reede, 6. veebruar 2009

Eesti uus valitsusliit: Kesk, sotsid ja rohelised?


Väljavõte FT veebist.

Majandusleht Financial Times kirjutas paar päeva tagasi sellest, kuidas Islandi uue valitsuse moodustasid vasakpoolsed ja võimult puksiti parempoolne erakond, mis oli olnud tüüri juures alates 1931. aastast.

Peaministriks sai Johanna Sigurdardottir, endine stjuardess, sotsiaaldemokraat ja eelmise koalitsiooni sotsiaalminister, kes on Islandi esimene naispeaminister ja maailmas esimene peaminister, kes on avalikult teatanud, et on homoseksuaalne.

Islandi valitsus kukkus kokku möödunud nädalal, kui sotsid lahkusid valitsusest ja moodustasid uue liidu Vasak-Rohelise Liikumisega, mis oli olnud opositsioonis, ent tõusnud viimasel ajal populaarsusedetabelite tippu. Teine opositsioonierakond, Progressiivne partei on lubanud uut võimuliitu toetada.

Islandiga sarnased arengud toimuvad ka Eesti majanduses, mistõttu võib arvata, et praegusest võimuliidust löövad peagi lahku sotsid, kes moodustavad uue liidu Keskerakonnaga. Kesk näib juba valmistuvat selleks, kuna viimases kampaanias ei näidatud näpuga sotside peale. Nendega võivad siis liituda ka rohelised ja/või Rahvaliit.

Miks see nii juhtub? See on paratamatus, sest töötus suureneb väga kiiresti ja töötu inimene ei vali Reformierakonda, isegi kui ta on olnud varem selle erakonna toetaja.

Reformierakond on kahvlis. Ühelt poolt oleks Reformile kasulik krooni devalveerimine, et piirata otsustavalt tööpuuduse kasvu, teiselt poolt jälle tähendab see näkku sülitamist neile valijatele, kes on võtnud omale suuri laene eurodes ja kellest paljud on olnud Reformierakonna valijad.

Nii et tulevikuks on oodata kõigepealt suurt tööpuudust ning siis senisest märksa suuremat maksukoormust, juhul, kui kroon jääb devalveerimata. Üsna tuuga aeg, mis võib kesta mitu head aastat. Tõenäoliselt kaob Reformierakond üldse poliitiliselt areenilt ja IRList saab nišipartei. Kes seda oleks osanud veel aasta-paar tagasi arvata? Ja meie ka Irjaga, kui alustasime enam kui aasta tagasi seda va Reformierakonna aastat, mille käigus on erakonna populaarsus kukkunud ligi 50%lt 20%ni, mõningatel andmetel koguni 16%ni.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pole see devalveerimine mingi imerohi. Ka peale devalveerimist jääme veel tükiks ajaks vinduma.

Anonüümne ütles ...

Mõõdukad või praegused sotsiaaldemokraadid on valitsuses olnud ainult koos parempoolsete Isamaa ja Reformierakonnaga. Sisuliselt siis ainult kolmikliidu kooslustes, kus paremal tiival läheb toksiline mõju sedavõrd suureks, et mürgitab Eesti majanduse ja pärast seda peab siis Reformierakond kasutama Keskerakonda, et "tiigi" toksiliseks muutunud keskkonda natuke parendada.
Sotsid ei tulnud isegi 2005 Tallinnas koalitsiooni ja ma ei usu, et nad ka seekord pääsevad kunagiste mõõdukate saatusest. Nad on üsna vastuvõtlikud reformitripperi nimelisele haigusele (mitte segi ajada esimehe Ivari kaelale tekkivate "maasikatega") ja tõenäoliselt saavad selle aasta valimistel suure kaotuse.
Kurb kuid sotsid pole isegi nime poolest enam vasakul, sest lähevad valitsusse ainult kõige populistlikumate ja parempoolsemate parteidega.

Anonüümne ütles ...

Lugege "sots" peeter kreitzbergi üllitist õhtulehes. http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=314814 Tundub, et neil lubatakse sõna võtta ainult siis, kui nad ka savika kohta midagi sitta ütlevad. Kahju. Enne, kui kreitzberg ja mikser keskis olid, olid neil ikka mingidki munad. Nüüd on peetril närvid tuksis ja sven peab ajama juttu, mis ei küüni kümnendikunigi tema vaimsetest võimetest. Seepärast oleks liit sotsidega vaevaltusutav. 2-3 aasta perspektiivis peaksid sotside valijad jõudma keski, rahvaliidu ja roheliste tiiva alla, siis kaoks see rehvormi tankistipartei kah