reede, 14. september 2007

Rudloph Giuliani presidendiks!


Giuliani koduleht veebis.

Arutasime täna Irjaga taas, kes võiks olla järgmine USA president. Oleme seda teinud varem korduvalt, aga pole leidnud sobivat kandidaati. Kõik sellised pooletoobised, nagu Obama, Clinton ja Edwards. Keegi pole sisendanud erilist kindlustunnet. Ja nüüd on hea kandidaat olemas, Rudy Giuliani, vabariiklane, endine New Yorgi linnapea.

Giuliani on meie meelest ainuke, kes suudab tuua USA sõjast Iraagiga häbita välja. Kel on seljataga kogemus kuritegevuse vähendamisest New Yorgis. Kes saraneb Reaganiga, kes oli samuti enesekindel. Giuliani tõusis kangelase staatusse pärast 9/11 rünnakut, kui Bush oli pikka aega kuskil kadunud. Umbes nagu aprillirahutuste ajal Eestis, kus Ansip sai kangelaseks ja redus olnud Savisaar hävis täiega.

Ameerika konservatiivse valija jaoks võivad olla Giuliani puhul takistuseks see, et ta on kolmandat korda abielus. Aga noh, kui teisi kandidaate vaadata, siis on see asjaolu andestatav.

Giuliani suudab meie meelest taasatada USA hea maine maailmas, mille lõi Reagan ja mille vilju lõikasid järgnevad presidendid. Ja mis on tänaseks täiesti ära lörtsitud, nii et sellised vanad autoritaarsed režiimid nagu Venemaa ja Hiina on hakanud pead tõstma. Giuliani oleks mees, keda Putin kardab. Keda kardavad radikaalsed islamistid. Sest, ausalt, Bush ei ole enam pikka aega tõsiseltvõetav. Ja need, kes väidavad, et on, on kas ise lollid või väga silmakirjalikud.

Lisaks kõigele on Giuliani idaranniku vabariiklane, kaasaegsete väärtushinnagutega, pole selline hull usumees nagu Texase kauboi Bush. Ja lassoga kauboid pole USAle enam vaja. Giuliani läheks arvatavasti peale ka demokraatidele. Lisaks on viimasel ajal vabariiklaste ja demokraatide maailmavaated lähenenud, mistõttu võiks presidendiks saada see, kes suudab sisendada kindlustunnet nii ameeriklastesse kui kõikidesse inimestesse kogu maailmas. Ja see tegelane on Giuliani.

Kommentaare ei ole: