reede, 30. jaanuar 2009

Ajakirjanduses on alanud valimisvõitlus


Väljavõte Kanal 2 ekraanilt.

Eesti vaadatuima telekanali Kanal 2 uudistesaade Reporter on viimasel ajal muutumas valimisvõitluse platsdarmiks. Täna näiteks oli põhiuudis sellest, et Edgar Savisaar on oma blogisse üles riputanud mingeid pilte ja pole selleks luba küsinud. Seda olukorras, kus Eesti riik on peaaegu pankrotis ja rahvas kiunub häda käes, ning ajakirjanike püha kohus peaks olema pärida igapäevaselt aru valitsuse liikmetelt, näiteks peaminister Andrus Ansipilt. Seda millegipärast ei tehta. Ja põhjust pole vaja kaugelt otsida. Kanal 2 on Mart Kadastiku telekanal. Kadastik on omakorda Savisaare peamise poliitilise rivaali Andrus Ansipi lähedane sõber. Ja pole siis ime, kui Kadastik aitab Ansipil valimiskampaaniat teha.

Saatesse oli kohale toodud Kanal 2-ga samasse Postimehe meediagruppi kuuluva, piltidega kaubitseva firma Scanpix Eesti juht Art Soonets, kes siis viis demonstratiivselt avalduse Tartu politseisse. Ja ütles, et Savisaar on pilte varastanud. Mingeid tõendeid esitatud polnud. Siis oli võetud veel intervjuu mingilt kulturiministeeriumi töötajalt, kes ütles, et on jah vargus. Ühesõnaga jäi klipist mulje, et Savisaar on Eesti riigis kõige suurem pätt, kuna on varastanud pilte, kus on kujutatud siis peaminister Ansipit, president Ilvest ja teisi tähtsaid poliitikuid. Savisaar on ennast kaitsnud väitega, et on pildid saanud internetist, kus nad on vabalt üleval.

Nonoh, Art, lase aga käia! Ma töötasin kunagi Soonetsiga koos ajalehes Liivimaa Kroonika, mina olin ajakirjanik, Art oli levijuht või midagi sellist. Ja noh, seal Liivimaa Kroonikas, mis oli Postimehe grupi ettevõte, sai ikka pilte varastatud, nii mis kole. Ja seda TEADLIKULT. Mitte kellelegi nende eest ei makstud. Ja ka hiljem, ajakirja Kroonika aegadel, kui Kroonika tõi Postimehe grupile sisse kümneid miljoneid kroone aastas, varastati seal TEADLIKULT välismaa ajakirjadest pilte nii mis kole. Kellelegi ei makstud. Ja teeniti sellise vargusega suurt raha. Ingrid mulle rääkis kodus. Vahel pandi isegi pildi alla Bulls Press, kuigi mingit raha kellelegi ei makstud. Puhas pettus.

Ja nüüd pistab sellesama Postimehe grupi töötaja Art Soonets pröökama mingi väidetava pildivarguse teemal ühes blogis. Vaata peeglisse, mees! Siis näed, kelle peas müts põleb. Ma ei imesta, kui ka seesama Scanpix müüb klientidele varastatud pilte. Uurige seda, kes saab või julgeb!

Niipalju veel, et samas saates oli lõik, kus Tallinna linnapea Edgar Savisaar annab kätte sünnitunnistused värsketele ilmakodanikele. Muu hulgas ka Andrus Ansipi tütrele Tiinale, kes äsja sünnitas kaksikud. Savisaar veel andis Tiinale kaasa head soovid. Kas see pildivarguse lõik oli sisse surutud selleks, et Savisaar liiga heas valguses ei paistaks?! Stiilis, et iga päev midagi koledat Savisaare kohta. Sest muidu hakkab rahvas teda viimaks veel armastama. Seda ei tohi lasta juhtuda, eksole.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, kuidas sa veel pole aru saanud? Välja on kuulutatud pakkumine Tallinna TV -le. Kanal 2 tahab ka osa saada, sellest ka pikk lugu sünnitunnistustest. Tavaliselt on selles kanalis ainult Savisaart mõnitavad lood.
Ükskõik, mis värvi kass on...

Inno ütles ...

Mina jälle nägin, et Savisaar andis sünnitunnistuse ka saatejuht Üllar Luubi lapsele, ehk oli see lõik sellega seotud.

Anonüümne ütles ...

Olen apoliitiline, aga jubedalt kumab läbi Teie keskerakonna poolehoid. Savisaare viimase aja ettekanded on väga head ja Teie stiilis kirjutatud, ma ei imestaks, kui Te oletegi need kirjutanud. Kusjuures väga hästi ja tabavalt ja ärapanevalt kirjutatud satiir. Respect !

Inno ütles ...

Ei ole meie kirjutatud, aga kuivõrd Savisaar on öelnud, et külastab regulaarselt meie kohvikut, siis küllap on olnud teatud mõjutusi.

Anonüümne ütles ...

Vargus on vargus. See, et Soonets saa asjaga on hakkama saanud, ei vabasta Savisaart süüst. Halenaljakas "teised tegid ka!" fenomen.

Anonüümne ütles ...

Teie blogi on muutunud ammugi Kesknädala virtuaalseks kaksikvennaks. Palju õnne!

Anonüümne ütles ...

Eestis riigis on praegu miljarditesse ulatuvad probleemid, Postimees ja Kanal 2 kotivad Savikat mingi netipildi pärast. Reporteri esilugu oli lausa hale. Eriti "hea" oli lavastus, kuidas mees politseisse läks, kaebus näpus, ja Kanal 2 sörkis sabas - hale tellitud lugu. Kui ma siiani veel kahtlesin eesti meedia kallutatuses, siis pärast tänast on selge, et kõik, eriti aga eesti meedia, on ostetav. Inno ja Irja - teile aga kompliment: mõnusalt julged kirjatükid läbi laheda huumoriprisma (mida paljud küll kahjuks ei taju).

Inno ütles ...

Täpselt, point pole selles, et kas Savisaar neid pilte varastas või mitte, vaid selles, mis teemad on uudistesaates olulised. Kas tõesti on Eesti jaoks täna kõige olulisem teema see, et Savisaar on oma blogisse pilte varastanud?! Tule taevas appi!

Isegi ajakirjanduslikult on see täiesti teisejärguline teema. Inimesi huvitab riigi rahakoti seis, kas kroon jääb püsima, kas töökohad jäävad alles, kust hakatakse eelarves raha kärpima. Inimesi huvitab, mis neist saab. Aga Kanal 2 pakub selle asemel mingit pornot. Ja riskib sellega, et vaatajad kukuvad ära. Ja kanal kaotab raha. Küsimus on, miks kanal seda teeb?

Inno ütles ...

Ma saaks veel aru, kui tegemist oleks mõne Reformi PR-kanaliga, erakonna-meediaga, aga Kanal 2 pretendeerib sõltumatule infoedastusele.

Anonüümne ütles ...

kui juba rääkimiseks läks siis täiesti kummaline on meie meedia kallutatus küll. Kui nüüd võtta paar päeva tagasi Delfist alguse saanud Kiisler-invaloa skandaali, siis pakkuge kolm korda mis lehed ja telekanalid seda lugu ei käsitlenud. Täiesti suur vaikus valitses.
Justnimelt: ei olnud juttu Äripäevas, KanalKAHEs, ega ka Postimehes sellest skandaalist sõnakestki.
Selline tore ja suunatud meedia meil siis ongi.

Anonüümne ütles ...

Ma pean nõustuma, et tegemist oli Rentsli Reporteris esimesena näidatud loo puhul tõepoolest laimava käsitlusega. Teine lugu selle järel oli poevarastest ja kuidas neid kaameratega avastada. Ma vaatan selle korduses üle ja kirjutan pikemalt kuid Reformierakonna lõukoer lihtsalt pureb opositsiooni juhti autoriõiguse seadusega. Tegelikult meenub mulle Kalev Andres Rebase kapotisõidu ajast, et video sellest oli EPL-i omand (Kaarli puiesteel kihutav mustang, kapotil helerohiline mehike) kuid postimees.ee kasutas selle uudise illustreerimiseks kaadreid videost. Tookord juhtusin blogile, kus video teinud töötaja sõber oli pahane taolise varguse peale, sest tegemist oli ärilisel eesmärgil postimees.ee-s kasutamisega. Äkki oli lehtedel mingi kokkulepe või sõlmiti see hiljem aga ka seal polnud pildi päritolu juurde märgitud.

Kuid miks järjekordne Savisaare "skandaalike"?
Viimane punkt Allakäigu Ansipi valitsuse töövõitude loetelust:
http://www.kesknadal.ee/g2/uudised?id=11746
8. Kompenseerimaks Ansipi valitsuse populaarsuse vähenemist mustatakse ja stigmatiseeritakse opositsiooni, et jätta rahvale mulje alternatiivse poliitilise jõu puudumisest. Peamiseks meetmeks siin on kahtlustamine korruptsioonis ja mõõdikuks kapo korraldatud meedialavastused Keskerakonna poliitikute vahistamisel. Opositsiooniparteide esimehi Villu Reiljanit ja Edgar Savisaart hoitakse pidevate skandaalikeste köidikus.
Lisan juurde, et süüdistamine varguses on sama mõjus kui kahtlused korruptsioonis. Kumbagi pole tõestatud aga räägitakse kindlas kõneviisis. Eestis mõistab õigust Rentsli Reporteri ajakirjanik?

Anonüümne ütles ...

Täna taas Postimehe ja Delfi uudis, et Skanpix andis TÄNA avalduse politseisse. Alles paar päeva tagasi näitas Kanal 2, kuidas Skanpixi mees läks, avaldus näpus, politseisse, Reporteri kaamera kannul. Mitu korda seda avaldust viiakse???!!! Ja mitu korda on see Delfi ja PM-i esiuudis??? Kas esimene kord oli Kanal 2 poolne lavastus, seega televaataja petmine? Jabur olukord ja järjekordne näide, kuidas inimeste ajusid loputatakse meedia abiga.