laupäev, 6. detsember 2008

Aleksius- alles pärast surma tubli mees


Väljavõte Delfi veebist.

Kas pole huvitav, et Vene õigeusu kiriku pea Aleksius oli alles pärast surma tubli mees?! Kus tema kohta räägitakse, et oli suur Eesti sõber ja ma ei tea mis kõik veel. Rääkis eesti keelt ja puha. Aga tema eluajal! Miks ei räägitud seda tema eluajal?! Siis süüdistati teda sajas surmapatus, sidemetes KGBga, et vene võtab kiriku abil Eestit üle ja muud säärast. Jäi mulje temast kui väga ohtlikust tegelasest.

Miks on see nii, et osa inimesi on alles pärast surma head, või et tõtt juletakse tunnistada alles pärast surma?

Ja üldse, mis puudutab usku, siis on kõik piibliainelised usundid, juudiusk, ristisusk ja islam väga sarnased, sest jumal on üks ja seesama. Aga millegipärast on sellesse ühte jumalasse uskujad omavahel tülis. Sest selle usu vahendajad, või õigem oleks öelda, et vahendajateks hakanud tegelased, nagu kõiksugu usujuhid ja kirikupead, ei saa omavahel läbi, nende vahel käib võimuvõitlus, selle üle, kes on tähtsaim selle jumala vahendaja. Ja kannatajaks on rahvas, süüta inimesed. Kas pole kummaline?! Kes on üldse andnud nendele vahendajatele volitused? Kas jumal? Aga miks pidi jumal seda tegema, kui usk on iga üksikindiviidi ja jumala vaheline suhe. Need indiviidid ise andsid need volitused? Millal ja kuidas siis? Või on tegemist siiski isehakanud šarlatanidega? Pigem on tõene see viimane variant. Ja need šarlatanid siis külvavad vaenu inimeste vahel.

Tõsi, usujuhtide hulgas on ka häid inimesi, kes tegutsevad pigem leppimise suunal. Aga see on kahjuks vaid erand, piisake meres. Kas panite tähele seda retoorikat, millega Rooma uus paavst saatis USA presidenti ja sõdureid Iraagi sõtta? See on puhas ususõda. Samuti on Vene-Eesti konflikt puhas usukonflikt. Kirikud ja usud võitlevad endiselt võimu, oma positsiooni pärast, nii nagu see on toimunud viimased aastatuhanded, või isegi kauem. Ja niikaua kuni see kestab, ei saa rääkida mingist rahust. Kuigi jumal on kõigil üks.

Ja teistpidi, kui maailmas valitseks rahu, kas siis oleks enam võimu neil isehakanud šarlatanidel? Selles ongi asja point.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

sellepärast, et surnutest räägitaksegi ainult head.

Inno ütles ...

Aga miks siis Saddam Husseinist, Stalinist ja Hitlerist head ei räägita, küsib väike Inno.

Anonüümne ütles ...

Väike Inno, soovitan sul soojalt arhiivisügavustesse kaevuda. Saad ka teada, et Aleksiusest on Eesti ajakirjanduses aastate jooksul väga palju väga head räägitud, ei olnud selleks mitte vaja tema surma ära oodata.

Anonüümne ütles ...

asja nimi on Kristlik Silmakirjalikkus. see on ju igapäevane nähtus, kuna elame kristlikus kultuuriruumis.

ken taur

Anonüümne ütles ...

...Samuti on Vene-Eesti konflikt puhas usukonflikt...
Kullakesed, olem mina enamasti siin kommimas ju napsuse peaga, aga kas siis tõesti Teie ka?!
alati Teie hiidvana

Inno ütles ...

Räägi välja, mis see Eesti-Vene konflikt siis on?

Anonüümne ütles ...

Kuidassa Inno siis ei tea mis on eesti-vene konflikt?
Eesti-vene konflikt tähendab seda kui transiit eesti-vene vahel kasvab,kasumid kasvavad,ahnus kasvab ja ei soovita,et tekiks konkurensi,ei soovita uusi tegijaid,ei soovita jagada kasumeid,ei soovita kasvatada äri,ei soovita äritegevuse laiendamist sest pole aru saadud jõudude ühendamise kasulikkust.
Sellepärast presidendi nõustajatele antakse mingi summa pappi,et nood kirjutaksid presidenile kõne milles ta sarjaks venemaad kõige hea ja halva eest,pole oluline mille eest,peaasi,et pööblile jääks mulje,et venemaa on väga väga paha.
Saksamaale on hea aga eestile paha,soomele hea aga eestile paha,hiinale hea aga eestile paha,venemaa andis hiinale tagasi mingi saare!!! Pohlatohlakas kus sa oled ae! venemaa andis hiinale tagasi saare!kas kuulsid? Pohlatohlakas kuula kuku raadio saadet suur hiina 2008.08.28 ja siis saad aru kuis on võimalik tagasi saada petserimaad...tuleb nendega äri teha js katta terve petserimaa eesti ettevõetetega ja siis ongi petserimaa eesti
oma-niisama nagu terve maailm kuulub IMF-le ja muudele keskpankadele...
Tervitab,
GPS kaudu rõngastamise ehk pärisorjastamise ennetustöö