teisipäev, 29. detsember 2009

Kas kirjutamine on (õige) töö?

Olen valinud omale töö: see on kirjutamine. Kuivõrd ajakirjandusväljaannetes praegu inimesi juurde ei võeta, pigem lastakse lahti, siis olen otsustanud kirjutada pikemaid tekste kui ajalehe-artiklid, ehk siis raamatuid.

Samas on olnud kommentaare, et kirjutamine pole päris õige töö, et õige töö on näiteks Säästumarketis müüja või koristaja töö, või luuamehe töö, või siis kraavikaevaja töö.

Selline küsimus, kas kirjutamine on õige töö? Ja kas kirjutamine on üldse töö?

24 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kirjutamine ON töö!

Kas see või teine on töö, oleneb taustast. Kui elatutakse sellest, on see töö.

Kui vabu ajahetki sisustatakse luuleridadega või sellisega, on see harrastus, ajaviide.

Anonüümne ütles ...

kirjutamine pole kellegi töö

Edmund ütles ...

Anarhiaakadeemia blogis defineeritakse tööd sedasi:

"minu jaoks on töö ehk palgatöö tegevus, mida tehakse raha eest kellegi ning millegi heaks. natuke tööks pean ettevõtjaks olemist. tööks ei loe iseendale eluaseme ehitamist, toidu kasvatamist, kütte muretsemist jne, ühesõnaga tegevusi mida teed oma käte ja mõistusega otseselt iseendale, seda võiks nimetada loomulikuks tegevuseks."

http://anarhismiakadeemia.wordpress.com/too/

Parimal juhul on kirjutamine seega natuke töö.

Anonüümne ütles ...

Eks oleneb ikka sellest , mida kirjutad.Kui kirjutad mõttetut jama, siis on see ajaviitmine oma lõbuks.

Anonüümne ütles ...

Oleneb sellest, kuidas sa defineerid töö. Kui töö on midagi, mis toob sulle elatusvahendis, siis Eesti oludes paraku kirjutamine enamasti ei ole töö. Suuremal osal kirjanikest Eestis on päevatöö, mis neid elatab, kirjutatakse aga vabast ajast, hobikorras.

Anonüümne ütles ...

Inno, sa oled ise võimaluse kirjutamisega leiba teenida maha mänginud. Sind ei võta mitte kunagi ükski väljaanne enda palgale. Kirjutamisel ja kirjutamisel on suur vahe, siin sopablogis lällamist on ka parima fantaasia korral võimatu tööks pidada. Sa oled nii palju sitta kokku keeranud, et keegi ei vaja su teeneid, nii et ära unista millegist enamast kui säästuka turvamehe kohast, kui sedagi. Aga mis ikka, inimene on oma õnne sepp, ISE OLED SA SELLE ENDALE TEINUD. Nüüd on aeg maksta eelneva eest lõivu.

Anonüümne ütles ...

Aga arvuta välja, palju sulle kirjutamine sel aastal kokkuvõttes sisse tõi ja kui suure osa su kuludest kattis. Näiteks minu honorarid küündisid 2009 mõnekümne tuhande kanti ja seega ei saa seda tööks pidada, sest ei katnud kümnendikkugi mu vajadustest. Hobina siiski väga meeldiv vaheldus.

Anonüümne ütles ...

Aga ma arvan, et esti keel on suht primitiivne selleks, et mõisteid lahti seletada. Sõnu võib mõista mitmeti. Näiteks auto mootor töötab, ehk teeb tööd.
Okei, tegelt on ju igasugune väärtuse loome töö. Kaasaarvatud kirjutamine. Kas töö ka äraelamise tagab, on iseasi.
Kui nüüd mõelda töö tulemuse väärtuse üle, siis iseenesest on päris huvitav võrrelda koristaja ja kirjutaja tööd. Puhtus ja kord võivad mele anda mõnusama enesetunde, aga ega midagi ei juhtu, kui see puhtus ei ole väga ideaalne. Samas kirjutamine võib genereerida mõtteid ja ideid, mis elu edasi viivad ja uusi väärtusi looma ärgitavad. Samas võib kirjutamine olla ka labane ajaviide nii kirjutajale, kui lugejale. Aja viitmise asemel võiks ju hoopis väärtusi luua.
Seega on kõik suhteline - mis ühe jaoks väärtus, võib teise jaoks olla kasutu, tühisus, nõmedus.
Sõltub, kui avar on inimese maailmapilt ja mõtlemine - mõne jaoks on elus palju väärtusi, mõne jaoks vaid mõned üksikud.

ken taur

Anonüümne ütles ...

Töö on see, mis ära toidab. Muu meelepärane tegevus on harrastus. Kui inimene on vaba nagu lind, siis võib ta (kui suudab) elada õhust ja armastusest ning pühenduda oma harrastusele. Aga kui tal on kohustusi teiste (laste) ees, siis tuleb teha tööd, mis sisse toob. See jauramine "kas kirjutamine polegi töö" on sinu kui täiskasvanud mehe ja kahe lapse isa puhul täiesti süüdimatu.

Edmund ütles ...

Isegi kui me aktsepteerime, et kirjutamine võib olla töö, siis kahjuks elame ühiskonnas, kus loomingulist tööd üldse ei väärtustata. No ok, osad kirjanikud isegi suudavad teenida piisavalt, et ära elada. Aga ruumi on vähestele, Sofi Oksanen või kaks Soome ühiskonnas, ent see ka kõik. Ülejäänud tõesti peavad tegema midagi muud, et ära elada. Ja täiesti õige on ka jutt, et loomingulise tööga teenib enamasti kõigest ühe keskmise kuupalga jagu, kui sedagi. See lihtsalt on keskmise loomeinimese saatus ühiskonnas, kus loomingulist tööd ei väärtustata. Kes iganes suudab teenida piisavalt, et ära elada, nagu Sofi Oksanen kirjanduses või meitel ütleme Vaiko Eplik muusikuna, võib ennast pidada loomeinimeste aristokraatia liikmeks. :)

Põhjus aga, miks loomingulist tööd ei väärtustata nii palju, võib peituda selles, et enamik töid, mida vaja ühiskonna ülal pidamiseks, on nii nüristavad ja ebameeldivad, et kui puuduks sundus teha neid ja oleks vaid vabadus teha, mida iganes hing ihkab, siis ei oleks me lääne tsivilisatsioon nii jätkusuutlik. Optimaalne ühiskond oleks selline, kus töökamad inimesed on leidnud endale töö, mida nad armastavad ning nemad ei põlga üldse neid nn "priileivasööjaid", vaid neil on pigem kahju, et nad pole endale sobivat tegevusala leidnud. Kui ainult ametitega oleks täpselt samasugune lugu, mis elukaaslase leidmisega. Paraku aga on naised enamasti siiski nauditavamad, kui töötegemine, hehee.

Anonüümne ütles ...

to ken taur

_Aga ma arvan, et esti keel on suht primitiivne selleks, et mõisteid lahti seletada._

Aga mina jällegi arvan, et hoopis iiri sibi ken taur on suht primitiivne selleks, et mõisteid lahti seletada.

Anonüümne ütles ...

Suvaliste tekstide produtseerimine, mida mingil juhul pole võimalik liigitada ei kirjanduse ega ka ajakirjanduse alla, EI OLE töö.
Kuna Inno senised kirjanduslikud katsetused (mõtlen neid kaht, mis on jõudnud kaante vahele) kujutavad endast suvalisi tekste, siis - ei, Inno, see, mida sa teed, ei ole töö.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

16:21-le
Ma olen sinuga nõus.Need Iirimaal elavad Eestlased on väga primitiivsed(nad on pärit kusagilt Eestimaa maakolgastest ja elanud infosulus),ei tea nad midagi mis toimub Eestis või siis on väga halvasti meelestatud Eesti kohta,nad pimesi jumaldavad Iirimaad ja ei oska näha maailmas toimuvat tervikuna.Samuti
minu meelest on inglise keel üks primitiivseimaid,
isegi vene keeles on enam väljendeid vaatamata sellele,et vene keel on noor keel.Vene keeles on sõna töö väga halvas varjundis,neil on see sõnast ori...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kui sa kirjutad raamatuid mis annavad inimestele häid visioone elust siis on kirjutamine õige töö aga kui sa paned kirja oma fantaasiaid mis on haiglased...samastud nende haigete kirjanikega kes külvavad kurjust...
Häid visoone saad sellest:
ELU ILMA ARVETETA- No bills anymore!
Asi on lihtsalt selles,et ammu-ammu aega tagasi inimesed kodustasid metsloomi aga veidi hiljem juudid kodustasid inimkonna...nad korraldasid terves maailmas elu sedasi,et igaüks peab rügama tööd teha või äri ajama nii,et higipull otsa ees aga ikka on igaüks kellegile võlgu,ikka peab rabama nii nagu orav rattas,igal sammul tuleb tasuda arveid-see on see monetarism ja kapitalism-selletõttu kõik elanikud üle maailma teenivad pankade kaudu juute...
sestap tulebki teha sedasi,et enam keegi ei peaks maksma arveid...elu ilma arveteta on lahendus kõigele...
religioonid on ju kah tehtud sel eesmärgil,et inimesed otsiksid väljapääsu maisest elust sel viisil mis jätab inimesi ikka pankade orjaks aga ei lase inimesi vabaks igasugustest arvetest ja nende kaudu pankadest-juutidest...
Ma teen ettepaneku Eesti meediale järgmisel aastal s.o. juba homsest kirjutada postitusi ainult sellest kuis inimesed peaksid korraldama oma elu sedasi,et nad ei peaks maksma arveid,ei elektri,ei gaasi,ei peaks maksma kodulaenu,ei peaks ostma kütust,ei peaks maksma makse,ei peaks ostma süüa jne.
Kõik see on võimalik korraldada ja selleks tuleb rääkida aina neist neljast asjast:
On olemas neli toredat asja mis toob inimesed tagasi küladesse ja täidab kõik külad lastega,ning annab kõigile tööd:
1.TASUTA ELEKTER-katuseharja elektrituulikutel ja päikesepaneelidel peale tasuvusaja möödumist hakkab jooksma tasuta elekter.Majanduskomisjon andis rohelise tule tasuta elektrile s.o. iga mees võib asetada oma maja või ühistu maja katusele katuseharja elektrituuliku ja siis tasuvusaja möödudes hakkab jooksma tasuta elekter...
Majanduskomisjon andis rohelise tule elektrituru avamisele http://www.e24.ee/?id=200694
Iga mees võib ise ehitada katuseharja elektrituuliku,materjalide kulu on köömes-vaata www.otherpower.com
2.PEAAEGU TASUTA ELAMUD(TALUD)-talgute korras ehitatud majad päästavad meie inimesi pangaorjusest s.o. kodulaenust,vaata www.savikodu.pri.ee
3.TASUTA JURIIDILINE ABI:http://innojairja.blogspot.com/2009/12/pakun-tasuta-juriidilist-abi.html
http://innojairja.blogspot.com/2009/12/rootsi-pangad-liigkasuvotjad.html
4.TASUTA PANGANDUS ehk Islami pangad ei võta laenult intresse:
http://www.idara.com/store/islamic-books/english-books/banking-without-interest/prod_846.html
http://www.onlineislamicstore.com/b2355.html
http://www.islamicgoodsdirect.co.uk/product_info.php/products_id/2771
http://www.sustecweb.co.uk/past/sustec12-3/bank_operates_without_interest.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_banking
http://www.abc.net.au/worldtoday/stories/s66783.htm
http://www.kriso.ee/Banking-without-Interest-Revised-edition/db/9780860371199.html
http://www.soundvision.com/shop/pview.asp?item=420-057

Keskpankade poolt loodud inflatsioon on mega kõrge:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2009/12/touseb-toornafta-hind-maailmaturul.html
www.riigikontroll.ee/.../ka_40070_riigi_tegevus_energiasaastu_saavutamisel_3.06.2009_lopp.pdf -
Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) 2008. a prognoosi kohaselt
tõuseb toornafta hind maailmaturul aastaks 2030 kuni 200 dollarini (1997
püsihindades 120 $). Elektrihind ühtlustub Põhjamaadega elektrituru
avanedes ja Eesti Energia prognooside kohaselt maksab elekter 2016. a
ligi 2,5 korda senisest enam.-elama jäävad vaid põllumaaomanikud sest kümne aasta pärast keegi enam ei jaksa osta toitu...

TASUTA ELEKTER ANNAB SULLE VABADUSE...
TASUTA ELEKTER VABASTAB SIND...
TASUTA ELEKTER TÄIDAB LASTEGA KÕIK EESTIMAA KÜLAD...
elektritsaabtasuta.blogspot.com

Anonüümne ütles ...

iga tegevus on hobi... seni, kuni sellega raha ei teeni :)
Nii, kui kirjutamisega raha tulema hakkab, muutub see tööks :)

Anonüümne ütles ...

to 16:21
Palun vabandust, kui sind solvasin!
Võin meeleldi ka iiri sibi olla, kui see su solvumisvalu vähendab :)

ken taur

Anonüümne ütles ...

Oleneb mida kirjutada. N2iteks selle kommentaari lisamine siia on kirjutamine. Kuigi t66 ajast, ei kvalifitseeru see akt t66na.

Nii ka Inno tegevus kui ta midagi kirjutab. See ei ole t66.

See on niisama huina-muinatamine.

Unknown ütles ...

On küll õige töö ja kes üldse on õigustatud seda õigsust hindama?

Teine asi, mida ja kuidas kirjutada? Heale tavale mittevastavaid ning vaid kallutatud ajakirjanduslikke tekste kirjutada (vihjan teatud asjadele Inno kirjutistes) ei ole kindlasti õige töö.

Anonüümne ütles ...

Innu, kulla hullukene, kas sa tõesti arvad, et sind ei võeta praegu meediaväljaannetesse tööle seetõttu, et on raske aeg? Sind ei võeta ei praegu ega ka siis mitte, kui töötusest saab nii suur tööpuudus, et lehed tänavalt inimesi tööle korjavad. Sind ei võeta kunagi. Sa oled hull, peast segi - just seetõttu ei võeta. Sama hästi võiks ju ka Paldiski mnt ühe hoone seinale töökuulutusi panna.

Anonüümne ütles ...

irw, inno saab paremal juhul kuskil toimetuses pikku kaalikat, kui tööd, kes sellist alaarenenud tööle võtaks? see, et teie blogi loetakse, on lihtsalt huumor, annab väikse ego tõuke, et on ka lollimaid inimesi olemas. ilmselt on ainult see elektrihull ainuke, kes teie blogi tõsiselt võtab ja ta tundub ka töötu ullike olevat, kel raskusi kirjakeele ja üldse enda väljendamisega.

Inno ütles ...

Seda ma tahtsingi teada.

Anonüümne ütles ...

Ei pea neid omi "tarkusi" kirja panema. Võta mõni hea raamat ja hakka käsitsi ümber kirjutama. See on töö ja ühtlasi ka meeleolukas kingitus sünnipäevaks, ehk jõuludeks. Alus tada võiksid näiteks teosega "Kliiniline psühhiaatria".

Unknown ütles ...

Alati on võimalus mõni uus väljaanne asutada, kohti turul jätkub vaja vaid stardikapitali.

Anonüümne ütles ...

Töö on see, mida tehakse vastikusega. Seega on kirjutamine töö siis, kui seda tehakse vastikusega, vastu tahtmist.