reede, 6. veebruar 2009

Davosi tippkohtumine: läbi aja süngeim


Väljavõte FT veebist.

Majanduslehe Financial Times ajakirjanik Chris Giles iseloomustab äsja Šveitsis Davosis lõppenud maailma majandus- ja poliitikaliidrite kohtumist kui kõige süngemat läbi ajaloo. Seejuures ei tundunud sünge mitte see, mis seljataga, vaid see, mis alles ees.

Nii et pole midagi rõõmustavat, mis toetaks Eesti praeguse valitsusliidu optimismi. Tuleb valmis olla kõige halvemaks. Tõenäoliselt tuleb Eestis veel vähemalt üks, kui mitte kaks kärbete vooru. Ja majandus ei pruugi kukkuda mitte 10, vaid 20 protsenti sel aastal.

Mis on Eesti jaoks eriti hull, ja millest pole räägitud, on see, et Eesti senine nn edu on toetunud peaasjalikult väliskeskkonna kiirele arengule viimastel aastakümnetel. Ja Eesti edu aluseks oli avatud majandus, kiire integratsioon selle kiiresti areneva maailma majandusega. Kui see oli seni Eesti jaoks trump mõningate tagasilöökide klaarimiseks, millele on viidanud Mart Laar, siis praegu võib see osutuda pigem nõrkuseks. Eestist on kerge raha välja tõmmata, kõik see, mis siia on toodud, ja see on ka juhtunud. Midagi juurde samas ei tule ja pole ka näha, et hakkaks tulema. Mis tähendab, et välisraha sissevoolule üles ehitatud majandusmudel kukub kokku, tuleb väga valus ja raske maandumine. Ning eestlased peavad hakkama oma elu ja majandust uuesti nullist üles ehitama. Kus siis saab toetuda ainult oma tööle. Mingeid kingitusi ilmselt pikka aega enam ei tule.

Kommentaare ei ole: