neljapäev, 18. oktoober 2007

Eestit ei saa ülejäänud EList lahus vaadata

Analüütikud ja "asjatundjad", ka Eesti Pangast (viimastest, tõsi, ma saan mingil määral aru) vaatlevad Eesti majandust kui mingit eraldiseisvat saarekest. Tuuakse mingeid keerukaid skeeme ja argumente. Räägitakse mingist kummalisest inflatsioonist. Ent ometi on Eesti majandusruum juba 3,5 aastat osake Euroopa Liidust. Umbes nagu Eesti mõistes Elva linn. Iga kuradima soomlane võib oma kaubiku Tallinnas toidukraami täis laadida ja sellega minema vurada. Kaupmees näeb, et tarbimine kasvab, ja tõstab hinda. Nii nagu tõstab Elva kaupmees hinda, kui seal hakatakse Tallinnast kaubikute viisi kaupa viima. Näiteks. Siis käivad soomlased ja paljud teised ELi kodanikud Tallinnas ja Pärnus juuksuris, ostavad omale kortereid, elavad nagu mehed muiste. Ja vot ma ei tea, kuidas kogu seda värki statistikas kajastatakse. Hinnatõus kajastub, see on selge. Aga kas ka see, et kaubikusse laaditud kaup ei läinud eestlaste toidulauale, vaid viidi Soome, selles ma enam kindel pole. Mis kahtlemata loob anomaaliaid. Näiteks ostsin suvel ise Lätist autotäite viisi kaupa. Kuna mõned asjad on seal odavamad, mõned paremad, mõned vähe teistmoodi. Minu ost kajastus ilmselt tarkpeade "statistikas" selliselt, et mõni kogukas lätlane vitsutas selle kraami kõik sisse. Peale Schengeniga liitumist nüüd sügisel ei kontrolli kaubikuid, mis Tallinnast Helsingisse vuravad, enam keegi. Praegugi vaadatakse vaid isikutunnistust ja auto dokumente. Ja selliseid kaubikuid on laevad täis. Kui ei usu, minge sadamasse vaatama!

Ja mina küsin, kas see on katastroof, kui Elvas tõusevad ühel aastal hinnad 8%, palgakasv on 15% ja kohalik majandusruum kasvab 10%. Kui Tallinnas on need näitajad olnud juba aastaid mitmekordsete numbritega. Kas siis Elva ei tohigi järele tõmmata. Ja kui ei tohi, siis miks? Ja kus on öeldud, et ei, sõbrad elvalased, kui teil nüüd hinnad nõnda kerkivad, palgad tõusevad, siis olete varsti jännis! No mida juttu!

Enne kui suu lahti teha, ja see kehtib eelkõige autoriteetsust taotlevate isikute kohta ministeeriumides, Eesti Pangas ja konjunktuuriinstituudis, võiks kõigepealt natuke mõelda.

Kommentaare ei ole: