teisipäev, 26. august 2008

Valitsus hakkab lapsi sööma?


Rahandusminister täna ETV ekraanil, ikka nagu tuppa sittund kass.

Sel aastal jääb "puudu" 2 miljardit, nagu kirjutab Delfi, tsiteerides Päevalehte. Mis omakorda toetub rahandusministeeriumi hinnangule. Mis iseenesest on huvitav, sest kevadel oli puudu 8 miljardit, ja 3 miljardit tõmbas valitsus kulusid kokku, järgi jääb 5 miljardit. Kuidas sellest 5 miljardist sai 2, on arusaamatu. Ehk keegi seletab lahti.

Ja kuivõrd pole kavas uut negatiivset lisaeelarvet teha, et kulutusi kokku tõmmata (oh-oh-hoo, eksole, sama Ansipi juhtimisel oli valitsus varemalt küll varmas positiivseid lisaeelarveid tegema, rohkem kulutama, kui raha laekus rohkem kui planeeritud, kus raudteevagunid ja vedurid said üles ostetud sama soojaga, needsamad vedurid ja vagunid, mis praegu jõude seisavad ja ainult kahju toodavad), ja Eesti riik raha juurde trükkida niisama lihtsalt ei saa, siis jääb üle ainult minna kas säästude kallale, või kui neid pole, siis hakata laenu võtma. Ehk elama tulevate põlvede, oma laste arvelt. Piltlikult öeldes lapsi sööma. Kas siis selleks oli vaja teha propagandat, et tehkem rohkem lapsi?! Et nad hakkaks vanemate laenusid tagasi maksma? Minu meelest on selline tegevus kuritegelik, kuivõrd sündivus pidevalt väheneb ja tulevatel põlvedel on niigi raskem, et suurt pensionäride armeed üleval pidada. Ja praegustel noortel on raske, et teha tagasi oma vanemate perssekukkunud kommunismi-ehitamist.

Järgmiseks aastaks ennustatakse juba 13 miljardi suurust miinust. Selle katmiseks kavandatakse uusi makse ja lubatud maksukärbete edasilükkamist. Ehk siis poliitikute möödapanekud veeretatakse rahva kaela. Aga eks Eesti rahvas on hullemaidki asju üle elanud, küüditamised ja muu, elab ka selle üle. Ja eks iga rahvas on oma valitsust väärt, nagu öeldakse, ja loll rahvas väärib oma lolli valitsust. Kes siis hea ilmaga lubab puud ja maad kokku, ning kehva ilmaga koorib sul kõik riided seljast. Portugali hoiatav eeskuju oli kõigile teada, aga sellest ei tehtud välja, seda ei peetud miskiks. Selle üle irvitati. Nüüd on tulemus käes. Minu arust peaks selline valitsus, või peaminister tagasi astuma, mitte higist nõretava näoga rahva säästude kallale minema. Juhmardid sellised. Eesotsas selle tolvani Ansipiga, kes näib olevat samasugune hull lendur nagu Saakašvili, kes süüdimatult oma rahvale vee peale tõmbas. Sellised aktiivsed lollid on väga ohtlikud.

Nii et kokku on puudu kahe aasta peale 15 miljardit. Stab reservis on vaid 6,5 miljardit. Seega tuleb leida kuskilt see puuduolev 8,5 miljardit. Ja kuivõrd valitsus jonnakalt oma privileegidest ei loobu, tahab kulutada endiselt palju rahva raha, siis peab rahvas selle raha omast taskust panema. Niipalju siis lubadustest maksukoormust langetada. Ja maksukoormuse tõus omakorda lööb majandust, alandab kasvu.

Ja nagu aru saan, on kavas ka võtta laenu, mistõttu langeb osa koormusest lastele. Aga pärast meid tulgu või veeuputus, eksole, see paistab olevat praeguse valitsuse lipukiri. Umbes nagu Gruusia president Saakašvili, kes elab samuti ainult tänases päevas.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

innokene. enise majandusajakirjanikuna võiks sa teada, et puudu polnud mitte 8 miljardit, vaid eelarve oli koostatud ülejäägiga ja sealt sai osa kohe maha võtta.

Anonüümne ütles ...

Hea härra Inno. (Endise) majandusajakirjanikuna peaks Teile olema üsna hästi teada majanduse tsüklilisus. Nagu lainetega ikka - peale tõusu tuleb langus ja jälle vastupidi. Meie kallid sõbrad kommunistid püüdsid seda lihtsalt tõde eirata ja kas ma pean nüüd kõva häälega välja ütlema, millises kehaavas kogu süsteem maandus? Süüdistada ainuisikuliselt valitsust ja seltsimees Ansipit selles, et asjad on nagu on - noh, ma arvan, et te olete sellest pisikesest tshmoorikukambast natuke liiga heal arvamusel.
Nii. Mainisite raudtee tagasiostu. Piinlik meenutada küll, aga kes oli see erakond, kes pasundas "Tõime raudtee tagasi"? Vihjeks - ei ole praeguses koalitsioonis. Noh, peab ütlema, et olenemata Teie suurest sümpaatiast selle erakonna Suure Pääliku vastu, on tema otsused olnud (minu arusaamist ja nägemist mööda) majanduslikult HARULDASELT rumalad, küündimatud ja ajuti jääb mulje, et pikas perspektiivis isegi pahatahklikud (stiilis - mina istun oma aja ära, kas järeltulija tuleb ja helbib seda seljankat).

Inno ütles ...

Need asjad peaks eriti selged olema lugupeetud peaministrile ja tema nõunikele. Pole vaja oma tagumikku laiaks lösutada ja niisama kudrutada. Saab ka niimoodi asju ajada, et suuremaid kukkusimi ei tule ega ole. Tsükleid saab aruka tegutsemisega tasandada. Tõin näite Singapurist, mille majandus on kasvanud aastakümneid kiires tempos, ja ei miskit hull, ei räägita mingitest tsüklitest. Singapuri välisreserv on nii suur, et sellest saaks elatada mitu inimpõlve singapurlasi järgemööda. Sedapsi siis.

Inno ütles ...

Ja mis raudteesse puutub, kes oli valitsusjuht?! Pealegi, sellele lisaks pani valitsus, Reformi juhtimisel, söeterminali veel 800 milli, mille eest Reform andis Liksutovile ja Glinkale kodakondsuse. Kas te ei mäleta seda?!

Ja kui Savisaar oli raudtee tagasiostu poolt, siis miks pidi Ansip poolt olema?! Oleks võinud ju vastu punnida. Nagu Burkhardt ütles pärast, sai Reform (ehk Ansip, Seli ja Michal) selle otsuse eest miljon eurot altkäemaksu. Olen sellest kirjutanud, sellest on palju räägitud, aga keegi ei viitsi seda uurida. Miks?!

Anonüümne ütles ...

Ei leia õiget postitust kuhu kirjutada seda soovi.
Delfi kommides kirjutati,et telekas näidati kuis panga omad avaldasid omi seisukohti.Väga huvitav oleks teada milliseid seisukohti avaldati.
Iluminaadid ahju!

Anonüümne ütles ...

Ma majandusest ei tea midagi, aga padar on inimesena äärmiselt tore ja osavõtlik inimene.