teisipäev, 2. detsember 2008

Kinnitage rihmad!


Väljavõte Äripäeva veebist.

Kui ajalehti lugeda, siis näib, et kõik ümberringi valmistuvad devalveerimiseks, aga millegipärast ei tehta seda Eestis. Börsilt on raha välja tõmmatud, isegi Euroopa Komisjon on külmutanud Eesti euroraha. Swedbank kaalub variante panga tükeldamiseks, kus siis Baltimaadega seotud riskid eraldatakse. Umbes nagu tehti Merkoga, maavahetus-skandaali sattunud osa eraldati ülejäänud firmast.

Nii et siis, kinnitage rihmad, seltsimehed lendurid! Ja valmistuge krooni kursi kukkumiseks kuni 50%. Loodetavasti tuleb kukkumine väiksem. Igal juhul on see suur hoop, mis tõstab hüppeliselt laenude teenindamise kulusid. Vähendab võimalusi välismaal reisida ja välismaist kaupa osta.

Samas on see hea kohalikele eksportivatele ettevõtjatele, kes saavad oma toodangu eest väljaspool samapalju kui enne, aga peavad töötajatele maksma palju vähem.

Nii et Eestist saab jälle odava tööjõuga maa. Mis ta oma olemuselt ongi, sest suured rahanumbrid ei aidanud luua oluliselt suurema lisandväärtusega töökohti. Kogu raha kanaliseerus kaubandusse ja ehitusse, millest läheb nüüd toss sisinal välja.

Teatud määral tuleb alustada uuesti algusest. Umbes nii nagu 20 aastat tagasi. Kus NLiit varises kokku, raha kaotas väärtuse ja paljud endised tuusad kukkusid. Ja inimesed olid mõnda aega väga raskes olukorras. Ettevõtted kadusid, lõpetasid tegevuse, tööpuudus oli suur. Samas pakkus see paljudele uutele üritajatele imepäraseid võimalusi.

Iga vana lõpp on millegi uue algus.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No kui sa Inno nii kõva rahandusspets oled, siis äkki pakud välja ka mõned stsenaariumid, kuidas ja millal see devalvatsioon läbi viiakse. Kas kohe nii, et ärkan homme hommikul ja raha lännu?

Anonüümne ütles ...

majanduskauge inimesena kysiksin, et mis see tahendab, et tostab laenude teenindamise kulusid? mis tahendab see siis inimese jaoks, kellel on pangast laen voetud?

Inno ütles ...

Väga võimalik.

Anonüümne ütles ...

jaanuar 2009. nii et get ready.

Anonüümne ütles ...

aga mis siis palkadest saab, kui raha devalveerub, kas siis ma saan sama palka mis enne lihtsalt see on väärt poole vähem. Mul sääste pole mille kaotust karta aga palga pärast muretsen küll.

Inno ütles ...

Laenu igakuised tagasimaksed lähevad suuremaks, kuna laenud on valdavalt võetud euros.

Palganumbrid jäävad samaks, võibolla kohati isegi veidi tõusevad, välisosalusega ettevõtetes. Aga selle numbri eest saab vähem osta, peamiselt välismaist kaupa. Aga eks kohalikud tootjad tõstavad ka veidi hinda.

Sisuliselt tähendab devalveerimine kogu ühiskonna ühtlast maksustamist. Maksude tõstmine on väga ebapopulaarne, seda ei saa teha kiiresti, lihtsam on kurssi alandada, seda on juba tehtud probleemsetes piirkondades, nagu Island, Venemaa, Rootsi. Eks see juhtub ka Baltimaades.

Anonüümne ütles ...

Teil endil on säästud dollariteks ja laenud kroonideks vahetatud?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kumb siis nüüd tuleb eurole üleminek või devaveerumine?
Küllap esmalt devalveeruvad ja siis hiljem minnakse üle eurole.
Faktide konstateerimine on vajalik aga arvan,et koos Simmiga tuleks kongi pista terve rida tüüpe kes levitavad paanikat.Kui on vajadust tuua välja raskeid fakte siis paluks ka tuua lahendusi kuis olukorrast välja tulla...

Aga need Tartu Hoiu-Laenuühistu omad lubavad iga aastaga teha miljonärideks 7400 inimest ja Kuku raadio saates suur hiina 2008.08.28 on ju tõestatud kuis tekitada piimajõgesid ja
pudrumägesid.
Logistikud teenuvad aastas miljon kroon...oleks mul miljon krooni...www.logi.ee

Äripäevas kirjutati,et majanduse ülesupuitamiseks on vaja kiirabi...Õige mõte pangem käima
hullumaja ekspress ja saatkem hullumajja kõik paanika tekitajad ,eeskätt pankurid,riigi majanduse õõnestajad,rahva reeturid,IMF-i sabarakud kes hävitavad meie rahvust jpms. muiduleivasööjad töö ajal nussivad politseinikud...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Miks ajate paanikat?
Eesti majandus läheb ju ülesmäge! Novembrikuus kasvas piiril vastuvõetud kaubarongide arv!!!