neljapäev, 11. detsember 2008

Ekspress edastab valeinfot ja teeb tellimuslugusid


KANGELANE, ARGPÜKS VÕI LIHTSALT JOBU? Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen, väljavõte Õhtulehe veebist.

Kes luges tänast Ekspressi, teab, et üks Luige käskjalgadest, Madis Jürgen nimelt, kirjutab täna jälle Liis Haavelist ja Vello Loidist. Lugesin seda Ekspressi hommikul unesegase peaga ning avastasin, et minu heale tuttavale Sven Sillarile on seal suhu pandud järgmine lause: "Need ullikesed... mis nende nimi ongi - Tähismaad, kes oma blogi peavad - need olid seal kirjutanud, et kui kedagi soovitada, siis kaht advokaati. Ja üks nendest oli Sven Sillar".

Saatsin Svenile meili ja küsisin, et mis värk. Sven vastas, et ta ei ole mitte midagi sarnast öelnud, et ajakirjanik Jürgen olevat tal hoopis palunud nimetada prokuröre, kellest ta lugu peab, ja Sven olevat nimetanud mind ning Jüri Kasesalu. Et siis sedasi paneb Eesti Ekspress inimestele sõnu suhu. Vaene Madis ei suutnud ilmselt alla neelata seda, et kiideti mind, kes ma olin teda ebaobjektiivsete lugude pärast rappinud, ja selline oli siis tema hale kättemaks. Madis, Madis, Madis, sa oled hale mees. Loru. Ma ei peaks isegi Innot appi paluma, et sulle peksa anda, saaksin sellega ise hakkama. Ühe käega, pakun, sealjuures. Või ei, ma võtan selle tagasi, isegi ühel jalal seistes suudaks ma sulle tuupi teha. Sa oled nii vilets mees lihtsalt. Ent hüva.

Nüüd tekib muidugi õigustatud küsimus, et miks Ekspress midagi sellist teeb. Ja järgneb proosaline vastus: nimelt on meieni jõudnud info, et see "õilis" sulerüütel Madis Jürgen, kes agaralt Haavelist ja Loidist lugusid treib, käis mõni aeg tagasi Liisi ema Varje Haaveli sünnipäeval. Madis Jürgen ise jah. Ja millised on Liisi ja tema vanemate suhted, sellest oleme siin kohvikus juba rääkinud. Liisi isa ahistas teda seksuaalselt, kui ta teismeline oli, ja ema üritas seda iga hinna eest salajas hoida. Kui Liis kohtas Vellot, ainsat inimest, kes teda siin elus kaitsnud on, hakkasid vanemad teda armutult taga kiusama, püüdes nurjata kõiki ta plaane ning ettevõtmisi.

Praegugi küsivat Liisi ema Varje Haavel iga natukese aja tagant Liisilt: Kus Eeli on? Kuidas Eelil läheb? Kui mäletate, siis Eeli on see tore vanamees, kellest Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen Ekspressi mitu mitmeleheküljelist lugu kirjutas. Juures suur pilt vanast mehest ning artikli point ses, et Eeli on loll, ei saa mitte millestki mitte midagi aru. Eeli "lollus" seisnes siis ses, et ta kinkis oma varad Liisile. Eeli tegi seda sellepärast, et Liis oli ainus inimene, kes oli talle tükil ajal tähelepanu pööranud, teda millegagi aidanud. Sugulastel oli Eelist suht suva, külas nad temal ei käinud ning nooremaid sugulasi polnud Eeli üldse näinud. Jürgeni lood seisnesid sisuliselt ses, et ta läks Eeli aia taga, passis seal, kuni vana mees supiköögist koju tuli, ning küsis siis talt üleolevalt, et kas ta teab, et ta peab varsti oma majast välja kolima. Vanainimene ei tahtnud Jürgeniga suhelda, aga Jürgen käis peale nagu uni ning tegi vanainimesest pilti ka. Ja lehte pandi nii suur pilt, et ikka kõik saaks aru, kes on see loll, kes mitte millestki aru ei saa.

Mis te arvate, mis juhtub siis, kui selgub, et Eeli polegi loll. Kui selgub, et ta saab väga hästi oma tegudest aru ning suudab neid juhtida? Kui mitme miljonise hagi võiks Eeli Kurg, kes ei ole avaliku elu tegelane, oma au haavamise ning maine kahjustamise eest Eesti Ekspressi vastu esitada? Või arvab Hans H Luik, et vanainimesi võibki karistamatult painata.

Aga olgu, mis me teid piiname. Siin on Eeli Kure 15. 10. 2008 SA Põhja-Eesti Regionaalhaiglas tehtud statsionaarse kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi tulemused. Sedastatud on järgmist: "Saabudes ekspertiisile osakonda mingeid tervise vaevuseid ei avaldanud. Kogu osakonnas oldud aja jooksul oli igakülgselt õigesti orienteeritud, mõttekäik loogiline, järjepidev, heatujuline, sõbralik. Meeleldi suhtles personali ja kaashaigetega, osales võimlemis-, hingamisharjutuste- ja autogeense treeningu gruppides ja ei paistnud seal millegagi silma. Oli väga täpne, korrektne, distsiplineeritud. Jalutas iseseisvalt haigla territooriumil. Kõikidel teemadel arutelud sujusid sõbralikult, probleemideta".

Eeli Kure psüühilist seisundit hindavad psühhiaatrid järgmiselt: "Uuritav on selge teadvuse juures, igakülgselt õigesti orienteeritud. Kontakt on vaba, sisukohane, jutukas, kaldub mõnikord kõrvale küsimustega seotud teemadest, peatub ebaolulistel pisiasjadel. Vastused küsimustele on asjakohased, mõttekäik üldjoontes loogiline, järjepidev, v. a teatud laialivalguvus, tähelepanu ümberlülitamise raskendatus. Heatujuline, sõbralik, heauskne, inimestesse väga uskuv ja veendunud, et suulised kokkulepped peavad".

"Oma igapäevaelu korraldamisel on kohanenud taval, mis on temale omane ja sobilik. Elektri puudumine, supiköögis söömine, oskamatus oma kinnisvara kasutada, kuid see seostub paljuski tema isiksuse omapäraga ja ei ole kuidagi mingi haigusliku seisundi avalduseks".

Psühhiaatrid on seisukohal, et Eeli Kurel ei esine vaimuhaigust ega nõrgamõistuslikkust, vaid temal on sedastatav kerge kognitiivsete funktsioonide häire, mis on tingitud ealistest muutustest ja hüpertooniast. Samuti leiavad psühhiaatrid, et Eeli Kurg ei vaja eestkostet, et ta oli tehingute tegemise ajal võimeline hindama, kuidas tehing mõjutab tema huve.

Muide, samale järeldusele, et Eeli Kurg on terve, jõudsid ka arstid Soomes, kus Eeli suvel põgusalt viibis. Soome arstide sõnul on Eeli "rahulik, asjalik, orienteerub hästi ruumis ja ajas. Tema mälu on tema vanuse kohta suurepärane. Ka uue info õppimine ja meelespidamine ei tekita raskusi /.../ Kurg, Eeli poolt räägitud lood on loogilised, loomulikud ja mõistlikud. Mingit psühhootilisust ei ilmnenud /.../ Kurg, Eeli on psüühiliselt ja füüsiliselt terve ning suudab oma igapäevase eluga iseseisvalt hakkama saada. Minu arvamusel ei vaja ta hooldust ega usaldusisikut. Seda kinnitan oma au ja südametunnistuse nimel". Aktile on alla kirjutanud Ene Dellepiane, Soome Arstide Liidu liige.

Seega on Eeli täiesti normaalne vanainimene. Ja Eesti Ekspress tegi ta täiesti ilmaasjata lolliks. Või kas ikka ilmaasjata? Sest see tohutu pauer, mille Ekspress ja Luik on Eeli-asjaga tegelemiseks käivitanud (iga natukese aja tagant, tavaliselt nädal enne Liis Haaveli ja Vello Loidi kohtuistungit) ilmub Ekspressis leheküljesuuruse pildiga lugu, kõigi autoriks Madis Jürgen, viitab minu meelest millelegi enamale. Millelegi kasumlikule, või kuidas?

See sunnib arvama, et tegemist on tellimuslugudega. Kas Liisi vanemad maksavad Jürgenile? Ei tea. Jürgen-poiss võib samas olla ka pelgalt käsutäitja, sest ka Hans H Luik on Armuneemel asuvate kinnistute vastu elavat huvi ilmutanud. Ja nagu räägivad ta alluvuses töötanud ajakirjanikud, olnud Luigel tavaks saata oma ajakirjanikke oma majadest üürnikke välja tõstma.

Pealegi on äärmiselt raske uskuda, et midagi sellist saaks toimuda Ekspressis Luige teadmata. Ainult et ka härra Luik ei osanud ilmselt arvestada võimalusega, et Eeli Kurg võib osutuda psüühiliselt täiesti terveks. Ja mis juhtub siis, kui vana, keda ta oma lehes lollina portreteerida lasi, ongi terve. Sama terve kui Hansu enda 80nene isa, minu isa klassivend Hans Luik.

Olgu, mis on, aga Ekspressi aktsionäridel tuleks igal juhul valvel olla. Sest ega teie seda raha ei näe, mis härra Luik ja tema tentsik Jürgen oma taskusse panevad. Ja arvata võib, et see juhtum pole ainus, kus Ekspressi omanik ja töötajad teevad aktsionäridele selja taga tünga, omale raha. Ja mitte midagi ei toimu sealjuures Luige teadmata. Näiteks sai Ekspressist kinga praegune Kroonika ajakirjanik Paavo Kangur, kes tegi Luige selja taga endale raha. Luigel tekkis selline kahtlus ja Kangur oli läinud. Et siis Luik on kindlasti asjaga kursis, aga teeb näo, nagu ei teaks midagi. Aga te küsige temalt, mis värk on.

P.S. Ahjaa, kel huvi tekkis, siis see teine advokaat, keda ma soovitasin, on Anto Kasak. Ja Sveni soovitan ma endiselt - soojalt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äkki annaksite lisainfot mis on sellel case'l seost Armuneeme kinnistutega? Tänud.

Inno ütles ...

Irja on sel teemal kirjutanud varem:
http://innojairja.blogspot.com/2008/03/hans-h-hiir-does-it-again-ehk-eeli.html