neljapäev, 24. juuli 2008

Maailma parimat pasta bologneset

teeb minu armas Inno.

Eile istusime oma armsas Rakvere koduaias ja sõime, sest Inno oli valmistanud oma firmarooga, pastat bolognese kastmega, mis viib lausa keele alla. See on parim, mis ma kunagi söönud olen, mmm! Tehtud muide Justin Petrone ema retsepti järgi. Kui Inno veel Ingridiga elas, siis Justin ja Epp käisid neil Side tänaval külas ja sel ajal kui Ingrid ja Epp elutoas klatšijuttu ajasid, õpetas Justin Innole köögis selle võrratu roa tegemise selgeks.

Isegi me koerad olid pasta blognese lõhnast kui arust ära ning tiirlesid laua ümber ja kass säädis end suisa keset lauda pikutama. Epp peab ikka väga õnnelik inimene olema, et tal on ämm, kes oskab teha nii head pastat. Usun, et ta teab seda ja kannab seda väärt ämma iga päev kätel.

Aga see pasta!

Kuna meie ei saa süüa nisu, otra, rukist ja kaera, siis ostame Rakvere Vaala keskusest gluteenivaba pastat, mida saab tervisetoitude letist (tehtud riisist või maisist). Siis ostab Inno veel tomateid, tomatipastat, ja hakkliha. Ülimaitsva kastme saab sedasi, et kõigepealt tuleb keskmise kuumusega pannile lõikuda natuke küüslauku (paar küünt), õli sisse küpsema. Seejärel panna hakkliha (pool kilo), siis maitsestada hakkliha pipraga (Inno kasutab viie pipra segu, ühe portsu peale neljandik väiksest pakist), siis mõnda aega pannil hakkliha küpsetada, siis lisada sibul (2-3 keskmist sibulat tükkideks lõigatuna), siis küpsetada veel mõnda aega, siis lõikuda sisse mõned tomativiilud (3-4 tomatit). Siis lasta veel mõnda aega haududa, lisada basiilikut (kolmandik väikest pakikest) ning siis lisada 30 %-line tomatipüree (ca 100 grammi), lasta veel 5 minutit haududa. Ja ongi kõik!

Keele viib alla!

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Bolognese jaoks purustatakse veel porgand ja varsseller mikseris ja praetakse koos küüslauga ja siis läheb umbes nii nagu Inno teeb...
Ja sellist asja nagu pasta bolognese pole olemas, mingi eestindus. Asja nimi on Ragu bolognese,ei pea pastaga sööma muide...

Anonüümne ütles ...

Oi, kas teil on koerad ja kass?!
Ootaksin hea meelega neist lugusid ja pilte.

Anonüümne ütles ...

Eesti keeles ei öelda mitte pasta, vaid makaron.

Anonüümne ütles ...

Tänud asjaliku retsepti eest, peab kindlasti proovima.

Anonüümne ütles ...

millist hakkliha kasutate? sea? veise? segu? delikatess? või teete ise hakkliha?

Anonüümne ütles ...

Aga 16:34, mis siis bolognese või pesto kohta peaks ütlema? Pastaks võib nimetada makaroni, mille hind on kõrgem kui 15 krooni, vaata kas või suvalist lamedat kokasaadet, saad rohkem teada.

Anonüümne ütles ...

Mis pakikesi te kasutate?! Parim on värskelt jahvatatud pipar (piprasegu) ning VÄRSKE basiilik. Toidul on hoopis teine maitse. Tomatipõhjaliste kastmete puhul on mul veel see nipp, et tarvitan naturaalset tomatipüreed (nt Val Verde Passata't) (isikliku kiiksuna ei meeldi mulle soojade toitude sees tomatitükid:S), millele lisan haudumise ajal paar loorberilehte ja tibake suhkrut. See võtab ära tomatile iseloomuliku hapususe ja lisab maitsele ümarust ja küpsust.

Arvamusliider ütles ...

Ehee, naljakas lugeda, et keegi kohalik idioodist anonüümik teab, et "sellist asja pole olemas"... Itaaliatki pole olemas, Bologna linnast rääkimata! Ma just ei käinud seal paar nädalat tagasi, sest mida pole seda pole. Ja "pasta alla bologneset" ma seal samuti ei söönud!

Anonüümne ütles ...

1.Sa arvamusliider oled ise idioot!
Mis õigusega tuled siin teist solvanma,kuradima pederast?!Võtsid endale sellise nime ja arvad,et oled seda nime väärt,sittagi,jobu oled vaid.
2.Paisatb teil kallikesed on sama haigus mis iirlastel keda on iirimaal 60%,nemad ei saa süüa leiba ja kõike seda mis sisaldavad jahu,umbes nii sain aru.Haigusi ei maksa häbeneda,häbenema peab seda kui varjatakse oma haigusi ja ei ravita end,ei pöörata oma haigustele thelepau.Jaapanis on seadus sedasi,et haigest peast tööle või avalikku kohta ilmumise eest karistatakse,kutsutakse politsei kohale ja kohus määrab karistuse,mõne haiguse puhul antakse eluaegne vangla karistus või surma poomise läbi või tuleriidal põletamine või uppumissurm-see sõltub surma määratud isiku valikust.Mõned maetakse puukirstu,see pidavat olema tervsilikum kui plastmass kirstu matmine.
Vana hiina kultuuri järgi ei leidu ühtegi inimest kes pole haige,igal inimesel on mõni haigus varjatud kujul,neid haigusi tuleb avastada enne seda kui haigus muutub valuliseks või muud moodi kahjulikuks mil lakkab mõni organ täitmast oma funktsiooni-siis on hilja pöörduda arsti poole. jne.Avasta enda jaoks Loitsu keller ja hangi sealt endale tervist,ära kuluta oma raha apteegi peale tee parem tai-chi-d või joo viina üle päeva,iga päev pole kasulik juua viina aga üle päeva on vajalik juua viina 500 grammi näo kohta,soovitav on juua liviko viina aga mitte mingil juhul russkii standarti sest too viin hakkab ajudele ja muudab närvi süsteemi flegmaatiliseks,tekivad kõrvalnähud mis seisnevad soovis tantsida kamaaruskat või järada sivkasid.

Anonüümne ütles ...

Lp Kadri! Suvaline lame kokasaade pole keeleõppeks kohane. Palun külasta keelenõuande leheküljel keelenõuvakka: http://www.eki.ee/keeleabi/index.php?leht=4 ja sisesta otsitav sõna, mida Sa ei tunne, antud juhul "pasta". Saad ka kindlasti targemaks.
Näiteks on ka bolognese asemel õige öelda Bologna kaste. Nii et pasta bolognese taolist asja tõesti pole olemas. (See oli siis ka ühtlasi vastuseks väga targale Arvamusliidrile).

guess ütles ...

varga hirmule: ära aja miskit mulli ja mitte yldsegi teemasse puutuvat eks; kui sa nii tark oled, siis mida sa siin blogis üldse kommenteerid :) Joo viina ja vaata et haigeks ei jää, muidu satud vangi :))
P.S. Haigused mõtlevad inimesed endale tihtipeale ise külge...

Anonüümne ütles ...

Jään siiski oma endise arvamuse juurde, makaronid bologna kastmes kõlab märksa snoobitsevamalt kui bolognese pasta, imo.
Korrektne võib see ju eesti keeles olla, kuid isiklikult ei näe põhjust iga jumala asja eestistada, liiatigi veel toiduaineid vm.
PS, ehk oskab keegi teadja öelda kuidas siis foie gras EESTI KEELES peab ütlema? Või fondüü?

Anonüümne ütles ...

Sa quess mine õige sitale!
1.Ma kaitsesin teist kommenteerijat,mida see sm endast õige arvab tuleb sõimama teisi idiootideks?!
2.Postituses oli juttu Inno ja Irja haigusest ja minu komm oli sellest.