pühapäev, 5. oktoober 2008
Lehmalüps kui loomapiinamise musternäide
Üks lehm, väljavõte Postimehe veebist.
Piimatootmine on suur äri, seda eriti Euroopas, kus põllumajandusettevõtjad on nõus pigem piima, selle vasikate toidu teedele kallama kui et lasevad piima hinnal kukkuda või toetustel väheneda. Ja siis topitakse seda vasikate toitu ja sellest tehtud igasugu tooteid kõigile inimestele, alates imikutest kuni raukadeni välja. Kuigi on teada, et inimlaps vajab piima ehk paar esimest eluaastat, ja edasi enam mitte, ja vastupidi, mida vanemaks ta saab, seda enam tekitab piim ja selle tooteid eri vaevusi nagu põletikud, luude hõrenemine, ülekaalulisus, südamehaigused, vähk. Kuna organismil on probleeme piima omastamisega. Ja on muidugi iseasi, kas on üldse mõtet inimlast lehmapiimaga toita, kui inimlapse emal on endal rinnas piim olemas ja kui seda pole, saab laenata mõnelt teiselt emalt. Ja kindlasti on inimesele parem inimpiim, ning sellest valmistatud tooted. Ja ma kujutan ette, et leidub palju neid emasid, kes on nõus oma piima müüma. Näiteks.
Nonii. Ja selle suure ja väga kahtlase piima-äri vankri etteotsa on rakendatud lehmad. Või ütleme siis, et emased veised, keda siis lüpstakse usinalt ka siis, kui selle lehma sünnitatud vasikas enam piima ei vaja. Kas see pole looma piinamine?! Kujutage ette, et inimnaist hoitaks kinni ja lüpstaks, masinaga, ka siis, kui tema enda laps enam piima ei taha või ei vaja. Ma kujutan ette, et sealt tuleks seakisa, igasugu protestid, kahjunõuded ja muu säärane. Loom mingit kahjunõuet esitada ei saa, ja seetõttu piinatakse teda hoolega. Hoitakse paljudel juhtudel veel lühikese keti otsas, antakse jaopärast süüa ja juua ja mingeid aineid, hormoone, et piima rohkem tuleks. Sest on ju teada, et mida rohkem lüpsta, seda rohkem piima eraldub, kuni lõpuks on lehmade udarad maani ja nad jaksavad vaevu oma suurte udarate otsas liikuda. Lehmadest on saanud mingid perverdid, ja tsükli teises otsas istub päris pervert, kes ahmib piimatooteid, aru andmata, et see võib olla tema tervisele sootuks kahjulik.
Või ütlete, et piima on vaja, ja seetõttu on loomapiinamine õigustatud. Aga seletage mulle siis ära, miks on loodus niimoodi sättinud, et inimene on ainus imetaja, kes vajab ühe teise imetaja vastsündinud lapse toitu, ja vajab seda kogu aeg.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
20 kommentaari:
no kust küll sinu loomapidamisalased teadmised pärit on? Mida rohkem lüpsta seda rohkem piima eraldub- loll jutt. Asi on geneetikas, toidus, närvisüsteemis nagu inimeselgi. Mõnel naisel on piima, teisel pole üldse.
Ja kui sa ise piima ei joo, siis ei tähenda see ometi , et teised ka ei joo.
Samahästi peaks siis ka kitse ja lambapidamist loomapiinamiseks pidada, vähe sellest, et neid lüpstakse, tapetakse kah veel.
Inno, nii palju kui mina olen sust aru saanud, sa pole küll miski eriline taimetoitlane, rääkimata olemisest vegan. Sestap on eriti kummaline, et sa ründad lüpsmist, kui piinamise musternäidet. Aga see on okei, kui sead piinarikkalt ära tapetakse, et liha söögiks saada? Ok, ise pole ma kah taimetoitlane, aga samas, miks rünnata üht sorti "loomapiinamist" ja vaadata läbi sõrmede teisele? Kahtlustan, et peaks aktsepteerima kas kõiki loomaliha tootmise meetodeid või neist kõigist loobuma, vastavalt sellele, kas toitud loomproduktidest või oled taimetoitlane.
Tapmine pole piinamine, kui seda teha oskuslikult. Jutt oli piinamisest.
Ja seda õpetas juba mu vanaema, et kui ei lüpsa, kaob piim ära. Loomulikult tuleb kuskil piir ette, aga kui lüpsta mitu korda päevas, saab märksa rohkem piima kui vaid üks kord lüpstes.
Ma olen maal kasvanud ja võin öelda, et reservatsoonidega on Tähismaa jutt õige. Kõigepealt on suurtes piimafarmides vasikad pisikestes puurides kinni umbes aasta, siis nad viljastatakse ja nad saavad oma vasika. Peale vasika sündi hakkavad nad ka piima andma.
Vasikas viiakse muidugi kohe samuti aastaks puuri seisma - pullvasikad lähevad edasi lihaks, lehmvasikad piimafarmi (peale ise vasika ilmale toomist).
Üldiselt lehm ei anna peale vasika saamist kauem kui 3-4 aastat piima (ja seda ka iga päev usinalt lüpstes, siis ei kao piim ära, umbes nagu mõned naised imetavad 8 aastat oma ühte last... Olete ju kõik neid dokumentaalfilme näinud.) ja tavalises talus lastaks lehmale uus vasikas teha, aga piimafarmis on lehm reeglina nii ära kurnatud, et see 3-4 aastane, aga kõhn ja kurnatud lehm läheb lihaks. Täpsemini öeldes: ameerikas lähevad ärakurnatud piimalehmad burgeritele mõeldud odavaks lihaks. Eestis jahvatatakse nad ilmselt koos sisikonnaga tükkis pudruks ja pannakse odavate vorstide sisse. Head isu!
Kuigi lehma normaalne eluiga on 20 aasta tuuri ja nad on väga sõbralikud ja intelligentsed ja sotsiaalsed olendid, olles võimelised näiteks oma nime ära õppima ja perenaise-peretütre (: põlletaskust leivatükki oma ninaga otsima.
Pidevast masinatega ühendamisest ja jõhkrast lüpsist on lehmade nisad sageli villis ja põletikulised, ravi antakse neile väga vähe.
Eestis on olukord ilmselt veel kehvem kui välismaal, sest meie maa loomapidmaiskultuur on nagu ta on. Seda võib isegi lemmikloomade pealt näha: võetakse lemmik, lastakse tal paljuneda, kutsikad või kassipojad viiakse kas varjupaika või uputatakse ära, hea kui peale esimest pesakonda koer-kass ära kastreeritakse, mõned inimesed lasevad oma kassil kümneid pesakondi ilmale tuua ja muudkui voorivad merekooli vahet käia.
Inimesed, kui vähegi võimalust on, siis eelistage mõne kohaliku väiketaluniku piima. Need kohtlevad oma loomi vähemalt inimlikumalt.
Tänan tähelepanu eest.
Ma ei propageeri piima ja liha söömise ja tootmise lõpetamist, ma propageerin mõttetu piina miinimumi viimisst. Loomi saab ka valutult tappa, näiteks Saaremaal on üks selline tapamaja, kus tapetakse valutult, st loomad on normaalselt uimastatud (elektrišokk - see, mida tavalistes tapamajades kasutatakse - pähe ei mõju reeglina valuvaigistina) ja teadvuseta.
Aga seal tappa laskmine on muidugi kallim. Siis ei saaks tarbija oma nõmedaid odavaid viinereid. Samuti on ka mugavamate elutingimuste loomine kallis. Ja ajaks need viinerid veel kallimaks.
Lemmikloomade piinamise vastu on olemas seadused. Kariloomade piinamise vastu mitte.
See on aga silmakirjalikkus.
Aga piima ei eraldu lüpsiga rohkem, vaid vähem. St kõige rohkem piima tuleb kohe peale vasika sündimist ja peale seda hakkab piimaand vaikselt alla minema. Kuskil 3-4 aastat peale vasika sündi tuleks piimaanni taastamiseks uus vasikas lehmale teha, aga see ei õigusta ennast enamasti ära enam, sest lehm on nii kurnatud ja piimaand tuleb juba füüsilistel põhjustel väike.
Need udarad lähevad koledaks sellepärast, et need venivad välja. St. lüpsik on väga raske riistapuu tegelikult.
Ka mina soovitan väiketaluniku piima. Näiteks kui jõin vanaema juures oma lehma piima, isegi vahetult pärast lüpsmist, oli mu enesetunne väga hea. Kui enne kooli linna tulin ja poepiima jõin, see oli juba nõuka ajal, oksendasin selle esialgu mitu korda välja enne kui see sisse jäi. Ja hiljem tuli ka alati sülg suhu piima või piimatooteid tarbides, selline kerge okserefleks, tatt kogunes kurku. Ma ei tea, millest see on, miks see vabrikupiim erineb sedavõrd sellest vanaema piimast.
Ja nüüd, kui piimatooted ära jätsin, kadus näiteks hammaste veritsemine, keha pole enam paistes ja väga hea ja kerge on olla. Põletikud on kõik kadunud. Kehakaal tuli ka alla. Mida kuradit sinna piima sisse seal vabrikutes topitakse, aru ma ei saa, mingeid mürke?!
Ilmselt ongi mürgid jah. Aga toitumise teemal rääkides, HN tõstatas huvitava teema: et miks tervislik toit tihti kallim on? Eks see teema muidugi sõltu tihti ka sellest, mida valitsus toetab? Tihtipeale aga just igast vabrikuvärki ja seda, mis põhineb valgel suhkrul, kõrgfruktoosiga maisisiirupil. Ideaalis peaks valitsus doteerima pigem orgaanilisemat ja vähem processed toidu valmistamist. Pole mingit põhjust soodustada olukorda, kus vaesed inimesed jäävad toidust haigemaks.
Mul on teist väga hea meel, nagu ma aru saan te peate lehma pühaks.
Te olete vaimselt õigel teel,jumal juhatab teie tegemisi ja toimetamisi,te olete õndsad või saate õndsaks.
Kuna te juba peate lehma pühaks siis soovitan jõudumööda vabastada
lehmad lautadest ja lasta neil vabalt minna kuhu neil soov.Lehmade vangistuses hoidmine...Pühade lehmade vangistuses hoidmine...
pmst nõus, et rõõsk piim ei ole täiskasvanud inimese toit. samas töödeldes saab sealt nii mitmeidki kasulikke aineid sisaldavaid tooeid. nt vadakauvalgu eri variatsioonid on eriti hinnatud sportlaste seas, kui toidulisandite põhikomponendid. ka bakterite poolt töödeldud piimatooted on leitud organismile kasulikud olevat.
aga piima promomine ja surumine teenib peamiselt yhte eesmärki, nagu äris ikka - ykski tootmine ei ole mõttekas kasumita. ja seni, kuni leidub tarbijaid, võib toota mida tahes ja seda myya. millegipärast on keelatud kanep ja paljud teised uimastid, kui alkohol ja tubakas on lubatud. silmakirjalikkus, mis muud.
no kui hiinlased melamiiniga toimetavad, et piima valgusisaldust tõsta, siis ei usu mina, et meil kemikaalivabalt seda poepiima toodetakse. Lihtsalt tervisekaitse ei suuda pädevalt uurida.
Asi selles,et vabriku piim kooritakse ära ja lisatakse sinna igasugu kemikaale aga taluniku oma mitte ja see on puhas!
Rahvas, kas ma olen ainus, kes arvab, et Inno tirriteerib siin meid veits selle piimajutuga?
Nirtile aga:
Veised paaritatakse 18 kuu vanuselt. Nõukogude ajal 14 kuuselt.
Veis kannab vasikat 270 päeva nagu inimene oma last. Pärast poegimist saab mõni päeva vaid ternespiima ja siis algab umbes 205 päevane laktaktsiooniperiood. Umbes kaks - kaks pool kuud pärast poegimist paaritatakse lehm uuesti. Sest ühe vasika toel lehm 3-4a jutti ei lüpsa. Nii loll ta ka ei ole.
Kui see 205 päeva on möödas, jäetakse lehm "kinni". Uuesti tuleb ta lüpsma koos uue vasikaga.
Innole.
Küllap on siis inimsugu piisavalt loll olnud, et oma tervis lasta rikkuda sinnani, kus ta enam piima ei talu.
Ma ei tea oma suguvõsast kedagi, kes teaks kedagi, kes piima ei talu. Suguvõsa naised on v.a. üksikud erandid elanud enam kui 90a, suguvõsa mehed nats alla 90a. (Mu andmed puudutavad viimast 200 aastat)
Piima ja kohupiima, ehtsat võid ja ehtsat koort on söödud just sedamööda, kuida seda on jätkunud.
Veits ajalugu.
Inimeste aju hakkas siis alles tempokalt arenema (kui suudeti kodustada piisavalt karja, et tagada piimavalgu PIDEV tarvitamine. Veis-kits-lammas olid liiga kallid, et neid lihtsalt lihaks tappa. Piim oli selle loomse valgu allikas. Aga viimase poole sajandi emad-isad on oma lapsi toitnud selliselt, et nad tõesti enam piima ei talu. Piimal pole midagi viga. Ise oleme idioodi olnud!
anole.16.05
Sita söömine pole samuti keelatud,kanep on sama pask nagu lehmasitt.Head isu!
anole.16.59.
Kullatükk,muidugi taluniku lehmapiim on värske ja bakterid on elavad.Piim on nagu terve organism kus peavd olema elavad bakterid,just need bakterid ongi olulised.Vabrikutes tapetakse need kasulikud bakterid jpms.
Hiidavana, aga vbolla ilma piimata oleks su sugulased elanud üle 100 aasta, näiteks nagu paljud japsid, kes üldse piima ei tarbi.
100 a on japsidel juba üpris tavaline.
jaapanlaste pikaealisus on siiski kalatoodete ja üldse vähese söömise tulemus
Minu arstist ämm teadis rääkida, et piima taluvad ja omastavad üldjuhul hästi põhjamaade inimesed ja üks Aafrika hõim (ärge küsige, ma ei tea, mis nende nimi on). Samas ei taluvat põhjamaine inimene jällegi sojat, pidavat dementseks tegema. Jaapanlased-hiinlased taluvad sojat suurepäraselt, aga vaat piim ei lähe mitte. Eks muidugi igal reeglil ole erandeid, aga piimatalumatus olevat eestlaste seas tõesti harvaesinev nähtus - mina ei tea ka oma üsna suures tutvusringkonnas kedagi, kelle enesetunne piimajoomisest halvemaks läheks, ikka vastupidi. :)
Inno, aga kellele kuraškile on vaja üle 100 aasta vanuseid iidlasi?
Kui nüüd ütled, et neile endile, siis mine metsa!
Ja tegel`t ehk oleksid elanudki aga mede mooridel oli mitmel komme kurjal kombel suitsu teha.
www.notmilk.com
Bakteritest - neid on piimas vähe ja peabki olema. Elusorganismide leid piimas viitab enamasti veise udarapõletikule. Küll on piimas setut sorti bioaktiivseid aineid. Need on üpris ebapüsivad ja neist 70 prossa laguneb esimese poole tunniga. Aga ka ülejäänud 30 teevad tõhusat tööd. Seovad toksiine ja muud pahna edukalt. Olete tähele pannud kui kergelt võtab piim selle toiduaine lõhna juurde, millega ta koos külmikut jagab? Kui piimalt rasv korjata (hapukoorena jms), siis muutub ta maksa ja munade kõrval parimaks A-vitamiini allikaks. Jaa ja, porgandis on seda vitamiini samuti, kuid inimene omastab seda porgandist väga kasinalt.
Notmilk ja stopmilk jt. saidid on lihtsalt elektrooniline tõend, sellest, et iga oligrofeeniku jaoks siin ilmas leidub teema, mille toel oma vaimunõtrust ka teistele avaldada.
Jah, kui sa ise oled oma loomuliku vastupanuvõime ja tervise oma enda süül kaotanud, ei tasuks kohe piima selles süüdistada. Äkki on hoopis Ingrid süüdi? Muide, piimal ja verel on mikrobioloogiliselt vägagi sarnane koostis, jutt käib nimelt lehma- ja kitsepiimast ja veri on loomulikult inimveri.Allergiline reaktsioon piimale on reeglina kallite seltsimeeste endas teene, ise ei ole ka suurem piimasõber,kassil võtab kah piimajoomine kõhu lahti - pole harjunud see liik piima jooma. Inimene on piimakest küll kaua, lausa aastatuhandeid tarvitanud.
Postita kommentaar