pühapäev, 2. august 2009

Rakvere turg on nagu naljanumber


Üks vaade Rakvere turule täna, pühapäeval, 2. augustil, keskpäeval.

Kuna ma olen turgude fänn, siis ei saa ma üle ega ümber turgude kirjeldusest. Minu meelest on turg üks neid kohti (lisaks bussijaamale), mis annab ilme tervele linnale, nagu visiitkaart või nii. Olen kirjutanud Tartu turust, mis mulle väga meeldib, ja millele pole ilmselt Eestis vastast, ent millest võiks võtta eeskuju kõik Eesti turud. Siis on juttu olnud Nõmme turust, mis oli aastaid väga viletsas olukorras, ent mis nüüd hakkab turu ilmet võtma. Siis on midagi sinnapoole Pärnu turg. Siis veel Rotermanni turg Tallinna kesklinnas. Ja ongi kõik tegelikult. Rohkem korralikke turge pole. Millest on kahju.

Irja on mulle rääkinud, kuidas, kui ta laps oli, oli Rakveres korralik turg. Oli turuhoone, kus inimesed käisid kaupa müütamas ja ostmas, ka talvel, ja oli avaturg, päris kesklinnas. Kus kauples palju müüjaid. Ja käis palju ostjaid. Ent nüüd on sellest kõigest järel vaid hale vari. Turuhoone on kadunud (õigemini hoone pole kadunud, aga seal pole enam turgu), ja avaturul, mis asub kuskil nurga taga majade vahel, kaupleb ka pühapäeval vaid mõni üksik müüja. Kuigi ruumi justkui oleks. Minu teada pole tervel Virumaal ühtegi korralikku turgu, Rakvere võiks ju selleks saada. Kui tahtmist oleks. Sest kauplejaid oleks küll. Näiteks Peipsiääre sibula-, tomati- ja kurgikasvatajad on Rakverele sama ligidal kui Tartule. Tartu turg ongi nende toodangut täis, Rakveres aga mitte midagi. Mis on piinlik, Rakvere turul polnud täna müügil mitte ühtegi kodumaist tomatit, vaarikat ega maasikat, rääkimata hapukurgist ja -kapsast, murakatest, mustikatest, must- ja punastest sõstardest, tikritest. Valik on väga niru.

Mis on kuidagi kummaline, sest praegu, nagu olen täheldanud, on just suurenenud inimeste huvi turgude vastu, kust saab värsket kodumaist kaupa suht soodsa hinnaga, vajadusel saab hinnas kaubelda. Turg aitab kohale meelitada hulgaliselt rahvast, lähedalt ja kaugelt. Rakveres võiks suvine turg asuda kohe kesklinna väljakul, mis on nagunii suvel täiesti tühi. Ma kujutan ette, et sinna sõidetaks nädalavahetusel kohale isegi Narvast, või kaugemaltki. Me ise oleme Irjaga käinud Rakverest aeg-ajalt Tartu turul. Ja ostnud sealt korraga kohe rohkem, terveks nädalaks ette.

Rakverre korraliku turu tegemine peaks olema kasulik kõigile ettevõtjatele, ka nendele nn marketitele, sest see tooks rahvast kohale, lähedalt ja kaugelt. Ja Virumaa rahvas ei peaks käima kaugele, Tallinna või Tartusse turgu. Rakvere võiks seada eesmärgiks, et Rakvere turule tullakse ka Tartust ja Tallinnast, või siis Venemaalt, Peterburist. Täiesti tehtav asi, või mis?! Veekeskuses juba käiakse kaugemalt, miks mitte siis ka turul. Ja bussijaam on Rakveres väga korralik, annab Tallinna ja Tartu omadele pikalt silmad ette.

Lisaks on Rakveres olemas muistne hiis, tammik, milliseid teisi ma Eestis ei tea. Ordurüütlid lasid kõik hiied maha raiuda, näiteks Tallinnas, Tartus, Viljandis pole neist midagi järel. Lugesin Russowi Liivimaa Kroonikast, et Rakvere ordurüütlid olnud väga eesti-meelsed, kes kõledas kirikus palvetamise asemel eelistasid lõbusamat elu ja loodust, osalesid eestlaste riitustel, ja osa kummardas isegi vanu eestlaste jumalaid. Ilmselt siis seetõttu jäi ka eestlaste püha tammik alles. Ja on nüüd kõigile avatud, kust energiat ammutada. Ma arvan, et see tammik on üks põhjusi, miks Virumaal on salapärane vägi sees, näiteks maailma üks vägevamaid mehi Kaido Höövelson, maadlejanimega Baruto on pärit kohe Rakvere külje alt Laekvere vallast. Samast kõrvalt Väike-Maarjast on pärit Georg Lurich.

Siin veel üks pilt Rakvere turult, pildil on vasakul pool end sisse seadnud üks lillemüüja, paremal pool on paar aiavilja müüjat.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no aga tehke algust. kaks noort inimeist. maa käes, kasvatage midagi ja müüge turul. tühi nišš ju. ootab täitmist. saaksite kohe rikkaks. samas maatöö rahustaks ja teeks teid paremaks inimeseks. proovige. pange aga seemned maha ja kasvatage. tegevust jätkub veebruarist novembrini. ülejäänud aja pritsige blogis sappi.

Anonüümne ütles ...

Selliseid seisukohti Russowil Rakvare kohta ei ole.

Anonüümne ütles ...

Üks ving ja virin aina käib. Turg käitub ikka ostjate järgi - Rakveres on elu näidanud, et turulisi jätkub vaid hommikul, sestap ongi keskpäevaks kraam müüdud ja müüjad kodus müttamas oma valmivat saaki hooldada. Tõuske siis varem üles või ärge jätke turulkäiku pühapäevale, väikelinn ongi pühapäeval suht väljasurnud. Aga muudel turupäevadel on rakvere turul nii Põlvamaa maasikad-mustikad-kukeseened kui Peipsi kandi kurgid-sibulad-kartulid, kohalike sõstardest-tikritest ja muust aiaviljast rääkimata.

Anonüümne ütles ...

Õige jutt Innolt ja Irjalt, ehkki kohe leidub väitlejaid, kes püüavad musta valgeks rääkida. Ei ole turgu, ei ole elu. Virumaal viimane aeg ärgata.

Anonüümne ütles ...

http://pildimasinaga.wordpress.com/2009/08/02/kulluslik-rakvere-turg/

Inno ütles ...

Pildi pealtki näha, et külluslikkusest on asi kaugel.

Anonüümne ütles ...

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=340217
Terv.iluspoiss

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Pane selg vastu tammepuud ja tunned kuis väge tuleb ja pinged langevad....

Rakveres pidavat olema vaid kaks poodi ja üks kõrts...
Rahvas teatrit ei külasta kuna pole raha...

Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Siin räägib Keskerakonna kandidaat Rakvere linnapea kohale... Aga mälukene on teil ikka tõesti lühike - kui te omal ajal koleda Reformierakonna kantsi Tartu tolmu jelgelt raputasite, Irja emakese Rakveres kodust välja kupatasite ja ise asemele kolisite, oli see linn teie jutu järgi peaaegu nagu paradiis maa peal. Ja nüüd - nuuts-nuuts, kole-kole.
Muide, mina käisin paar nädalat tagasi üle aastate Rakveres, sattusin ka turule ja olin vägagi meeldivalt üllatunud, kui kena see oli ja kui palju müüjaid. Tartu omale jääb muidugi alla ja Nõmme omale ka, aga teie Keskerakonna-Keskturule Tallinnas, haisvale ja tiblakeelsele, teeb kordades silmad ette (mastaape ei hakka võrdlema, aga ega ka kahe linna suurus pole võrreldav).

Inno ütles ...

Oi, kui tige herilane välja karanud. Rakvere on endiselt paradiis, aga alati saab paremini, veel paradiisimaks.
Muide, Nõmme turg on ka Tallinnas. Lisaks Rotermanni.