neljapäev, 4. detsember 2008

See pole enam uudis!


Väljavõte Äripäeva veebist.

See pole enam uudis, et Ansip ütleb, et eurole üleminek lükkub edasi. Enne läheb päike looja, kui keegi jõuab kokku lugeda, mitu korda on Ansip juba seda lubanud.

Esimene daatum oli 2007, siis tuli jutt, et 2008, siis 2009 jne. Nüüd on jõutud 2011. aastani. Mis näitab, et numbrid on võetud laest. Sellist juttu võib rääkida iga turumemm. Või mõni süüdimatu päss kuskil taarapunkti nurga taga.

Ja miks peaks tulema euro selgi, 2011. aastal? Või mis tagab, et tingimused on 2010. aastaks täidetud? Mingit põhjendust pole. Ja sestap jutt süüdimatu.

Praegu on näha, et valitsus oluliselt kulusid ei kärbi, ei saagi seda teha, sest rahvas hakkaks mässama, kui hakatakse pensione ja riigiametnike palku vähendama. Eelarve jookseb täiega umbe. Siis on mõni aeg paanikat, siis devalveeritakse tõenäoliselt kroon. Siis on veel mõni aeg paanikat. Siis on juba aasta 2010. Siis kulub veel 2 aastat, enne kui ERM2 järgi saab üldse eurost rääkida, ja sedagi olukorras, kus riigivõlg ja inflatsioon püsivad kontrolli all.

Ja kui juba pakkumiseks läks, siis mina pakun, et eurot ei võeta kasutusele enne 2015. aastat. Selleks ajaks on turud tõenäoliselt rahunenud ja saab ette võtta selliseid samme.

Kommentaare ei ole: