neljapäev, 4. detsember 2008

Uus vaikiv ajastu tulekul, seda esialgu peamiselt Lätis


Väljavõte WSJ veebist.

Viimasel ajal on tähelepanuväärne, et on üks teema, millest räägib kogu maailma ajakirjandus, ja millest ei räägi üldse Balti riikide kohalik ajakirjandus, see teema on DEVALVEERIMINE.

Pea iga päev ilmuvad rahvusvahelises pressis artiklid võimaliku devalveerimise kohta Balti riikides, sellest räägivad üha julgemalt pankade analüütikud. Üha kindlamas kõneviisis. Samas Balti pressis mitte midagi, ja kui, siis vaid poliitikute napid seletused, et devalveerimise jutt on jama. Ja ei saa aru, millega on see ajakirjandus ära tehtud, või hirmutatud, või kas tõesti on alanud vaikiv ajastu. Jälle. Sedakorda mitte poliitika, vaid majanduse vallas.

Isegi maailma mõjukaim majandusleht Wall Street Journal kirjeldas paar päeva tagasi juhtumit, kuidas Lätis võttis kohalik kaitsepolitsei vahi alla ülikooli majandusõppejõu Dmitrijs Smirnovsi, kes "julges" ühes ajalehes avaldada arvamust lati devalveerimise teemal (taustaks niipalju, et Smirnovsile süüdistust ei esitatud, aga teda "jälgitakse", tal on keelatud riigist lahkuda ja temalt on ära võetud arvuti). Ka sellest juhtumist on pasundanud nii- ja naapidi kogu maailma press, vastaval teemal hoiab silma peal üks ameeriklasest lätlane oma blogis. Eestis, või ütleme siis, et Eesti ajakirjanduses pole sellest juhtumist lähemalt midagi kirjutatud. Kas tõesti kardavad ajakirjanikud rahandusminister Ivari Padarit, kes hoiatas mõni aeg tagasi, et devalveerimise kohta info jagajad võetakse ka Eestis vahi alla. Või mis?

Üks huvitav ülevaade Balti majanduse ja devalveerimise võimaluste kohta on üleval siin. Lühidalt kokku võttes: devalveerimist ei peeta enam ülde võimatuks, küsimus on vaid ajas. Analüütikud ennustavad, et see võib toimuda pärast turugudel tekkinud paanika vaibumist, kuskil uue aasta algul, aga seda võidakse ka teha rutem.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

LHV foorumis on sel teemal küll päris mitu korda juttu olnud, ka Lätis toimunust. Vaata enne kui räägid.

Inno ütles ...

Kes seda foorumit seal ikka loeb, ja pealegi on seal nii keeruline ja segane jutt. Heitsin pilgu peale, raske midagi asjalikku leida.

See oleks justnagu mingi poisikeste suitsunurk, see LHV foorum. Pole eriti tõsiselt võetav.

Anonüümne ütles ...

No ongi ju suitsu- ja jutunurk, nagu siingi. Igaüks, kes asja jälgib ütleb oma arvamuse ja prognoosid välja. Segasem, kui siin pole jutt seal kindlasti mitte. Samas pole see muidugi mingil juhul ajakirjandus. A mis oleks praegu kasu devalveerimisest suurel häälel pasandavast ajakirjandusest? Sittagi, hoopis hulga kahju oleks. Need kes asjast huvituvad, jälgivad arenguid kogu aeg niigi ja räägivad ka omavahel. Need kes ei jälgi, saavad teada siis kui asi toimund ja see ongi parem, kõigi jaoks. Mida paanitseda? Parem mõelda oma peaga ja säilitada rahu.

Anonüümne ütles ...

Aga see ei saa ju nii kiiresti toimuda, kui enne peab Riigikogu seadust muutma. Me tahame õigusriik ikka ka olla, või kuidas?
Milliseid võimalusi on seadusest mööda minna?

Anonüümne ütles ...

Mäletan kui kroon 1992 käibele tuli kirjutasid ka mõningad "analüütikud", et kroon üle aasta ei püsi. Sellised "analüütikuid" on terve maailm täis.
Juulis 2008.a. väitsid, et aasta lõpus maksab nafta barrel 200USD, tegelikult praegu juba alla 45USD.
Vähem kaagutamist ja paanikat ning rohkem tervet mõistust!