laupäev, 6. september 2008

Eestlased ELis pettunud?


Väljavõte Postimehe veebist.

Viimasel ajal on tulnud ridamisi kommentaare selle kohta, et Euroopa Liit pole ikka päris hea, kuna suhtub liiga leebelt Venemaasse ning et Euroopa Liit on jagunenud kaheks, kus siis ühed venelasi armastavad ja teised vihkavad. Ühesõnaga, paha Euroopa Liit, eriti selle suured riigid nagu Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia. Isegi Soome on paha. Kes Eestit suhkrutrahviga kimbutasid ja nüüd sõbrustavad liigselt kurja Venemaaga.

Ja mis on veel kummaline, kõige selle juures kirutakse Savisaart. Et tema on kõiges süüdi, kuna tema tahab Eestit Venemaale maha müüa. No võibolla tõesti meenutab Savisaar veidi Pätsi, kes Eesti riigi tõepoolest maha müüs sandikopikate eest, nagu on mitmed autorid spekuleerinud, aga praegustes oludes, kamoon. Milleks siis eesti rahvas üldse selle Euroopa Liiduga liitus, tuues palju ohvreid, loobudes omariiklusest ja nõustudes paljude kurnavate euronormidega ja -nõudmistega, seda eriti majanduse vallas, mida Euroopa Liidust saabunud abirahad ei suudagi korvata, nagu nüüd välja tuleb. Sest tuletagem meelde, see nn hüperinflatsioon hakkas pihta peale ELiga liitumist, ootused köeti üles, aga selle peale ei tuldud, et kõik muu jääb samaks. Rahva heaolu hüppelise (mingi ime läbi) kasvu jutlustamine on sama totter ja lühinägelik nagu nõukaaegsed legendid selle kohta, kuidas sünnib suur ime ja NSVLiit kohe kohe USAle järgi jõuab ja mööda läheb, ning kuidas kommunism on kohe-kohe käes. Ka neid jutte usuti, parema puudumisel, kuigi tegelikkuses kaugeneti enamikust võetud eesmärkidest ja lõpuks ei suudetud oma rahvast ära toita. NLiidu juhid polnud milleski süüdi, otse loomulikult oli kõiges süüdi USA imperialism, ka selles, et NLiidus kõik sitasti.

Ja samamoodi kui praegu on kõiges halvas süüdi Savisaar, kuigi ta pole olnud kogu riigis võimul juba aastaid ja valitsusjuht ammugi mitte, süüdistati kunagi kõiges halvas Mart Laari. Mäletate. Kõigis surmapattudes oli süüdi Mart Laar. Millele järgnes rahva suurt poolehoidu nautinud Isamaa langus ja NB!!! Reformierakonna tõus. Seejuures isegi sellises eestimeelses ja -keelses linnas nagu Tartu. Kaks suurt taasiseseisvumise aja poliitikut, Rahvarinde liider Edgar Savisaar ja muinsuskaitse liider Mart Laar mängiti kotti. Siin on uurimist politoloogiatudengitele, kuidas vaenelase-süüdlase kuju tekitamisega ise võimule tulla. Sest kuigi Reform on olnud võimul, pole ta nimelt jätkuvalt milleski süüdi. Eksole. Selline huvitav värk. Nii et mõelgem, kes või mis siin kõige rohkem Pätsi poliitikat meenutab? Päts käitus oma poliitiliste vastastega muidugi palju karmimalt, nagu praegu Putin Venemaal. Aga põhimõte on sama.

Ja tuleme nüüd tagasi selle Euroopa Liidu tümitamise juurde. Et kui Eesti tahtis astuda sellesse liitu, siis oli ta piisavalt hea, kuigi see liit pole oma olemuselt karvavõrdki muutunud võrreldes 2004. aastaga, isegi uut põhiseadust pole veel vastu võetud. Ja nüüd, kui Eesti on ise liidus, siis on see liit halb, suhtub liiga leebelt Venemaasse, ei aidanud Gruusiat raskel hetkel ja ma ei tea mis kõik veel. Kuigi Euroliidu suhtumine Venemaasse oli teada. Ja selle teadmise pinnalt loodeti isegi Eesti-Vene suhete parandamist, piirileppe sõlmimist. Mida põhjendati siis omakorda vajadusega suurendada kaubavahetust Eesti ja Venemaa vahel, sellega majanduse elavdamist. Räägiti palju transiidist kui Eesti jaoks olulisest majandusvaldkonnast. Rahva raha eest osteti isegi riigi raudteefirma aktsiad tagasi. Aga mis on juhtunud? Vaatamata Euroopa Liidu ja NATO liikmelisusele ajab Eesti Venemaa suhtes jätkuvalt kiuslikku poliitikat, ärritab venelasi ausammaste mahavõtmise ja kriitiliste repliikidega, mis on muutnud suhted jahedamaks kui kunagi varem. Nii et piirileppest enam ei räägitagi. Venemaa tümitamine käib igal rindel. Ja siis pole ime, et Venemaa aktsiad kukuvad, ja koos sellega ka Eesti aktsiad. Sest paljud Eestisse tehtud investeeringud on tehtud Vene turgu arvestades. Ja kui Venemaa majandus kukub, kukub ka Eesti oma. Kui venelasel läheb sitasti, läheb ka eestlasel. Ja selles kõiges on süüdi kes? Kas jälle Euroopa Liit?! Tundub nii.

Ja kui Euroopa Liit nii paha on, et ei aita eestlasi üldse Venemaa eest, nagu välja tuleb ja suhtub Eesti põlisvaenlasesse Venemaasse nõnda lugupidavalt, siis miks selles liidus üldse edasi olla? Võiks ju välja astuda. Noh, ma saan aru, et Eestis fetišeeritav rehepaplik mõtteviis seda ei luba, kuna mingid rahad jääks saamata, aga ikkagi. Oleks pilt palju selgem. Või ei saa välja astuda seetõttu, et Savisaar ei olnud Euroopa Liiduga kiirest liitumisest erilises vaimustuses ja kui nüüd välja astutakse, toetatakse justkui meest, kes peaks tegelikult kõiges süüdi olema?!

Või on selle vaenlase kuju otsimise põhjus hoopis selles, et nii nagu kirjeldab Tammsaare, ongi eestlane selline igipõline rähmleja ja enesepiitsutaja, kannataja rahvas, kes oma naabritega kunagi milleski kokkuleppele ei jõua ega tahagi jõuda. Sest see muudaks elu liiga lihtsaks. Ei võimalda oma naist põlluvao vahele ära suretada. Selliseid paralleele on eesti kirjanduses tõmmatud teisigi. Et eestlase elu mõte ongi kannatades kraavi kaevata, rasket füüsilist tööd murda, nii nagu see oli aastasadu ajal, kui eestlane oli ori. Ja sellest väljatulemine võtab veel aastasadu.

Või on põhjus hoopis nõuka ajas, kus inimesed harjusid teise silmas pindu nägema, aga enda silmas palki ei näinud. Ma ei oska öelda. Igatahes tundub, et eestlane on kõiges pidevalt pettunud, nüüd ka Euroopa Liidus ja on õnnelik siis, kui on saab omaette tööd murda, võidelda looduse ja muude väljamõeldud vaenlastega, olles ise pidevalt paljas ja näljas.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Pätsi, kes Eesti riigi tõepoolest maha müüs sandikopikate eest"
Päts ei müünud riiki maha. Riik võeti Pätsilt käest ära.

Anonüümne ütles ...

Asi on selles,et elu on pidev olelusvõitlus ja aina tuleb tähele panna millised soovid kellegil on ja alati tuleb püüda panna maksma omi soove.Egas euroopa liit pole mingi selline unelmate riik kus on pudrumäed ja voolavad piima jõed.See unelm mis kujnudati meile või ise kujutasime endile ette,et justkui EL lahendab kõik meie soovid see oli ja jääbki meie unelmaks.Tegelikkus on see mis huvid kellegil on ja milliseid võimalusi annab EL,millised leppeid pakub EL,tuleb konkreetselt endale selgeks teha mida pakub EL aga mitte elada oma unistustes.EL minu meelest seisneb lepetes mis seisnevad viisavavabas liikumises ja ärile ka vast mingid vabadused ja see on kõik.EL-l õnneks pole veel põhiseadustki(või mis see Lissaboni lepe oligi?) paikka pandud-tänu Iirlastele.Fakt on ka see,et ärimehed üle maailma hoiavad kokku ja ajavad ühtset äri.Selle kasuks räägib näide kinnisvarast.USA-s oli veel kusagil 5 aastat tagasi võimalik osta elumaju 50-60 tuhande USD eest s.o. polnud vahet kas ostad maja USA-sse või Eestisse või hispaaniasse,hind oli sama-vahe oli elatustasemes ja veidi kultuuris ka-USA-s inimesed õnnelikud jne.
Nüüd selle 5 aasta jooksul,tegelikult üle päeva tõsteti kinnisvara hindasid USA-s ja Iirimaal ja Lätis ja Eestis ja mujal postsotsialistlikes riikides kinnisvara hindasid 100 % või enamgi.Need elumajad mis maksid USA-s 50-60 tuhad USD maksavad nüüd 500-600 USD.Mujal riikides sama lugu,kusjuures tegemist on sama kvaliteetsete ja sama mahuliste majadega,lihtsalt lambist tõsteti hindu.
Ikke kõik räägib nende illuminaatide tegevuse kasuks kes püüavad peedistada maailma elanikke ja muuta noid zombideks,orjastada ja pedestada.
Zombistajad s.o. illuminaadid ahju!

Anonüümne ütles ...

Kuulake parem kuku raadio suurhiina saadet ja saate aru mis on meile parem ja mis päästab meid viletsusest ja välja suremisest.

Anonüümne ütles ...

Pätsi pole mõtet süüdistada, sest 1940 oli juba ammu liisk langenud ja mitte miski ei sõltunud enam Eesti poliitikutest. Võib-olla Päts tõesti käitus suht mökult ja võib-olla ostis ta sellega endale võimaluse surra loomulikul teel vanadusse (oleks ehk Eestiski surnud, kui eesti kommunistid ise poleks sele vastu protesteerinud) mitte saada maha lastud nagu kümned teised palju väiksemat mõõtu eesti poliitikud (kuigi see, kas keegi lasti maha või jäi üllatusena ellu sõltus tont teab millest, kasvõi Otto Tiefi ellujäämine oli täitsa suur ime) aga lõpeks ei sõltunud sellest absull midagi.

Arvamusliider ütles ...

Hüperinflatsioon? Kui meil on hüperinflatsioon, siis on Zimbabwes? Majandusajakirjanikud võiks olla terminitega täpsemad ning paanikakülvamise asemel pilduda varrukast fakte.