neljapäev, 23. oktoober 2008

Kas Ekspress Grupile terendab pankrot: ettevõte juba poole odavam kui Delfi ostmise eest makstud summa


Kas Hans H. Luik peab varsti oma tsitadellist välja kolima?, väljavõte Ekspress Grupi kodukalt.

Kui Ekspress Grupp aasta tagasi Delfi ostis, öeldi, et makstav hind 846 miljonit krooni on väga soodne hind. Ekspress Grupi väärtus oli siis 1800 miljonit krooni. Täna maksab kogu Ekspress Grupp veidi pealt 400 miljoni krooni, ehk poole vähem kui Delfi eest makstud hind. Piltlikult öeldes, täna saaks ühe Delfi eest kaks Ekspress Gruppi.

Mis on siis Delfi väärtus praegu? Kui võtta aluseks Ekspress Grupi väärtus, siis on see kukkunud aastaga enam kui 4 korda. Delfi väärtuseks teeb see siis alla 200 miljoni krooni, kui sedagi. Ja on päris huvitav, kuidas Ekspress Grupp seda Delfi ostu oma asjaajamises kajastab. Sest kui ausalt kajastada, 600, 700 või isegi 800 milli maha kirjutada, siis peaks Ekspress Grupi netovara (omakapital) olema praegu miinusmärgiga. Ja kui omakapital on miinusmärgiga, siis peaks firma kuulutama välja pankroti. Nii oleks aus. Või mis?

Pole just eriti ahvatlev persektiiv, kui arvestada, et Delfi ostmiseks võeti laenu. 672 miljonit krooni. Kogu Ekspress Grupi laenukoorem on praegu miski 800 miljonit. Huvitav seis, eksole, laenukoorem ületab kahekordselt ettevõtte turuväärtust: kas sina saaksid sellistel tingimustel pangast laenu??? Või annaksid sellisele ettevõttele laenu? Või mis sa üldse sellisest asjast arvaksid? Võib arvata, et pangad hakkavad peagi lisatagatisi nõudma, kui nad seda juba teinud pole. Ja kui seda ei suudeta teha, sunnivad teatud tükkide müümist. Ja on hea, kui nende tükkide müügist saab pangalaenud makstud. Aktsionäridele ei jää siis suurt midagi järgi.

Pole ime, et Schibsted juba ihub hammast Delfi peale. Ilmselt on teatud tingimustel võimalik see võileivahinnaga kätte saada.

Muidugi sõltub kõik ka Ekspressi ja Delfi võimest laene teenindada. Ehk siis raha teenida. Aga olukorras, kus majandus jaheneb, reklaami- ja tellimuste- ja üksikmüügi tulud kukuvad, pole see just teab mis eriline väljavaade. Nii näiteks jäi Ekspress Grupi esimese poolaasta ärikasum peaaegu samaks võrreldes eelmise aastaga. See on suur tagasiminek, kui arvestada, et vahepeal osteti juurde Delfi ja Maaleht. Ja kui nii edasi läheb, ei suudeta enam hallata laenu tagasimakseid (ligi 60 mln krooni aastas).

Nii et: kas Ekspress Grupp on esimene suur laev, mis Rootsi pangandusguru Bo Kraghi ennustuse kohaselt põhja läheb?

Igal juhul loobun ma oma aasta tagusest Ekspressi aktsia hinnasihist 30 krooni ja ütlen: MÜÜ!!! Või hoia. Aga ära igaks juhuks osta. Ja kordan siin veelkord oma paari nädala tagust soovitust: osta dollarit.

Mingile uuele tuumikinvestorile pole ka mõtet lootma jääda, sest kui ta tulebki, siis tehakse talle suunatud pakkumine kokkuleppehinnaga ja see hakkab varem või hiljem investoreid turult jõuga välja ostma talle sobiliku hinnaga. Nii nagu tegi Swedbank Hansapanga puhul.

Aga ajakirjanduse tarbijana on mul Ekspress Grupi pärast kahju. Oleks kahju, kui meediapopulistliku Kadansipiga konkureerida suutev grupp otsad annab. Aga ehk toob see, vastupidi, turule uusi võimekaid tulijaid, sest praegu on kõik norrakate käes, näiteks puuduvad Eesti ajaleheturult soomlased. Nad võiks olla küll. Või rootslased, lisaks Äripäevale, mis ei mõjuta oluliselt avalikku arvamust. Tahaks rohkem konkurentsi. Ehk aitab Ekspressi pankrot sellele kaasa. Tekib rohkem väljaandeid, ajakirjanikud leiavad paremini tööd, nende palgad tõusevad.

Minu meelest on Ekspress Grupi põhiline viga see, et on palju nö klibakaid, aga pole ühtegi ässa. Postimehel on üks tugev äss, ja selle ümber või kõrvale on võimalik midaiganes luua. Meedia tulevik on kahtlemata veeb, selles ilmselt keegi enam ei kahtle. Ja Ekspress Grupp tegi põhimõtteliselt õige otsuse, et investeeris veebi. Aga miks seda edasi ei arendata, seda lipulaeva Delfit, vaid upitatakse paralleelselt tervet plejaadi veebisaite: Ekspress.ee, EPL.ee, Delfi.ee. On küll mitu keskmist asja (mis veel kõik ka omavahel konkureerivad), aga pole ühtegi korralikku. Ja pole ime, et Postimees järgi tõmbab. Veel aasta tagasi oli Delfi Postimehe veebist pikalt ees, täna on nad enam-vähem võrdsed. Ja ma usun, et seda on Postimehes tehtud ja suudetud mitukümmend korda vähema raha eest kui Delfi eest makstud 846 miljonit krooni.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ma nüüd täpselt ei mäleta, ei viitsi ka vaadata. aga kas mitte seesama blogi mitte ei kutsunud üles ostma ekspressi aktsiaid? et preagu on madalad ja küll varsti kõrgemad hinnad? nüüd meelemuutus?

Inno ütles ...

Jah, muutsin meelt, viimaste uudiste valguses.

Anonüümne ütles ...

Aktsia hind peaks ju sisaldama võlga. Aktsia hind väljendab firma tegelikku väärtust. Seega see ei ole nii, et kui aktsiate summa hind on 400 ja võlg 800, siis väärtus kokku -400. Ikka nii on, et teoreetiline hind on 1200, võlg 800 ja hinnaks jääb 400. Mina saan asjast nii aru.

Inno ütles ...

Mind huvitabki, et mis sellest teoreetilisest 1200st saab. Sisuliselt on Delfi praegu arvel ostuhinnaga, selle 1200 hulgas. Aga on selge, et tegelik väärtus sinna ei küüni, kaugel sellest. Ja kui sellest teoreetilisest see ca 800 maha võtta, jääb järgi 400. Võlg 800 ja kokku -400. See on tegelik seis.

Anonüümne ütles ...

Hea siis, et ma su nõuannet kuulda ei võtnud. Aga sa kirjutasid, et ostad, kas sa ise hävisid selle ostuga?

Inno ütles ...

Ei jõudnudki osta. Tahtsin ühekorra, aga siis rebis hinna vahepeal üles. Ja nüüd tuleb robinal alla. Ei suutnud märki tabada.

Anonüümne ütles ...

Väikeatsionäridele peaks tehtama kokkuleppehinnaga pakkumine. Reeglina turuhinnast kõrgem, samuti võib aktsia ka tõusta enne müüki korralikult, nii et ma siiski mõtleksin...

Anonüümne ütles ...

Öötunni tõttu ei jõua enam uusi mõtteid kirjutada, kuid kopeerin oma 16. oktoobri artiklist paar lõiku:
Nagu võite eurodes toodud hinnagraafikult näha, siis alates Andrus Ansipi valitsuse ametisse nimetamisest (5. aprill 2007) on Ekspress Grupp aktsia ainult langenud. Praeguseks isegi 3 korda või 300 protsenti ja jõudnud 1,5 euro ehk umbes 25 krooni peale. Suvel 2007 soetati hiigelhinna eest portaal Delfi, mis on sarnase põhimõttega (teiste ajalehtede uudiste refereerimine ja sellele hästi palju kommentaare saada) töötanud juba möödunud sajandi lõpust.

Minu meelest pole ka 20 krooni Ekspress Grupp aktsia eest põhjendatud hind ja kui see peaks langema 2 krooni peale (väikseim käibel olev paberraha) siis ma näen sellel potentsiaali.
Kuid siiani, kus Ekspressi reklaamitulud ei kata isegi aktsiaseltsile võetud laenude igakuiseid tagasimakseid, pean seda meediafirmat Põhjatähe projektiks ehk siis lähiajal põhjamudas säravaks. Laenude kohta kirjutas Äripäev üsna mitu artiklit, kus ühel juhul konverteeriti võetud laen ümber võlausaldajale antud aktsiateks. Teise väite kohta aga vaadake neid teemasid, millega püütakse ajalehte müüa. Enamasti on nendeks vasakpoolsete erakondade või ütleme siis otse välja, et ainult Keskerakonna kottimine. Mida sügavamale Luik oma lauluga vajub, seda valusam hakkab olema keskpoliitikutel. Üks näitaja majandusraskustest on ka lugejate vahel välja loositavate auhindade väärtuse vähenemine. Ülemöödunud aastal oli selleks maja või majakrunt, kuid sellel aastal? http://virgokruve.wordpress.com/2008/10/16/eesti-ekspressist-saab-vajuv-pohjataht/