reede, 6. veebruar 2009

Ma avastasin endal piima-allergia

Mind on juba varasest lapsepõlvest, või nii kaua kui ma mäletan saatnud mõningased terviseprobleemid, mis on seotud piima või piimatoodetega. Näiteks iga kord pärast poepiima joomist tekkis mul okserefleks. Samuti vaevasid mind äkilised kõhulahtisused ning krooniline nohu. Vahetevahel hakkas näiteks bussiga kooli sõites nii paha, et ma minestasin. Sporti tehes kogunes tatt kurku, nii et ma pidin peaaegu lämbuma. Kätel ja jalgadel olid ekseemid, küünarnukkidel ja põlvedel, mis vahepeal ägenesid ja siis vaibusid. Ja sellele probleeme ei osatud leida mingit põhjendust, kuigi käisin korduvalt arstide juures ja mult võeti vereproove. Ning ka hiljem ei suutnud ma otsest põhjust tuvastada.

Mõni aeg tagasi arvasin, et see on seotud piimasuhkru ehk laktoositalumatusega. Aga nüüd olen proovinud erinevaid Hyla ja Zero-lactose tooteid, ja ega vahet pole. Olen proovinud täiesti piimavaba menüüd ja enesetunne on olnud märksa parem. Kaovad nahalööbed ning nohu. Ja kui eile sõin veidi zero-lactose võid, siis läks nina kohe kinni ning kõhtu tekkisid gaasid. Selge, mõtlesin, ma ei tohi üldse piimatooteid tarbida, isegi mitte neid laktoosivabasid.

Piima-allergia on toiduallergia. Sellest on juttu näiteks Wikipedias. Seejuures, nagu Irja luges, tekib 2/3 toiduallergiaga lastest kas ekseem või astma. Kõige levinudmad lastel esinevad toiduallergiad on seotud piima, munade ja maapähklitega. Irja luges netist, et lööbed võivad tekkida isegi nahakontaktist allergilise toiduga. Ja piima-allergik ei tohi näiteks suudelda inimest, kes on tarbinud piimatooteid. Allergiat võib põhjustada isegi allergiat tekitava toidu lõhn, aga mitte tõsiseid reaktsioone. Piima-allergitutest laste emad ei tohi imetamise ajal ka ise juua lehmapiima, kaltsiumivajaduse katmiseks soovitatakse tablette.

Irja luges, et piima-allergia tunnused on lisaks kroonilisele nohule ka nn kõva kõht, nahalööbed, naha sügelemine, silmade sügelemine, iiveldustunne, lämbumistunne, ninakinnisus, oksendamine, kõhulahtisus, külmavärinad. Üheks sagedaseks piima-allergia kaasnähuks on näiteks kõrvapõletikud, bronhiit, köha. Selles mõttes paha allergia, et sel on külmetushaiguse sümptomid. Ja tavaliselt antakse selliste tunnuste puhul mingit nn rohtu või määratakse antibiootikumid, arstid teevad seda. Kuigi põhjused võivad olla hoopis muud.

Mnjah. Tundub, et ma olen lõpuks tuvastanud, mis mind on lapsepõlvest peale vaevanud.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No mõni ime, et Ingrid sellise tatistava, ekseemise ja minestava mehe kõrvalt vasakule panema hakkas - kes sellist jura ikka kaua kannatada tahaks! Mind ka ei erutaks haige ja kärnane mees voodis...

Anonüümne ütles ...

Näib, et sa ei talu lehmapiimavalku!
Proovi kitsepiima juua, kui seda üldse soovid ja keegi veel läheduses kitsi karjatab. Ja kitsepiimatooteid,
loomulikult.
Huvitav , maadlesin selle allergiaga aastaid oma lapse näitel, üldiselt kasvab laps sellest välja suuremaks sades, kuid 100% pole ma kindel.
Ole ettevaatlik, sul võib ka mingi soodumus diabeedi suhtes tekkida.
Kuid jah, selle sinu jutu põhjal võib asi olla lihtsas valgus!

Anonüümne ütles ...

ilma juustuta oleks elu kurb. olen kusagilt lugenud, et juust pidi olema sama sõltuvusttekitav kui suhkur ja heroiin :)
inno, kas sa kitsepiima oled proovinud? kitsepiimas leiduvad aminohapped on inimese kehale märksa sõbralikumad.

Inno ütles ...

Peab proovima kitsepiima. Ma vahepeal lõpetasin laktoosi kartuses ka kitsepiima toodete tarbimise.

Irja luges ka jah, et lapsed kasvavad sellest välja, aga mina millegipärast ei kasvanud.

Anonüümne ütles ...

Laktoos on suhkur (koosneb ühest galaktoosi ja ühest glükoosi molekulist) ja mitte valk ega aminohape. Valk koosneb muide aminohapetest, tuletage koolis õpitut meelde, ja piima puhul on sagedasem just laktoosist põhjustatud allergia. Seega laktoosi talumatusega inimestel peaks juustu söömine kergem olema, kuna seal on bakteeriad suhkru oma elutegevuseks ära tarbinud ja alles põhiliselt piimavalgud ja -rasvad. Vot. Inimesel on piima taluvus üldiselt aja jooksul omandatud, esialgu oli see puhtalt laste toit.

Anonüümne ütles ...

judel on laktoositalumatus, piim on laste jaoks... võiks isegi öelda, et piim tapab
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=200498

Anonüümne ütles ...

ilmselt tekkis see pärast vaktsineerimist.

Anonüümne ütles ...

Inimesed peaksidki oma haigusi rohkem teistega arutama, sest ega arstid pole imeinimesed, et nad kõigele vastust teavad.

Tuleb keskenduda iseenda probleemile, palju erinevat kirjandustblugeda, lahendus leida ja siis viimaks konsulteerida arstidega, et nende elu lihtsamaks teha.

Keegi ei viitsi ju teiste inimeste haigustele 100% keskenduda,kui endalgi on 100 häda.

Anonüümne ütles ...

Viimasele, sellest piima-värgist on siin juttu küll olnud. Too Laulasmaa tüüp võib oma väited pista kuhu soovib. Tervis nigel ja piima ei kannata, siis on kahjulik. Tervis korra - andke aga tuld... ee... piima.
Vesi on samuti kahjulik. Alustuseks koormab neere ja südant, kui ikka pole taipu järele jätta, tekib maoarteris tromb ja (kui sa ennem pole ära uppunud), siis sured selle trombi kätte.

Anonüümne ütles ...

Esimesele anole 9.42- ma loodan, et kui sina kunagi haigeks jääd, sest me keegi pole haiguste eest kaitstud, siis sinu mees laseb teise naisega jalga, sest sa lihtsalt ei eruta enam teda ja see on sulle paras.
Kui sa otsid elus ainult erutust, siis varsti jääd sa sellest ilma niikuinii, sest sa lihtsalt vananed ja mitte ükski mees ei erutu sinu peale voodis...võid selle peale mürki võtta ja tee seda kohe!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kordamine on tarkuse ema,küllap sellepärast käunutadki seda vana plaati...ja me teame ka seda,et sulle meedlib juua maapiima sest see ei tekita sul allergiat...
minul ei ole haugi mälu...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ja Mongolid joovad piima niisamuti nagi kõik muud rahvad.Küsisin seda järgi ühelt mongolilt.
Kumõssi tehtakse hobusepiimast...