laupäev, 29. november 2008

Delfi Suur Eelis


Väljavõte Delfi veebist.

Delfi on nüüd kujunduse lõpuks jonksu saanud.

Nüüd võiks Delfi kasutada oma suurt eelist võrreldes mitmete teiste, paberlehtede lisandina tegutsevate veebidega: nemad ei saa kunagi panna võrku esimesena oma kõige magusamat infot, sest siis pole neil millegagi paberit müüa. Sinna paberile on vaja trükkida midagi põnevat. Delfil seda muret ei ole, ta saab kohe lüüa letti oma kõige vingema asja.

Nüüd on muidugi iseküsimus, kuidas Delfi seda vinget asja kätte saaks. Enne teisi. No teadagi, magaja kassi suhu hiir ei jookse. Ja teistest veebidest kah seda vinget asja kokku kühveldada ei õnnestu. Ajalehed on kavalad, ma vaatan. Nad hoiavad oma veebides infot kinni ja panevad üles kuskil poole öö paiku. Nii tulevad nad oma vinge infoga välja ikka varem kui Delfi, kus ajakirjanikud öösel magavad.

Teiseks on Delfil palgal vähe ajakirjanikke. Ja need olemasolevadki on spetsialiseerunud uudiste kokkukühveldamisele (ehk varastamisele) teistest veebidest. See nõuab hoopis erinevaid oskusi võrreldes omaenda originaalsete uudiste tootmisega. Mina soovitan siiski Delfil proovida. Alustada kasvõi sellest, et igal päeval valida välja kuum päevateema, see võib loomulikult päeva jooksul ka vajadusel muutuda, aga leida mingi selge fookus. Ja siis sel teemal vahendada infot, kütta uudiseid kõikvõimalike nurkade alt. Intervjueerida inimesi. Kindlasti on päevi, mil on raske seda vinget teemat leida, aga on päevi, vähemalt kord nädalas, mil seda pole raske leida. Kus see teema jookseb ise sisse. Nüüd, kui majanduses ja poliitikas läheb asi ärevaks, tuleb ka uudiseid rohkem ja kasvab rahva huvi info vastu. Võib arvata, et keegi ei jaksa ära oodata, millal lehed suvatsevad oma info keset ööd välja tuua. Või millal postiljon lehe toob. Nad ammutavad infot veebist, ja võimalik, et just Delfist.

Ja Hans H. Luik võiks hakata kirjutama kommentaare. Minupärast kasvõi igapäevaselt. Temast teravamat kirjutajat naljalt Eestist ei leia. Ja see asset on Delfil otse nina all! Kasutagem siis seda. Ajage mees kodust välja! Delfi arvamuste-osa vajab mingit revampi, mingit uuendust, uut hingamist, särtsu. Uusi teravaid arvajaid. Ka uut kujundust. Miks peaks arvamuste osa olema vaid pealkirjaribad, needki suht igavad. Seal võiks olla näiteks pildid arvaja kohta, tema tutvustus. Kõike seda annab veebis lihtsa vaevaga korraldada. Ja arvamused, paluks, samuti päevateemal. Või aktuaalsel teemal. Või siis teemal, mida Delfi kavatseb aktuaalseks muuta. Praegu, tundub, on arvamuste osa nagu mingi teine planeet, kus pole Maal toimuvaga midagi pistmist, mis kulgeb justkui omasoodu. Samas on Delfi arvamuste osa üks elemente, mispärast Delfit loetakse, eelistatakse seda teistele.

2 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Arvamuse rubriigis võiks olla omakorda:
1.logistikaeri.No jah teil majandusuudised olemas aga logistika eri tahaks samuti nagu äripäevas.
2.Tartu Hoiu-Laenuühistu eri.Väljamaa pangad on hävitamas meie kodumaad,nüüd peaks kogu tähelepanu pöörama kodumaisele panganduse sirgumisele...
3.Eino baskini eri.Teil on seal nalja nurk olemas aga sellist huumoriajakirjanikku või huumori uudiseid nagu Kukus on need enne kella kuueseid uudiseid sooviks kuulda ka delfist.
Asi sul palgata mõni koomik kirjutama uudiseid.

Anonüümne ütles ...

Delfis oli mingi uudis, kuidas omakohtu käigus titt peadpidi lumme pisteti ja on teisigi asju olnud, mis ilmselt originaal.
Aga jaa - Hans! - hakka kirjutama. Sul on terav sulg ja mõte lendab!

Innole ja Irjale jõudu! Tore, et te lõpuks oma kohviku ikka avasite!