esmaspäev, 27. august 2007

Taani ja Norra kuningad eesti sugu?

Saxot lugedes hakkas silma üks huvitav nüanss. Kirjutasin juba vägilase mõõtu Starkadist, kes sattus Taanimaale laevahukuga ja oli ainus, kes kaaslastest ellu jäi. Ta olevat olnud pärit Eestist. Ja Taani kuningas Frode võttis ta enda juurde, kuna Starkad oli tugev ja tark mees.

Nüüd, nagu kirjutab Saxo, oli Frode järeltulija Ingild, kellega Starkad eriti läbi ei saanud. Ja Ingildi neljast pojast üks, Olaf arvatakse olevat hoopis Ingildi õe Helga poeg. Ja Helga omakorda oli tihedas kontaktis Starkadiga, Starkad lausa võitles naise pärast Norra kuninga Helgega.

Algul ma seda nüanssi tähele ei pannud, aga hiljem kirjeldab Saxo (muideks, Saxo kirjutab seda, et muistsel ajal peeti rikkusest olulisemaks meeste sõjalist vaprust), kuidas Ingildi pojad Frode, Friedlief ja Ingild hukkusid sõjategevuses ning Olaf, keda arvati olevat hoopis Ingildi õepoeg, valitses pärast Ingildi surma. Olafi pojad olid Frode ja Harald, kes naitusid Signe ja Ulfhildiga, vastavalt siis Rootsi kuninga Siwardi ja Gotlandi valitseja Karli tütred. Ja kui Olaf oli määranud, et Harald, noorem poeg, hakkab valitsejaks merel ja Frode maismaal, oli Frode oma edukama venna peale sedavõrd kade, et lasi venna tappa. Samuti käskis Frode hukata Haraldi pojad Haraldi ja Halfdani. Ent valvurid jätsid mulje nagu oleks hundid poisse rünnanud ja peitsid poisid ühte puuõõnde, kus neid toitmas käidi, väidetavalt kui koeri.

Suureks kasvades tapsid poisid omakorda oma onu Frode ja edasi valitses Halfdan esimesed kolm aastat maa üle, kui Harald käis sõjakäikudel, vallutades Ojamaa, Rootsi. Ja kui Halfdan oli parasjagu sõjakäigul Rootsis, lõi Rootsi kuningas Erik maha Haraldi ja Halfdan naases kodumaale ning lõi maha Eriku ja edasi valitses Halfdan taas ka Rootsi üle. Ja see vägilasemõõtu Halfdan võis pärineda Starkadist, nagu Saxo viitab, et ta võis olla hoopis Ingildi õe pojapoeg.

Saxo kirjeldab, kuidas Halfdan võitles üksi Rootsi vägilase Siwaldi ja tema seitseme poja vastu. Halfdan küll pakkus, et õiglane on võidelda üks-ühe vastu, aga Siwald väitis, et isa on poegadega üks. Siis sikutas Halfdan maast välja ühe juurikatega tamme, puhastas selle okstest ja sai omale nõnda tapri, millega peksis kõik tema vastu tulnud rootslased sodiks. Siis võitles Halfdan ühe Helsinglandi kurjategijate jõuguga, kes olevat käinud noori naisi röövimas. Ja Halfdan purustas üksi ka jõugu, mille juht oli tuntud vägilane Hardbeen.

Saxo kirjelduste järgi olid Starkad ja Halfdan väga sarnased, mõlemad tugevad ja targad, ja mõlemad ei võtnud kuni kõrge eani omale naist. Halfdan sai omale naise, võideldes Norras vägilase Grimiga, kes tahtis saada omale naiseks Hatheri tütart Thorhildi. Halfdan võitis Grimmi ja abiellus Thorhildiga, kellega neil sündis poeg Asmund. Viimast peavad norralased oma kuningate soo alusepanijaks.

Kommentaare ei ole: