reede, 30. jaanuar 2009

D-päev tuleb ilmselt paari nädala pärast, kuskil 15. veebruari paiku


Väljavõte Riigikogu kodukalt.

Riigikogu üleeilse istungi stenogrammist võib välja lugeda ühe huvitava asja, nimelt erakorralise punktina sisse toodud eelnõu nr 402 esimese lugemise, eelnõud tutvustas Riigikogu ees rahandusminister Ivari Padar. Mis siis võimaldab finantskriisi tingimustes võtta Riigikogul vastu otsuseid ühe lugemisega. Sarnaselt siis sõjaseisukorraga.

Jürgen Ligi küsis ka, et kas see seadus on mõeldud devalveerimise jaoks, Padar vastas nii:
"Vastan lihtsas ja selges sõnastuses: selle seaduse puhul ei ole tegemist mitte mingil määral ega ühelgi tasandil teemaga "Krooni devalveerimine". Krooni devalveerimine ja tema võimaluste devalveerimine on täiesti eraldiseisev teema. Krooni devalveerimine on seotud seadusega, see on Eesti krooni tagamise seadus. Kui siia Riigikogu ette tullakse seaduseelnõuga, mis on Eesti krooni tagamise seaduse muutmine, siis võib kõrvad nagu kikki panna, et mis toimuma hakkab. Tänasel juhul on puhtal kombel tegu täiendava turvaelemendi loomisega selleks, et Eestis finantsstabiilsust kindlustada."

Üldse on Padari jutt suht kummaline, selline keerutav. Nagu ka Padari olemus üldse viimasel ajal. Padar põhjendas seaduse vajadust anda pankadele tuge, aga sellega on nagunii juba tegelenud Eesti Pank. See on siis olukorras, kus kommertspangad satuvad raskustesse. Vägisi tundub, et see eelnõu on ettevalmistus devalveerimiseks, teine lugemine on 6. veebruaril ja ilmselt võetakse seadusemuudatused vastu millalgi veebruari 2-3. nädalal. Umbes selleks ajaks peab olema valitsusel valmis ka 8 miljardi, või isegi 10 miljardi kroonine kärbe. No see on ju nali, eksole! Sellise lühikese ajaga, nagu on öeldud, ei saa keegi hakkama 8 ega 10 miljardi kroonise kärpega. See on ilmselt vaid kattevari, et avalikkusele kont hambu visata ja lasta seda mõnuga järada. Ja siis läheb krooni tagamise seadus millalgi veebruari keskel hopsti Riigikokku, näiteks pühapäevasel päeval, ja see menetletakse seal siis "finantskriisi tingimustes" mõne tunniga ära. Sest on selge, et devalveerimist ei saa panna Riigikokku tavalisel meetodil arutusele.

Devalveerimise kasuks räägib ka fakt, et Eesti majandusele ennustatakse tänavuseks aastaks ligi 10% langust, ja see languse number kogu aeg suureneb. Ja kogu maailmas võrreldakse praegust olukorda 1930ndate aastate kriisiga. Ehk siis aeg on erakorraline ja nõuab erakorralisi meetmeid. Kui devalveerimist ei toimu, võib juhtuda, et riigil pole ühel hetkel enam raha, millest õpetajate palku ja pensione välja maksta. Ja kui Eesti riik ehk veaks veel kuidagi välja, siis Läti ja Leedu on kehvemas seisus. Ja kui seal minnakse devalveerimise peale, siis tehakse seda ka Eestis. Kolmes riigis korraga.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

oota nüüd. Pidi ju olema 01.02.09. Mille eest ma siis kuu keskeni elan? Hakkan jälle eurosid kroonideks tagasivahetama praeguse kursi juures????? Selline jama peaks siin ära keelatama, et antakse katteta lubadusi. Kui see kulu, mida ma nüüd kannan, läheb suuremaks kui iganädalane ostukorv, saan ma pahaseks!!

Anonüümne ütles ...

ano10:27

aga miks seda üldse tegid? Kui keegi sulle tänaval või kohvikus lihtsalt soovitab pea ahju pista või oma mütsi ära süüa, kas sa siis teekisd seda?

Kui teed, siis oled ikka ise loll ju!! Loe lehti parem ja mõtle oma peaga need asjad ka selgeks endaa jaoks, muud head ei oskakski soovitada.

Anonüümne ütles ...

Esimesele:

Heh, mis sa vahetasid siis viimase söögiraha ka eurodeks või? :)
Ei maksa lolliks ka minna, vahetada on mõtet vast siis, kui sul on vähemalt tuhandeid vaba raha.

Anonüümne ütles ...

natuke vastutustundetu pole paanikat õhutada? või noh, ilmselt on suht pohh kui raha pole. palju õnne.

Anonüümne ütles ...

..ei maksa viriseda.....ennem kaotan kursivahe kui poole oma säästudest.......so go on...life is an unexpected risk..