg ütleb siiski, et sojakaste on ohutu. Küllap siis on gluteen sest eemaldatud.

Anonüümne ütles ...

Nu ma muu kohta sõna ei võtaks, aga teooria, et õllekõht on tegelikult gluteeni tõttu ülespaistetanud kõht... Meedikuna annab selle üle ikka kõvasti naerda! Sry. :D
Jah, gaase ta tekitab ja see võib olla seotud gluteenitalumatusega. Aga kõhupolster tekib siiski rasvarakkude paljususest ja suurusest.

Anonüümne ütles ...

Hispaanias on küll müüa gluteenivaba pastat. Kas Eestis ei ole?

Anonüümne ütles ...

Inno, vana 2rilehe ajakirjanik, loe seda ... kutil on point t2itsa olemas http://www.exile.ru/blog/detail.php?BLOG_ID=17818&AUTHOR_ID=

Anonüümne ütles ...

to anonymus 10.22 No aga see ongi ju jama, kui soolestik ei kannata enam nisuvalku!!!

Inno ütles ...

Mnjah, selle exile.ru kohta. Ma mõtlesin juba siis, kui jänkid 1990ndatel oma parimates ülikoolides tuhandete kaupa vene noori koolitasid, et heaga see ei lõpe. Noh, ja nüüd on tulemused käes. Venelane, raisk, lööb noa selga, kui võimalus avaneb. Nagu ka eestlane, muide. Näiteks võtame Ingridi, minu eksabikaasa. Kui ma ta üles korjasin, oli ta totsakas maohaavade käes kannatav ülikooli lõpetav vananev piiga, kel polnud ühtegi meest. Kui ma ta siis üles poputasin, siis, selmet tänulik olla, lõi mulle noa selga, piltlikult öeldes. Samamoodi "tänavad" noored venelased nüüd jänkisid.

Inno ütles ...

Ja meedikutega pole muidugi mõtet vaielda, neil on alati õigus, eksole!

Aga niipalju võin küll oma kogemuse põhjal väita, et haigused või muud iseärasused pole enamasti nii must-valged nagu püütakse näidata. Pole nii, et iga haigusega kaasneb kohe surm, või et on kas väga haiged või siis täiesti terved. Enamasti kõõlutakse seal kuskil vahepeal. Ja niipalju kui on inimesi, on ka eri reaktsioone gluteenile. Näiteks kasvõi minu ja Irja puhul on reaktsioon, tunnused väga erinevad. Nii nagu näiteks reaktsioon alkoholile, on inimestel väga erinev. Kogus, mis mõnele mõjub nagu arstirohi, on teisele surmav.