esmaspäev, 2. juuni 2008

Nõuame kohtunikelt intelligentsust!

Kohtunikud. Nemad mõistavad meie üle õigust, hoiavad sageli enda kätes inimsaatusi. Neil on tohutu võim. Ka seadus- ja täidesaatva võimu esindajatel on tohutu võim, aga kui nemad, näiteks Andrus Ansip või Toomas-Hendrik Ilves, saavad hakkama mõne sigaduse või lollusega, siis meil on võimalik neid järgmine kord mitte valida, neile niiütelda sulg sappa panna. Adjöö, Reformierakond! Seadus- ja täidesaatva võimu võim on ajalik ning see distsiplineerib neid. Kohtunike võim on aga eluaegne. Kui nad just otseselt kuritegu toime ei pane nagu Ain Truu ja Ardi Shuvalov, siis nad istuvad kuni pinsipõlveni oma soojal kohal perset laiaks. Ja teevad rumalaid ning kallutatud otsuseid. Kes saab neid keelata? Kui tegu pole just seadusevastase otsusega, on kõik JOKK.

Aga kui tegu on rumala otsusega nagu nüüd Kadri Kõusaare filmi ning Olavi Ruitlase blogi keelamise puhul? Mis siis teha? Kohtunikku ei saa rumaluse pärast tagasi kutsuda, aga kui kohtunikku ei saa rumaluse pärast tagasi kutsuda, siis üks rumal 40-aastane naiskohtunik nagu näiteks Tiia Mõtsnik, kes otsustas, et Inno Justis ilmunud järjejutt on tõend, mõistab veel vähemasti 20 aastat kohut. Ja toodab 20 aastat eesti kohtusüsteemi uut rumalust.

Harju Maakohtu esinaine Helve Särgava ei erine välisel vaatlusel millegi poolest tavalisest tasapaksust turutädist, kes Keskturul kaalikaid müüb, ning kui tema juttu kuulata, siis on mulje veel haledam. Aga selline naine juhib Eesti kõige mõjuvõimsamat esimest kohtuinstantsi, Harju Maakohut. Samasugused turutädid on Harju Maakohtu krimikohtunikud Eha Popova, Eda Murak, Violetta Kõvask, Margot Mikler, Aime Ivanson jt. Ja ega Kentmanni kohtumajas lugu targem ei ole. Ma ei tea, kes kohtunikest Magnuse ära keelas, aga just seal see otsus tehti.

Eesti õigusruumi üks hästi varjatumaid saladusi on, et rumalamad jäävad maakohtusse, targemad lähevad ringkonna- või riigikohtusse. See kehtib muidugi vaid noorte ja roheliste puhul, on ringkonnakohtuski oma nõukajuristid, kes ei liigu sealt kuskile. Ning toodavad samamoodi kuni pinsipõlveni rumalust. Tarkust hakkab me õigusruumi juurde tulema niisiis sedamööda, kuidas nõukaaegsed juristid pinsile lähevad. Aga kuna suur osa neist nõukaaegsetest juristidest alustas 20-aastastena ning on nüüd nii umbes 40nesed nagu Tiia Mõtsnik, siis seda aega tuleb veel kaua oodata. Kaua tuleb veel kannatada rumalaid kohtunikke, kes selleks, et oma rumalust varjata, teevad nii, nagu rumal advokaat ees ütleb. Sest ega nad ju ise ei tea, mida teha. Kui ma olin noor ja roheline prokurör, siis kohtunik Valeri Lõõnik sattus ühe istungi ajal segadusse ning päris mult üle oma laua kummardudes, et kuule, mis me nüüd teeme. Küllap juhtus sama ka Magnuse-protsessi ajal. Rumal kohtunik, kes ta siis iganes oli, kummardus üle laua Kersti Kägi poole ja küsis: mis me's teeme. Kersti muidugi, et keelame ära. Ja keelati ära! Kadri Kõusaarel on seda kasulik teada.

Ehk siis sisuliselt keelati ära mängufilm. See, mis hiljem lehtedes kirjutati, et see on dok, on jama. Ükski raamat või film, kus inimeste nimed on ära muudetud, ei saa kunagi, kunagi, kunagi olla dok. Selles ei saa olla küsimustki, mitte mingisugust. Kogu maailm teab seda. Ainult meie oleme nüüd langetanud sellise rumala otsuse, et Magnus riivab üksikisiku õigust eraelu puutumatusele. Ma ütlen "meie", sest kõik kohtuotsused tehakse "Eesti Vabariigi nimel". Rumalad kohtunikud ei mõista kohut niisiis sugugi mitte enda, vaid MEIE KÕIGI nimel.

Seda enam on meil, Eesti Vabariigi kodanikel, õigus nõuda, et õiguse küündimatu tõlgendamine lõpetataks. Meil on õigus nõuda, et vastust nõutaks mitte ainult seadusrikkujatest, vaid ka rumalatelt kohtunikelt. Siinkohal ka väike näpuviibutus Riigikohtu aadressil. Teie ja mina teame väga hästi, mida esimese astme kohtunikud tegelikult Õiguskeskuse koolitustel teevad. Lahendavad ristsõnu, puhuvad pinginaabriga juttu või ei tule üldse loengusse. Nad on nagu kolmesed koolipoisid, kellele teie üritate õpetada kõrgemat matemaatikat. Saage palun aru, et see ei ole võimalik, kui te ei nõua neilt olulisimat: distsipliini.

Kolmesest koolipoisist ei saa muidugi ka tavaliselt kohtunikku. Temast saab kas ehitaja, või kui ta on tüdruk, siis turumüüja. Meie õigusruumi tekkisid rumalad kohtunikud seepärast, et vabariigi algusaegadel oli suur kohtunikepuudus ning seepärast said talaari selga kõik nõukaaegsed juristid, kes seda aga vähegi soovisid. Seda rääkis mulle minu juhendaja prokuratuuris. Me kõik teadsime, et kohtunikud on rumalad, aga selle teadmisega tuli leppida. Juhendaja soovitas mul mitte kohtuniku ees lömitada ning oma õigust ajada, kui ma tean, et mul on õigus.

Noh, ma tean, et mul on nüüd õigus.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kohtunikke tuleb harida,andke neile pihku FENG SHUI õpetus ja piibel,koraan,tantrismi õpetus,hiina seksi õpetus jms. tarku asju.
Kohtunikud on korda saatnud palju sigadusi,neil on samuti omaette kaitsering n.n.maffia,avalikkuse ette pole toodud nende patte.
Mul endal kohe ei tulegi meelde,pean küsitlema mõnda inimest s.t. pean tegema pudel viina kellegiga,et tollel häälepaelad valla läheksid ja siis lobiseks kohtunike telgitagustest.See saab olema kauges tulevikus sest pole toda inimest juba ammu näinud,ei teagi kus ta on,see selleks.

Anonüümne ütles ...

no ei ütleks, et ükski nimetatud asjadest - feng shui (soolapuhumine sarjast bioväljad ja energiasambad), koraan (vägivaldsed muinasjutud), piibel (veel vägivaldsemad muinasjutud), tantristm (seks) ja hiina seks (veel seksi) - eriti targad asjad oleks.

ega siin ei aita muud, kui ikka needsamad õiguskeskuse koolitused. mõni ehk kuulab midagi ja mõnele jääb isegi meelde.

muide, tartus toimus just riigikohtu aastakonverents. tulid kohtunikud üle eesti kokku ning kui jüri adams laval ütles, et "veel 10-15 aastat oli rahva arusaam kohtunikust selline, et igaüks võis vetsus kohtunikule kampsuni alla tuhandeliste pakke toppides endale õigust osta", siis ei teinud keegi saalis teist nägugi. tegelikult oli see mõeldud küll kiitusena, et nüüd on asjalood palju paremini, kuid kui veidi hiljem advokaat kaido pihlakas mikrofoni haaras ja küsis, et noh kohtunikud, miks te ei kaitse ennast, siis oli saal jätkuvalt vait. jääb suisa mulje, et miskit oleks nagu varajata-häbeneda:)

ja veel - tartus tuleb 18. juunil konverents teemal "kohtuotsuse kvaliteet" (kell 11 ajaloomuuseumis). muuhulgas räägib ka eesti kohtunike ühingu juhatuse esimees meelis eerik teemal "eesti õigusemõistmise kvaliteedist". teil oleks sinna vast nii mõndagi huvitavat lisada:) või kui ettekandele järgneva küsimustevooru ajal ei õnnestu, siis hiljem tuleb vabavormiline arutelu, kus kohal ka riigikohtu esimees ja mitmed tähtsad kohtunikuhärrad otse euroopast.

minge aga julgelt kohale ja kirjutage siis pärast saadud muljetest ka siin blogis:)

Irja ütles ...

Olen nõus, aga kuidagi tuleb mõelda, kuidas neidsamu kohtunikke tunnist osa võtma panna. Minu kooliõpetajast tädi näiteks pani tundi segava või mitte tähele paneva õpilase nurka seisma. Ma saan aru, et see on primitiivne, aga paljudel kohtunikel kuluks see nurgasseis ära.

Aga sinna üritusele üritame küll kohale minna :). Saab piltegi teha ning eks me tekita seal furoori ka!

Anonüümne ütles ...

Sa naistesebija oled üks deb...ik hallist massist kes ei mõista nalja.Pealegi FENG SHUI ei ole soolapuhumine ja hiina seks on väga tõsine asi.Sa naistesebija oled kitsa silmaringiga inimloom.
Pealegi püüad kaitsta kohtunikke kes alles nüüd hakkavad pöörama tähelepanu kohtuotsuse kvaliteedile.Kas nad kavatsevad ka pöörata tähelepanu parvlaeva Estonia huku ja massimõrva kinnimätsimisele?
Sa naistesebija oled arvatavasti kapopede.

Anonüümne ütles ...

Irja, Te olete endine prokurör. Millal Te viimati olete KarS-i käes hoidnud? Kuidas arvate, kas nt. kohtunik Tiia Mõtsnik (ja kõik teised kohtunikud, keda Te nimepidi oma tekstides nimetate) ei või hinnata Teie tegevust KarS § 305 järgi kvalifitseeruvaks ja prokuratuurile vastavasisulise avalduse teha? Te ju otseselt solvate ja kindlasti ka laimate neid seoses nende poolt õigusemõistmise teostamisega. Hea ja hulljulge Irja, võtke seadustik (KarS) kätte, Teid ähvardab kuni kaheaastane vangistus ja Teie mõned artiklid on puhas koosseis.

Anonüümne ütles ...

Kus on ajaleht mille esikaanel on artikkel "ALTKÄEMAKS LEHKAB ÜHA VÄGEVAMALT!"?