neljapäev, 15. november 2007

Rahu, ainult rahu!

Nüüd on küll hirmus paanika lahti seoses koolitulistamistega. Et kohe-kohe hakatakse Eestis tulistama. Ja politsei on juba ühe poisi kinni nabinud. Kelle Postimees ka täna risti otsa naelutas. Ja ma ei kujuta ette, mis arapid veel toimuma hakkavad. Igaüks, kes piuksatab, lüüakse risti.

Ent pidage! Just äsja oli Suomen Kuvalehtis artikkel selle kohta, et Soome on USA kõrval üks väheseid maid kogu maailmas, kus alaealistel on lubatud püssi omada ja kasutada. See on mingi vana tava, ilmselt ajast, mil paljud soomlased elasid maakohtades ja relvaga sai end kaitsta, näiteks kooliteel.

Ka vanasti oli Eestis igal mehel püss kodus, või isegi mitu. Ja poisikesed tulistasid uhinal. Koduhoovis lõhati granaate jne. Nõuka aeg muutis Eesti täiesti püssivabaks. Ja see on nii suures osas tänaseni. Mehed ei oska püssi lasta, noortest ja lastest rääkimata. See on ühelt poolt suur probleem, kuna mees ei oska ega suuda end kaitsta. Aga teiselt poolt hoiab ära sellised koolitulistamised. Sest mis teeb üks inimene relvaga, kui ta selle kuskilt kätte saabki? Silitab kodus?!

Relv nõuab oskuslikku väljaõpet, harjutamist, millega too Soome noormees oli usinasti tegelenud. Hiljuti nõudis Soome ELilt eristaatust relvakandmise osas, et ka noored saaks relva kanda. Nüüd, nagu on kuulda olnud, on see taotlus peruutatud, nagu sommid ütlevad.

Kommentaare ei ole: